Hlavní obsah

Odstraňte si tetování, vzkázala Čína fotbalistům. Pro blaho společnosti

Foto: Profimedia.cz

Známý čínský obránce Čang Lin-pcheng a jeho tetování během zápasu v Kataru.

Reklama

Boj čínských úřadů proti tetování zasáhl sportovní svět. Fotbalisté nejen národní ligy si mají své kérky nechat odstranit.

Článek

Poté, co v roce 2018 čínské úřady přinutily fotbalisty tetování zakrývat, jim nová směrnice Generální správy sportu (GAS) kérky zakazuje úplně. Pokud si chtějí potetovaní hráči zahrát v čínském národním týmu, měli by si je nechat odstranit.

V prohlášení vydaném v noci GAS uvedl, že národní týmy na všech úrovních musí nové požadavky „přísně implementovat“. Rozhodnutí padlo pro blaho společnosti, pro kterou mají fotbalisté bez tetování představovat dobrý příklad, uvedl GAS.

„Národní tým a sportovci národního týmu do 23 let mají přísně zakázáno mít nová tetování a těm, kteří již tetování mají, se doporučuje, aby si je odstranili,“ stojí v prohlášení. „Pokud se tým dohodne na zvláštních okolnostech, musí (hráči) během tréninku a zápasů tetování zakrýt.“

Podle nových pravidel nebudou do národního kádru povoláváni mladší hráči s čerstvým tetováním. Existují také návrhy, že by Čínská fotbalová asociace stanovila disciplinární tresty pro hráče národního týmu, kteří pravidla poruší.

Tetování je přitom mezi elitními čínskými sportovci čím dál běžnější. Vysoce postaveným čínským hráčům, včetně známého obránce Čang Lin-pchenga, bylo již dříve řečeno, aby se při nastupování za národní tým a klub Guangzhou FC zakrývali. Obránce Čang, kterého tehdejší trenér čínského národního týmu Marcello Lippi označil za nejlepšího hráče nejvyšší čínské profesionální ligy, je potetovaný od krku po špičky prstů.

Proces odstranění tetování může být nákladný a bolestivý. Hongkongský server South China Morning Post například připomíná vyjádření hollywoodské hvězdy Marka Wahlberga, který si během pěti let nechal odstranit všechna svá tetování. Bolest při odstraňování přirovnal k pocitu, že „na vás znovu a znovu stříkají horký tuk ze slaniny“.

„Je to strašně bolestivé. Doufám, že technologie pokročila, ale když jsem to postoupil já, dermatolog mi řekl, že to bude trvat pět až sedm návštěv. Trvalo to pět let a chodil jsem jednou měsíčně,“ uvedl.

GAS ve vyjádření uvádí, že národní týmy by měly organizovat „ideologické a politické vzdělávací aktivity“, které by „posílily vlastenecké vzdělání“ hráčů. Nová pravidla mají z fotbalistů udělat „dobrý příklad pro společnost“, stojí v prohlášení, které GAS nazval „Návrhy na posílení managementu fotbalových hráčů“.

Dodává, že Čínská fotbalová asociace stanoví hráčům národního týmu disciplinární požadavky. „Posílí smysl pro poslání, odpovědnost a čest a vytvoří národní tým schopný dobývat a bojovat s vynikajícím stylem hry.“

Není jednoznačně řečeno, kdy nová pravidla vstoupí v platnost. Čína se má 27. ledna utkat s Japonskem ve třetím kole kvalifikace na mistrovství světa. 1. února se střetne s Vietnamem.

Od rapperů po fotbalisty

„Vizi ideologické čistoty“, i když nejednotné, představovali čínští fotbalisté už během zápasů v roce 2018. Hráči čínského mužského národního týmu, kteří nastupovali na hřiště proti České republice, měli místo obvyklých dresů dlouhé rukávy a atletické pásky v barvě kůže, které zakrývaly jejich četná tetování. Tehdy hráči potvrdili, že pravidla Komunistické strany Číny o tom, kdo je hoden televize, zasáhla sportovní svět.

Nařízení Státní správy tisku, publikací, rozhlasu, filmu a televize požaduje, aby lidé vystupující ve vysílání splňovali podmínky dokumentu „Čtyři absolutní zákazy“:

  • Rozhodně nevybírejte umělce, jejichž srdce a morálka nejsou v souladu se stranou a jejichž morálka není ušlechtilá
  • Rozhodně nevybírejte umělce, kteří jsou nevkusní, vulgární a obscénní
  • Určitě nevybírejte umělce, jejichž ideologická úroveň je nízká
  • Rozhodně nevybírejte umělce se skvrnami, skandály a problematickou morální integritou

Vládní opatření se zaměřuje i na tetování a jakákoli vyobrazení „hiphopové kultury“, „subkultury“ a „despirované kultury“, což je politický termín pro nedogmatickou dekadenci.

V návaznosti na nová pravidla prošla kulturní sféra pevninské Číny čistkou, prořídly zejména řady slavných rapperů. Dva rappeři, GAI a VaVa, z populárních televizních pořadů zmizeli úplně, třetímu, Triple H, odstranili hudbu ze streamovacích serverů. V jednom televizním pořadu soutěžícímu rozmazali řetěz kolem krku. PG One, možná nejpopulárnější čínský rapper, se dostal pod palbu kritiky kvůli textům, které podle úřadů propagovaly užívání drog.

Doposud však zůstávalo nejasné, jestli se někdy omezení uvalená na celebrity rozšíří i do světa sportu.

Reklama

Související témata:

Doporučované