Hlavní obsah

Antikoncepce pro ženy do 25 let zdarma. Francie chce snížit počet potratů

Foto: Profimedia.cz

Přesný seznam hrazených antikoncepčních prostředků najdou Francouzky na webu zdravotní pojišťovny.

Reklama

Až dosud byla antikoncepce hrazená pouze dívkám do 18 let. Francouzská vláda ale došla k názoru, že její cena se pro mnoho mladých žen stala problémem.

Článek

Od 1. ledna 2022 bude antikoncepce zdarma pro všechny ženy do 25 let, oznámil včera na stanici France 2 ministr zdravotnictví Olivier Véran. Zdůvodnil to poklesem jejího užívání u mladých žen, který podle něj „stojí příliš mnoho“. Ministr tím myslel potraty, které následují po nechtěném otěhotnění.

„Bude existovat podpora pro hormonální antikoncepci, biologické hodnocení, které k ní může patřit, konzultace na předpis a veškerou péči, která s tímto předpisem souvisí,“ citoval server 20 minutes Vérana.

Antikoncepci zdarma pro dívky ve věku od 15 do 18 let zavedla vláda už v roce 2013, výsledkem byl poměrně strmý pokles v počtu potratů. Od srpna 2020 úřady toto opatření rozšířily i na osoby mladší 15 let. Vláda na konci roku 2019 informovala, že „každý rok je ve Francii těhotných téměř tisíc dívek ve věku 12 až 14 let“ a že z těchto těhotenství 770 končí potratem.

Ministerstvo zdravotnictví později upřesnilo, že úhrada se bude týkat všech druhů antikoncepce, které hradí agentura Medicare. Ta až dosud dívkám do 18 let proplácela některé pilulky, implantáty, nitroděložní tělíska a membrány.

Proplácena naopak nebyla část pilulek, antikoncepční náplasti, vaginální kroužky, cervikální čepice, spermicidy a kondomy (kromě dvou značek).

Nové opatření vyjde francouzskou státní pokladnu na 21 milionů eur ročně, doplnil Véran. Novou hranici 25 let označil za věk, v němž ženy dosahují „větší ekonomické, sociální i příjmové autonomie“.

Reklama

Doporučované