Hlavní obsah

Antikoncepce do 25 let zdarma. Francie tak chce posílit práva žen

Foto: Profimedia.cz

Kromě Francouzek mají bez nutnosti poplatku antikoncepci k dispozici i Němky, Belgičanky, Holanďanky nebo Norky.

Reklama

Elysejský palác si od novinky slibuje posílení ženských práv a snížení míry chudoby. Stát vyjde toto opatření ročně na miliony eur.

Článek

Francie rozšiřuje věkovou kategorii žen, které dostanou podle zákona antikoncepci zdarma. Od nového roku si ji tak bez poplatků pořídí i Francouzky od 18 do 25 let. Dosud přitom byla zdarma pouze pro teenagerky ve věku 15 až 18 let, a to od roku 2013. V srpnu 2020 se pak k této skupině přidaly i dívky mladší 15 let.

„Od 1. ledna 2022 bude systém zdravotního pojištění hradit náklady na antikoncepci a související úkony (každoroční konzultace s lékařem, porodní asistentkou, biologické testy) bez zálohové platby,“ uvedlo ministerstvo zdravotnictví v prohlášení.

Ženy získají antikoncepci v podobě prášků, náplastí nebo nitroděložního tělíska. Francouzské úřady předpokládají, že by nové příležitosti mohly využít až tři miliony Francouzek.

Mnoho žen podle tamního ministra zdravotnictví Oliviera Vérana v předchozích výzkumech uvedlo, že antikoncepci neužívaly z důvodu vysokých finančních nákladů, jak uvádí německý server Deutsche Welle.

„U určitého počtu mladých žen dochází k poklesu užívání antikoncepce a hlavním důvodem jsou peníze. Výdaje s ní spojené jsou totiž nákladné. Je nepřijatelné, aby se ženy nemohly chránit, nemohly užívat antikoncepci, pokud je to samozřejmě jejich volba a nemohou si ji dovolit,“ cituje ministra Vérana britský server The Guardian.

Rozšíření věkové kategorie pro užití antikoncepce zdarma okomentovala i mluvčí francouzské organizace prosazující práva žen En Avant Toutes Louise Delavierová. „Mezi 18 a 25 lety jsou ženy velmi zranitelné, protože ztrácejí mnoho práv ve srovnání s dobou, kdy byly nezletilé, a jsou ekonomicky velmi nejisté,“ vysvětluje.

Podle serveru France 24 se jedná o další krok prezidenta Emmanuela Macrona, jak posílit práva žen a snížit chudobu mezi mladými. Podle francouzského zdravotnického úřadu Assurance Maladie ročně vyjde nové rozhodnutí státní kasu na 21 milionů eur. Pro ženy nad 25 let pak aktuálně platí, že až 65 procent nákladů na antikoncepci jsou jim hrazeny.

Kromě Francouzek mají antikoncepci zdarma i vybrané skupiny žen v Německu, Belgii, Nizozemsku a Norsku. Ve Velké Británii je bez poplatků dostupná pro všechny věkové skupiny.

Reklama

Doporučované