Hlavní obsah

Obránce Azovstalu promluvil: Pod troskami ocelárny jsou uvězněni lidé

Foto: Profimedia.cz

Pohled na ocelárny Azovstal v ukrajinském přístavním městě Mariupolu.

Reklama

Muž, který patří k posledním ukrajinským obráncům Mariupolu řekl BBC, že obléhaná ocelárna, kde se ukrývají, je z velké části zničená. Civilisté jsou tam podle něj uvězněni pod zřícenými budovami.

Článek

Ruský prezident Vladimir Putin ve čtvrtek odvolal plánovanou ofenzivu, jejímž cílem bylo obsadit ocelárnu Azovstal v Mariupolu. Svým vojákům nařídil, aby ji raději obklíčili. „Zablokujte tento průmyslový areál, aby tudy nemohla proletět ani moucha,“ řekl Putin.

Boje v místě však podle místních zdrojů neskončily. Železárny Azovstal, obrovský závod o rozloze 10 km2 na jihovýchodě města, zůstává posledním centrem ukrajinského odporu v Mariupolu.

Uvnitř závodu jsou bojovníci i civilisté, kteří zde hledali ochranu před nekončícími ruskými útoky. Rusové se odtud Ukrajince snaží – dosud marně – už několik týdnů vytlačit.

V rozhovoru, který s BBC ze závodu Azovstal vedl Svjatoslav Palamar z národního pluku Azov (více o praporu zde), ukrajinský voják uvedl, že obránci odrazili vlny ruských útoků.

„Vždycky říkám, že dokud jsme tady, Mariupol zůstává pod kontrolou Ukrajiny,“ uvedl.

Rusové ocelárnu ostřelují z válečných lodí

Velká část Mariupolu byla během týdnů těžkého ruského bombardování a intenzivních pouličních bojů zničena. Dobytí přístavu u Azovského moře je klíčovým ruským válečným cílem a uvolnilo by další jednotky, které by se připojily k ruské ofenzívě ve východním Donbasu, připomněla agentura AP.

Video porovnává záběry na stejnou oblast v čase: Jak se v Manhuši u Mariupolu objevilo na 300 pohřebních jam.Video: Maxar, AP

Palamar mimo jiné uvedl, že Rusové na ocelárnu stříleli z válečných lodí a shodili na ni bomby. BBC se nepodařilo nic z jeho výpovědi ověřit. Shoduje se však se svědectvím velitele ukrajinské námořní pěchoty, který se počátkem tohoto týdne rovněž nacházel v ocelárně a který uvedl, že ukrajinští bojovníci jsou přečíslení a docházejí jim zásoby.

„Všechny budovy na území Azovstalu jsou prakticky zničené. Shazují těžké bomby, které způsobují obrovskou zkázu. Uvnitř bunkrů máme zraněné a mrtvé. Někteří civilisté zůstávají uvězněni pod zřícenými budovami,“ řekl Palamar.

Na otázku kolik ukrajinských obránců zůstalo v Mariupolu, Palamar odpověděl jednoduše „dost na to, aby odráželi útoky“.

Palamar: Není možné se dostat ke všem civilistům

Problém podle něj navíc je, že civilisté se nacházejí mimo dosah bojovníků. Podle BBC není možné říct, kolik civilistů je v ocelárnách celkem, protože některé budovy jsou zničeny a vojákům se ke všem civilistům kvůli konstantnímu ostřelování dosud nepodařilo dostat.

Vchody do některých bunkrů byly zablokovány těžkými betonovými deskami, které mohla přesunout pouze těžká technika, uvedl Palamar. „Jsme v kontaktu s těmi civilisty, kteří zůstávají v místech, kam se můžeme dostat. Víme, že jsou tam malé děti, i ve věku tří měsíců,“ dodal.

Tito lidé si už prošli mnohým, válečnými zločiny. Nevěří Rusům a mají strach.
Svjatoslav Palamar, ukrajinský voják.

Palamar apeloval na to, aby byl civilistům umožněn bezpečný odchod z ocelárny. „Tito lidé si už prošli mnohým, válečnými zločiny. Nevěří Rusům a mají strach,“ řekl a dodal, že se obávají mučení a vražd z rukou ruských vojáků nebo deportace do Ruska prostřednictvím tzv. filtračních táborů.

Starší civilisté v ocelárnách se podle Kalamara také potýkají s nedostatkem léků. To se týká také asi 500 vážně zraněných bojovníků, kterým se nedostává potřebné péče. Někteří podle jeho tvrzení potřebují i péči akutní, včetně závažných operací, jako je například amputace končetin.

„Po 52 dnech blokády a těžkých bojů nám docházejí léky. A pak také máme nepochovaná těla našich bojovníků, která potřebujeme důstojně pohřbít na území kontrolovaném Ukrajinou,“ řekl.

„O kapitulaci nemůže být řeč“

Palamar uvedl, že ukrajinští obránci si také chtějí zajistit vlastní evakuaci, pokud to bude možné – o kapitulaci však nemůže být řeč. „Pokud jde o kapitulaci výměnou za bezpečný odchod civilistů, doufám, že všichni víme, s kým máme tu čest. Rozhodně víme, že záruky a prohlášení Ruské federace nemají žádnou hodnotu,“ vysvětlil Palamar.

Řekl, že mnozí z obránců, kteří zůstali v Azovstalu, pochází z Krymu, který Rusko anektovalo v roce 2014, a z východní Doněcké a Luhanské oblasti. On sám se tam oženil a narodilo se mu tam dítě.

„Byl jsem svědkem toho, jak se toto město rozvíjelo. Jak se toto město stalo perlou Azova a je to i pro mě rodné město. Rusko nic neobnovuje, ani nepřestavuje. Jeho cílem je ničit a terorizovat… Pokud padneme, půjde tato horda dál a celý civilizovaný svět bude v ohrožení,“ řekl.

Ukrajina obvinila ruské síly z bombardování civilních úkrytů a z toho, že při útocích na Azovstal používají zbraně zakázané nebo omezené mezinárodním právem – včetně fosforových bomb a kazetové munice. Ukrajina i USA a Spojené království oznámily vyšetřování možného použití chemických zbraní v Mariupolu, což Rusko popřelo.

Ministr obrany Sergej Šojgu podle agentury TASS včera v besedě s prezidentem Vladimirem Putinem prohlásil, že Mariupol je pod kontrolou ozbrojených sil Ruska a Doněcké lidové republiky.

Zelenskyj podle agentury Reuters reagoval, že ač je většina klíčového jihoukrajinského přístavního města pod kontrolou, v části dál kladou odpor ukrajinské síly. Upozornil, že ve městě je uvězněno 120 000 civilistů, a řekl, že Kyjev se snaží dojednat s Moskvou výměnu zajatců za mariupolské vojáky a civilisty.

Reklama

Doporučované