Hlavní obsah

Příliš i na Čínu. Úřady nařídily pochod hanby jako za Maa

Foto: Profimedia.cz

Čína se drží přísné zero covid politiky. Si'an nařídil vydezinfikovat celé město a zpřísnil lockdown 13 milionů lidí.

Reklama

Úřady Kuang-si kvůli porušení epidemických opatření donutily čtyři spoutané lidi pochodovat před shromážděným davem. Video z incidentu se stalo virálním natolik, že na něj kriticky zareagovala i některá čínská média.

Článek

Například pekingská média upozorňují, že byl trest nevhodný a dalece přesahující hranice „kázně dle zákona“ a „ohrožující ducha právního státu“.

Místní list Zprávy z Kuang-si úterní pochod schválil a označil za „varování“. Čínsky psaný server The Paper následně citoval vyjádření města Ťing-si. „Chůze po ulici“ dle úředníků nebyla nevhodná, šlo o „disciplinární varování, požadovaný trest a nejednalo se o nepřiměřenost“.

Z videa je patrné, že disciplinárnímu trestu čtyř lidí ve městě ležícího u hranic s Vietnamem v úterý přihlížely zástupy lidí. Tamní úřady donutily spoutanou čtveřici pochodovat ulicemi, každého eskortovali dva policisté. Provinilci na sobě měli pověšenou tabulku se jménem a fotografií. Podle videozáznamů byla čtveřice také převážena na zamřížované korbě nákladního auta za houkání sirén.

Záběry události silně připomínají doby kulturní revoluce ze 60. let minulého století, kdy se konaly podobné seance veřejného pokoření. Současným provinilcům úřady připisují převaděčství. Pomáhali prý uprchlíkům proniknout na čínské území bez ohledu na to, že hranice je kvůli epidemii zavřená.

Úřady v Kuang-si v srpnu zavedly disciplinární opatření proti těm, kdo poruší sanitární předpisy. Je mezi nimi i veřejné ponížení.

Čína veřejné pokořující tresty zrušila v roce 2010, v poslední době se k nim ale začíná znovu přiklánět, píše AFP. V Ťing-si už jimi byli v minulých měsících potrestáni pašeráci zboží.

AFP upozorňuje, že se Číně podařilo loni zvládat koronavirus díky radikálním opatřením, k nimž patří omezení mezinárodních leteckých spojů, povinná karanténa při příletu do země a masivní trasování.

Naposledy v třináctimilionovém městě Si-an nařídily úřady nedávno kvůli novému ohnisku přísnou uzávěru a lidé se tam nedostali z domovů už týden. V neděli místní úřady nařídily další zpřísnění karantény a nařídily kompletní dezinfekci města.

Si-an je hlavním městem provincie Šen-si. Doprava z města a do města byla až na výjimky zrušena a lidé nesmějí odjet bez souhlasu zaměstnavatele nebo místních úřadů. Otevřené jsou jen obchody, které prodávají nezbytné zboží, a i do nich se lidé dostanou jen sporadicky. Vyjít ven na nákupy smí jen jeden člen domácnosti, a to jednou za tři dny.

Lockdown v Si-anu patří k nejpřísnějším od roku 2020, kdy Čína uzavřela jedenáctimilionové město Wu-chan, a bude platit do odvolání.

Žena šla do izolace, psa umlátili

Čína se zuby nehty drží covidové politiky nulové tolerance. Cena za plnění takového úkolu je ale vysoká a optikou Evropana sahá dalece za únosnou hranici.

Žena z provincie Ťiang-su byla poslána do nařízené izolace v karanténním hotelu, kde jsou zakázáni domácí mazlíčci. Nezbylo, než svého corgiho nechat doma samotného. Dění za zamčenými dveřmi bytu během její nepřítomnosti monitorovaly bezpečnostní kamery. A to včetně incidentu, kdy do bytu vstoupili dva jedinci v ochranných oblecích a umlátili zjevně nedospělé plemeno corgiho něčím, co vypadá jako páčidlo.

Video se dostalo na internet a na sociálních sítích okamžitě vyvolalo poprask. Kromě toho, že žena přišla o domácího mazlíčka, stala se cílem výhrůžek i ona sama. Místní vláda jí doporučila post o smrti psa smazat a nešířit. V opačném případě jí slíbila vyhazov z práce.

V září byli z přehnané reakce obviněni představitelé Charbinu, kteří usmrtili tři kočky pozitivně testované na koronavirus. Jejich majitelé byli v době jejich usmrcení v nemocnici.

Synonymem pro umanutou zero covid politiku by se mohlo stát pohraniční město Žuej-li. Vedení města ležícího na hranicích s Myanmarem rozhodlo o měsíčním povinném testování pro všechny. 280 tisíc obyvatel Žuej-li už zažilo téměř 3,7 milionu testů na covid. Plus čtyři přísné lockdowny trvající sedm měsíců.

Když se nákaza v lednu objevila ve vesnici Š’-ťia-čuang, jeden z vesničanů v pokročilém věku vyšel i navzdory lockdownu ven, za což byl přivázán ke stromu za doprovodu výhrůžky „příště tě zabijeme“.

Reklama

Doporučované