Hlavní obsah

Ukrajina zažila zřejmě nejrozsáhlejší útok od začátku války, říká expert

Foto: Profimedia.cz

Hasiči zasahují u budovy poškozené po ruském útoku v Kyjevě.

Reklama

Podle odborníka na mezinárodní bezpečnost Michala Smetany mohou být dnešní útoky odpovědí na zničení ruské lodi: „Kreml už v minulosti několikrát odpovídal na významné ukrajinské operace rozsáhlými útoky na čistě civilní cíle.“

Článek

Rusko krátce před koncem roku podniklo rozsáhlé letecké údery na města napříč Ukrajinou. Škody hlásí porodnice, vzdělávací zařízení, nákupní centrum i obytné domy, informoval ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj (více zde).

Moskva krátce po útocích, které si vyžádaly nejméně 26 mrtvých a 120 zraněných, oznámila, že se jí na Ukrajině v posledních dnech podařilo zasáhnout všechny vytyčené cíle.

Podle Kyjeva ruské síly vypálily v pátek na Ukrajinu zhruba 110 raket, útočily také drony. Zahraniční média upozorňují, že pokud se tyto počty potvrdí, bude se jednat o dosud největší letecký útok, který Rusko od začátku plnohodnotné invaze podniklo.

„Co do počtu a rozmanitosti nasazených prostředků vzdušného boje se skutečně jedná asi o nejrozsáhlejší ruský útok od počátku války,“ okomentoval páteční události v rozhovoru pro Seznam Zprávy odborník na mezinárodní bezpečnost z Institutu mezinárodních studií Fakulty sociálních věd Univerzity Karlovy Michal Smetana.

Podle něj mohl být ničivý úder reakcí na políček, který Ukrajina v úterý Rusku zasadila, když úspěšně zaútočila na výsadkovou loď Novočerkassk v přístavu Feodosia na okupovaném Krymu.

+1

Rusko podle ukrajinského prezidenta v pátek vypálilo na Ukrajinu zhruba 110 střel, útočilo také drony. Řadí se tento útok od začátku války k těm největším?

Co do počtu a rozmanitosti nasazených prostředků vzdušného boje se skutečně jedná asi o nejrozsáhlejší ruský útok od počátku války. To, že se o podobný druh útoků na civilní cíle bude Rusko během zimy pokoušet, není samo o sobě nic tak překvapivého, Ukrajina má s touto ruskou strategií zkušenosti již z loňského roku.

Ruský nálet na Ukrajinu rezonuje i v Polsku

Polský vzdušný prostor na východě země v pátek ráno narušil neidentifikovaný objekt. Média spekulují o dopadu rakety a dávají věc do souvislosti s pátečním mohutným ruským náletem na Ukrajinu.

Proč Rusko útoky zintenzivnilo právě teď? Lze hledat souvislost s úterním zničením ruské výsadkové lodi Novočerkassk v přístavu Feodosia na okupovaném Krymu?

Samotný rozsah a konkrétní zacílení útoku mohou mít bezesporu i příčinnou souvislost s úspěšným ukrajinským útokem na ruskou loď Novočerkassk. Kreml již v minulosti několikrát odpovídal na podobně významné ukrajinské operace skrze rozsáhlé raketové útoky na čistě civilní cíle. Dle informací z ukrajinské strany byly mezi cíli rezidenční budovy, nákupní centra, dokonce i školka a porodnice.

O ruské pozici v Černém moři

„Ruská dominance v Černém moři je nyní zpochybněna,“ napsal v úterý na síti X (dříve Twitter) britský ministr obrany Grant Shapps. Reagoval na úterní zničení ruské výsadkové lodi Novočerkassk v přístavu Feodosia na okupovaném Krymu. Rusko podle něj za poslední čtyři měsíce přišlo hned o pětinu své Černomořské flotily.

Mohou podle vás rozsáhlé útoky přispět k nastartování západní pomoci, která se v poslední době zadrhává?

Obávám se, že po téměř dvou letech války už má podobný druh útoků v tomto ohledu jen skutečně velmi omezený dopad. Bohužel tak zřejmě nedojde k mobilizaci veřejného mínění do té míry, aby to zásadně změnilo domácí politickou dynamiku v klíčových státech, především tedy USA.

Promítnou se páteční útoky do situace na frontě?

Útok samotný nebude mít bezprostřední dopad na situaci na frontě. Ale samozřejmě stále platí, že v širším pohledu má ruská snaha útočit na civilní cíle i svůj vojenský rozměr: Nutí Ukrajinu rozmisťovat systémy protivzdušné obrany způsobem, který chrání velká města. Vzhledem k omezeným kapacitám jich pak nemusí mít dostatek na některých úsecích fronty, kde by mohly chránit vojenské cíle.

Reklama

Doporučované