Hlavní obsah

„Ohromující“ ztracená města v džungli. Objev přepisuje historii Amazonie

Foto: Profimedia.cz

Snímek z bolivijského deštného pralesa (ilustrační fotografie).

Reklama

Amazonie před příchodem Evropanů nebyla panenskou divočinou bez větších lidských civilizací. Potvrdil to objev mnoha sídlišť v Bolívii. Největší z nich se rozkládá na víc než 300 hektarech. Zbudovala je kultura stará 1 500 let.

Článek

Mezinárodní tým vědců z německých a britských pracovišť zmapoval s pomocí laserových paprsků přes 20 pozůstatků lidského osídlení v bolivijské Amazonii. Devět z nich metoda zvaná LIDAR objevila poprvé, u dvou již známých osad se zase podařil odkrýt jejich skutečný rozměr, jenž překonal očekávání.

Vědci osady na jihozápadě Amazonie připisují kultuře Casarabe, která oblast obývala přibližně v období let 500 až 1400 našeho letopočtu.

Pyramidy, silnice i vodní kanály

Hlavní autor studie Heiko Prümers z Německého archeologického institutu v Berlíně označil komplexitu osad za „ohromující“.

Ve studii publikované tento týden v časopise Nature autoři píší, že rozměry osad, monumentalita budov, vodní infrastruktura a celkové množství práce, která na tohle všechno byla potřeba, jsou srovnatelné s andskými kulturami (tedy například s tou inckou, která po sobě zanechala slavné horské město Machu Picchu).

Ve dvou větších sídlištích se vědcům podařilo odhalit pozůstatky existence stupňovitých plošin, na nichž byly budovy ve tvaru písmene U, kuželové pyramidy vysoké až 22 metrů, pravoúhlé valy, vyvýšené cesty nebo hráze táhnoucí se několik kilometrů i „masivní“ systém vodních kanálů a nádrží.

Co je na objevu tak senzačního?

V shrnutí studie autoři píší, že na základě jejich zjištění se dá říct, že osady kultury Casarabe představují typ osídlení, který se nazývá „tropický méně hustý urbanismus“, což dosud nebylo v Amazonii nikdy popsáno.

Časopis Nature to dále rozvádí v separátním článku pro laické čtenáře, kde píše, že jde o definitivní důkaz toho, že i Amazonie měla svou civilizaci už před příchodem Evropanů.

Vědci se totiž dosud domnívali (ač v posledních letech to mnozí začali zpochybňovat), že Amazonie byla před připlutím prvních evropských lodí územím, kde lidé žili jen v malých skupinách a kmenech bez zásadnějšího vlivu na okolní svět.

Nature k tomu dodává, že o „krajině s mnoha městy a vesnicemi“ sice mluvili už právě první evropští návštěvníci Amazonie, až dosud se ale tato města nikomu nepodařilo najít.

První přímý důkaz amazonské civilizace

K názoru, že v Amazonii existovaly staré tropické civilizace podobné těm v jihovýchodní a střední Asii, se podle Nature začali někteří archeologové přiklánět v první dekádě tohoto století.

V posledních letech tuto teorii podpořily i výzkumy, které upozorňovaly například na nezvykle vysoký výskyt domestikovaných rostlin a nálezy míst, kde dodnes zůstala na region neobvykle úrodná půda.

Významně teorii podpořil i objev stovek rozsáhlých geometrických mohyl, které odhalilo odlesňování na jihu Amazonského pralesa.

Foto: Profimedia.cz

Jeden z mnoha geoglyfů, které vynikly v odlesněné krajině. Upozornila na ně studie publikovaná v roce 2018.

Už z toho archeologové vyvozovali, že v Amazonii v předkolumbovském období existovaly kultury schopné rozsáhlejších staveb. Přímý důkaz o městských kulturách v podobě samotných budov ale dosud chyběl.

LIDAR vidí přes vegetaci

Zcela zásadní roli v tomto objevu sehrála archeology stále častěji s úspěchem používaná metoda LIDAR. Ta měří čas, za který se laserový paprsek odrazí od objektu a na základě toho vypočítává vzdálenost samotného objektu.

Archeologové LIDAR používají tak, že zařízení umístí na letadlo nebo vrtulník a měří vzdálenost k zemi, z čehož se dá vytvořit 3D model povrchu celé sledované oblasti. Velkou výhodou je, že laserové paprsky proniknou skrze vegetaci, přes kterou jinak z výšky není nic vidět.

Prümers v Bolívii podle vědeckého časopisu pracuje od konce 90. let a kulturu Casarabe identifikoval už před novým objevem při dřívějších vykopávkách. Při nich se svým týmem nalezl například strukturu, která vypadala jako zeď, hroby a další náznaky, že tam kdysi žila komplexní společnost. Právě hustá vegetace ale Prümersovi až do té doby, než se mu ji povedlo prohlédnout díky LIDARu, bližší průzkum komplikovala.

Proč kultura zanikla?

Podobně jako tomu je u dalších kultur v Jižní a Střední Americe či i jinde ve světě, velkou otázkou zůstává, kam se poděla. Města a osady podle autorů studie lidé opustili asi po 900 letech kolem roku 1400.

Možným vysvětlením by podle vědců mohly být problémy s nedostatkem vody kvůli environmentálním změnám. To by dávalo smysl vzhledem k evidentnímu záměru co nejvíc vody pochytat do nádrží. Je to ale jen teorie.

I přes tuto nezodpovězenou otázku je nicméně podle brazilského archeologa Eduarda Nevese díky objevu jisté, že v Amazonii žili už před příchodem Evropanů lidé, kteří trvale přeměňovali místní krajinu. Tento zásadní posun ve znalostech o historii Amazonie podle ostatních odborníků také může oživit archeologický zájem o region a v budoucnu přinést mnoho dalších objevů.

Reklama

Související témata:

Doporučované