Hlavní obsah

Oběti Rusů z Izjumu dostávají jména. V masovém hrobu leží celé rodiny

Foto: Profimedia.cz

Odkrývání masových hrobů nedaleko ukrajinského města Izjum.

Reklama

Prochází mezi očíslovanými hroby a hledá příbuzné. Když Volodymyr našel hrob bratrance, zavěsil na kříž cedulku. Identifikace obětí z masových hrobů u Izjumu potrvá týdny. Už teď je jasné, že jejich smrti často předcházelo násilí.

Článek

Ukrajinské síly v první polovině září úspěšně vyhnaly ruské okupanty z velké části Charkovské oblasti na severovýchodě země. Hned poté tam začaly narážet na podobné obrázky jako předtím v Kyjevské oblasti, odkud se Rusové stáhli na jaře.

Na seznam míst, která se stala svědky zlověstných ruských zločinů, tak Ukrajinci připsali město Izjum. Minulý týden tam objevili několik masových hrobů, včetně jednoho místa, kde se nacházely hroby více než 400 Ukrajinců zavražděných ruskými silami.

Hroby byly označeny pouze jednoduchými dřevěnými kříži a čísly, většinou beze jmen. Jen na jednom z větších hrobů byla zpráva, že obsahuje těla 17 ukrajinských vojáků. Teď oběti ruské okupace Izjumu postupně získávají jména a tváře.

Foto: Wikimedia Commons

Hroby označené dřevěnými kříži.

Příčiny smrti lidí v hrobech zatím nebyly oficiálně stanoveny. Někteří místní obyvatelé ale tvrdí, že zemřeli při leteckém útoku. Starosta města Valerij Marčenko v neděli podle webu Hlas Ameriky uvedl, že exhumace budou pokračovat nejspíš další dva týdny.

„Na exhumacích se podílí velké množství lidí. Vykopávají pohřbené, kteří jsou, když je to možné, ihned identifikováni. Všechna těla jsou následně posílána do Charkova,“ řekl Marčenko.

Většinu zabitých tvořili místní civilisté

Podle ukrajinských prokurátorů, kteří mají na starosti vyšetřování válečných zločinů a kteří byli na místě činu, většinu zabitých tvořili místní obyvatelé a civilisté. „Některé z nich již bylo možné identifikovat, ale jiná těla jsou v takovém stavu rozkladu, že je obtížné vyvodit jakékoli závěry. Bude proto nutné provést další testy DNA, včetně srovnávacích testů s příbuznými,“ řekl prokurátor Volodymyr Lymar pro Deutsche Welle.

V okolí hrobů se také v posledních dnech pohybují místní, kteří hledají své pohřešované přátele a příbuzné. Jeden z nich, Volodymyr Kolesnyk, procházel mezi očíslovanými hroby se seznamem jmen a čísel.

Hledal příbuzné, kteří podle něj zahynuli při leteckém útoku krátce předtím, než Izjum v dubnu padl do rukou ruských sil.

Podrobnosti o objevu pohřebiště

Osvobození Charkovské oblasti začíná připomínat jarní stažení ruských okupantů z okolí Kyjeva, kde tehdy Ukrajinci také objevovali masové hroby.

Kolesnyk se zastavil před křížem označeným číslem 199 a poté, co zkontroloval seznam, který mu dala místní pohřební společnost, jež hroby vykopala, na něj opatrně zavěsil malou cedulku se jménem Jurije Jakovenka, svého bratrance. Pod kříži 164 a 174 se podle něj skrývaly hroby Jakovenkovy manželky a matky.

„Pohřbívali těla v pytlích, bez rakví, bez ničeho. Zpočátku jsem sem nesměl. Rusové řekli, že je to zaminované, a požádali nás, abychom počkali. A v lese jich bylo hodně, takže jsem se sem bál jít,“ líčil Kolesnyk agentuře Reuters.

Na místě se nacházeli také příslušníci jiné rodiny, v hrobech nedaleko města Izjum bylo nalezeno pohřbených šest jejích členů. Všichni zahynuli při ruském raketovém útoku na obytný blok z 9. března.

„Jedná se o rodinu Stolpakovových: Olena, její manžel Dmytro, jejich dcery, šestiletá Olesia a osmiletá Saša, a také prarodiče, Tetiana a Oleksandr,“ uvádí se ve zprávě, o níž informoval web Ukrinform.

Stolpakovovi zemřeli pod troskami domu zničeného ruskými raketami. Podle výpovědí očitých svědků bylo zpod trosek tři dny slyšet volání o pomoc, ale ruští útočníci zabránili pokusům o záchranu rodiny.

Izjumští: Rusové se zaměřili na konkrétní osoby

Obyvatelé, kteří okupaci přežili, uvedli, že se ruská armáda zaměřila na konkrétní osoby a že již měli seznamy místních obyvatel, kteří byli v armádě, věděli o rodinách vojáků nebo lidech, kteří byli veterány války v Donbasu.

Foto: Wikimedia Commons

Probíhající práce na exhumacích nalezených hrobů.

Vedoucí místního pohřebního ústavu Tamara Volodymyrovna potvrdila, že jí bylo umožněno pohřbít některé vojáky, ale většinu obětí z řad ukrajinské armády pohřbít nesměla a dodnes není jasné, kde se těla nacházejí. Volodymyrovna také pomáhá vyšetřovatelům s identifikacemi těl, její výpověď pomohla i při lokalizaci masových hrobů.

Kriminalisté požádali o pomoc s vyzvednutím ostatků hasiče. „Mým úkolem je vykopat těla, než kriminalisté zjistí, co se s nimi stalo,“ řekl webu Deutsche Welle jeden z nich, Andrej Vladimirovič Sergienko. „Pak těla uložíme do pytlů a převezeme je do márnice. Cítím se hrozně. Je to strašný okamžik v mém životě a první taková zkušenost za celých pět let mé služby.“

Známky mučení

„99 procent exhumovaných těl vykazovalo známky násilné smrti. Několik z nich mělo svázané ruce za zády, jedna osoba byla pohřbena s provazem kolem krku. Je zřejmé, že tito lidé byli mučeni a popraveni. Mezi pohřbenými jsou i děti,“ řekl pro web Ukrajinska Pravda Oleh Syněhubov, gubernátor Charkovské oblasti.

Rusové v Záporoží

Ruský prezident Vladimir Putin už dříve ve Vladivostoku prohlásil, že v areálu Záporožské jaderné elektrárny není žádné ruské vojenské vybavení. Jaderní inspektoři natočili opak.

„Co však již můžeme konstatovat, jsou známky násilné smrti. Některá těla vykazují známky možného mučení,“ oznámil prokurátor pro válečné zločiny Volodymyr Lymar.

„Je to místo čiré hrůzy, hromadného pohřbu více než 400 lidí, kteří zemřeli násilnou smrtí pod ruskou okupací na východě Ukrajiny. Desítky těl již byly odkryty a převezeny do provizorní márnice k dalšímu ohledání. Předběžné závěry jsou však chmurné. Většina těl vykazuje známky mučení,“ potvrdila závěry ukrajinských úřadů Emmanuelle Chazeová z Deutsche Welle, která hrůzné místo navštívila a hovořila s vyšetřovateli.

Video:

Záběry provizorního pohřebiště, kde se našlo 440 hrobů, zveřejnila stanice Nastojaščeje vremja.

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj pak mluvil o objevu mučíren. „V osvobozených částech Charkovské oblasti, v různých městech a obcích, bylo nalezeno již více než 10 mučíren. Mučení bylo na okupovaných územích rozšířenou praxí. To dělali nacisté – to dělají Rusové,“ uvedl ukrajinský prezident Zelenskyj ve videu v sobotu pozdě večer.

Rusko obvinění označilo za lež

Rusko pravidelně popírá, že by se ve válce dopouštělo válečných zločinů nebo že by se ruská vojenská aktivita zaměřovala na civilisty. Izjumská obvinění Kreml označil za lež. „Je to stejný scénář jako v Buči. Je to lež a my samozřejmě budeme v tomto příběhu hájit pravdu,“ prohlásil mluvčí mluvčí ruského prezidenta Dmitrij Peskov

Šéf proruské správy, která začátkem měsíce oblast opustila, obvinil Ukrajince, že nález hrobů nedaleko města Izjum zinscenovali. „O pohřbívání jsem nic neslyšel,“ řekl Vitalij Gančev státní televizi Rossija-24.

Zprávy o objevení masových hrobů v ukrajinském městě Izjum už vyšetřují i odborníci z Úřadu vysokého komisaře OSN pro lidská práva.

Reklama

Doporučované