Hlavní obsah
Online

Online: Je to vyhlášení války, řekl izraelský prezident

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: Mohasseyn, Shutterstock.com

Ilustrační foto.

aktualizováno •

Írán poprvé v historii zaútočil napřímo na Izrael. Situaci sledujeme v online reportáži.

Článek

Nejdůležitější informace

  • Írán odpálil v noci ze soboty na neděli více než tři stovky dronů a raket směrem na Izrael.
  • Útok podnikli také spojenci Íránu v oblasti – z Jemenu Húthíové a ze severu, z Libanonu, Hizballáh.
  • Podle izraelské armády se drtivou většinu zbraní podařilo zlikvidovat. Kromě Izraele se na tom podílely také armády USA, Velké Británie a Jordánska.
  • Má jít o odvetu za útok na íránský konzulát z 1. dubna, který je připisován Izraeli a při kterém zemřeli vysoce postavení činitelé íránské armády.
  • Nejvyšší íránský vůdce ajatolláh Alí Chameneí za to slíbil odplatu, izraelský premiér Benjamin Netanjahu varoval, že jakýkoliv úder nenechá bez odvety.
  • EU svolává zasedání ministrů zahraničí

    Šéf unijní diplomacie Josep Borrell na úterý svolal mimořádnou schůzku ministrů zahraničí zemí Evropské unie. Jednat se bude o íránských útocích proti Izraeli, uvedl na sociální síti X Borrell. „Naším objektivním cílem je přispět ke snížení napětí a zvýšení bezpečnosti v regionu,“ napsal.

  • Petr Fiala před odletem do USA: Dění na Blízkém východě bude tématem

    „Je to další eskalace už tak nebezpečné situace,“ pronesl na letišti před odletem na návštěvu Bílého domu český premiér Petr Fiala o situaci na Blízkém východě. Íránský útok na Izrael je podle něj potřeba jasně odsoudit.

    Předseda české vlády mimo jiné vyzdvihl spolupráci Izraele a jeho spojenců v obraně země a potvrdil, že íránské drony a rakety se podařilo zneškodnit.

    „Nepochybně to bude téma našich rozhovorů,“ dodal Fiala o jednání s Joem Bidenem. „Nakolik to ovlivní program návštěvy, to teprve uvidíme.“

    Foto: Tereza Ulrychová

    Petr Fiala před odletem do USA.

    V Bílém domě se Fiala setká s americkým prezidentem v pondělí. Kromě dění na Blízkém východě by společně měli projednávat například i spolupráci mezi oběma zeměmi.

    O den později pak předseda vlády zavítá také do amerického Kongresu, kde tématem bude mimo jiné i válka na Ukrajině.

  • Írán si předvolal britského, francouzského a německého velvyslance

    Íránské ministerstvo zahraničí si dnes předvolalo velvyslance Británie, Francie a Německa, aby se dotázalo na postoj těchto zemí k úderům Teheránu na Izrael. S odkazem na íránská státní média to uvedla agentura AFP. Tato trojice evropských států, stejně jako řada dalších, odsoudila dronový a raketový útok na Izrael, který Írán podnikl v noci na dnešek a který Teherán označuje za odvetu za nedávné bombardování íránského konzulátu v Damašku připisované Tel Avivu.

    Tři evropští diplomaté „byli předvoláni na ministerstvo v návaznosti na nezodpovědné postoje některých představitelů těchto zemí ohledně íránské reakce na sérii akcí sionistického režimu proti občanům a zájmům naší země“, uvedla íránská diplomacie v prohlášení zveřejněném státní tiskovou agenturou IRNA.

  • Válečný kabinet Izraele projedná reakci na útok Íránu

    Izraelský válečný kabinet se má sejít ve 14:30 středoevropského času, aby projednal reakci na útok bezpilotních letounů a raket zahájený Íránem přes noc, uvedl izraelský představitel.

  • Projev papeže Františka: Ne spirále násilí

    Papež František v neděli podle zpráv agentury Reuters vyzval Írán a Izrael, aby se vyvarovaly kroků, které by mohly podnítit „spirálu násilí“, jež by mohla uvrhnout Blízký východ do hlubšího konfliktu.

    V projevu k poutníkům na Svatopetrském náměstí František uvedl, že s pocitem znepokojení a bolesti sledoval zprávy o íránském útoku drony a raketami na Izrael.

    „Nikdo by neměl ohrožovat existenci druhých. Všechny národy by se naopak měly zasadit o mír a pomoci Izraelcům a Palestincům, aby mohli žít ve dvou státech, bok po boku a v bezpečí,“ prohlásila hlava katolické církve a dodala, „dost bylo války, dost bylo útoků, dost bylo násilí. Ano dialogu, ano míru.“

  • Rusko všechny strany vyzývá ke zdrženlivosti

    „Spoléháme na to, že regionální státy vyřeší stávající problémy politickými a diplomatickými prostředky,“ uvedlo v prohlášení ruské ministerstvo zahraničí a všechny strany vyzvalo ke zdrženlivosti, píše The Times of Israel.

    Moskva vyjádřila „krajní znepokojení nad nejnovější nebezpečnou eskalací v regionu“. Podle svých slov již mnohokrát varovala, že „absence řešení četných krizí na Blízkém východě, především v zóně palestinsko-izraelského konfliktu“, „povede k růstu nestability“.

    Ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov v sobotu telefonicky jednal s íránským protějškem Hosejnem Amírabdolláhjánem.

    Ruské ministerstvo zahraničí uvedlo, že Lavrov zopakoval „rozhodné odsouzení“ údajného izraelského úderu v Sýrii, při němž počátkem tohoto měsíce zahynuli íránští generálové.

    Rusko již dříve odsoudilo postup Izraele v jeho šestiměsíční válce v Gaze proti teroristické skupině Hamás. Moskva se tradičně snaží udržovat vztahy se všemi hlavními mocnostmi na Blízkém východě. V poslední době však posiluje vojenské a politické vazby s Íránem, přičemž vztahy s Izraelem zjevně oslabují.

  • Kongres ODS odsoudil útok na Izrael

    Kongres ODS při nedělním hlasování přijal usnesení týkající se nočního útoku Íránu na Izrael. „Důrazně odsuzujeme nebezpečnou eskalaci blízkovýchodního konfliktu ze strany íránského režimu. Noční útok na Izrael je dalším nepřijatelným projevem mezinárodní agrese a zapadá do nepřátelské politiky Íránu, stejně jako podpora teroristických skupin, a také Ruska ve vraždění Ukrajinců,“ shodli se delegáti 31. kongresu.

    Zároveň usnesením ocenili českou iniciativu zajišťující munici napadené Ukrajině, odsoudili loňský říjnový útok teroristů Hamásu na Izrael.

  • Prezident Pavel: Útok Íránu na Izrael nebezpečně eskaluje konflikt v regionu

    Útok Íránu na Izrael podle prezidenta Petra Pavla nebezpečně eskaluje konflikt v regionu. Na síti X uvedl, že ČR je v kontaktu s partnery ve snaze bezpečnostní situaci zklidnit.

    „Jednoznačně odsuzuji přímý útok Íránu na Izrael. Přestože se Izraeli a spojencům dnes v noci podařilo naprostou většinu smrtonosných íránských dronů a raket úspěšně zneškodnit, jde o krok, který nebezpečně eskaluje konflikt v regionu. Zůstáváme v průběžném kontaktu s našimi partnery ve snaze bezpečnostní situaci zklidnit,“ uvedl prezident.

    Podporu Izraeli v uplynulých hodinách vyjádřili mnozí čeští politici. Někteří míní, že stejnou podporu, jakou má nyní Izrael, by si zasloužila i Ukrajina, která už přes dva roky čelí ruské invazi.

  • Akcie na telavivské burze klesají jen mírně

    Akcie na telavivské burze cenných papírů (TASE) po prvním přímém íránském útoku na Izrael v historii mírně klesají, uvádí list Times of Israel.

    Referenční index telavivské burzy TA-125 klesá o 0,4 % a index blue-chip společností TA-35 o 0,3 %. Index pěti největších telavivských bank klesá o 0,4 % a index TA-pojišťovnictví a finanční služby klesá o 0,9 %. Index TA-Biomed klesá o 3,1 %.

    Na území židovského státu se jedná o jedinou burzu cenných papírů.

  • Video: Jak probíhal noční útok na Jeruzalém

    Útok íránských dronů a raket na Izrael.Video: twitter/N12News, AP

  • K podpoře Izraele se připojují další čeští politici

    Za neospravedlnitelný označil noční letecký útok Íránu na Izrael místopředseda opozičního hnutí ANO a dolní parlamentní komory Karel Havlíček. Izrael má podle něj právo se bránit všemi prostředky. Podporu Izraeli už v noci vyjádřili někteří čeští politici včetně premiéra a předsedy ODS Petra Fialy, dnes se připojila například předsedkyně Poslanecké sněmovny a TOP 09 Markéta Pekarová Adamová.

    „Další neospravedlnitelný útok na Izrael ukázal, že země je v trvalém ohrožení. Nikdo si nepřeje eskalaci konfliktu, ale Izrael má právo bránit se všemi prostředky,“ uvedl Havlíček. Cílem teroristických organizací v regionu podle něj není dialog, ale vymazání Izraele z mapy Blízkého východu.

    Podobně se vyjádřila také Pekarová Adamová. „Jako spojenec a přítel stojíme pevně za Izraelem a jeho právem se bránit,“ napsala na síti X. A ve stejném duchu hovoří i její stranický kolega a místopředseda Senátu Tomáš Czernin. „Myslím na naše přátele z Izraele. Česká republika za vaší zemí stojí a bude tomu tak i nadále,“ uvedl na síti X.

  • Střepiny ze sestřelených dronů dopadly na několik míst v Jordánsku

    „Jordánsko v noci zachytilo několik létajících objektů, které vstoupily do jeho vzdušného prostoru, aby zajistilo bezpečnost svých občanů,“ uvedla v prohlášení místní vláda.

    Írán vypustil směrem k Izraeli výbušné drony a vypálil rakety. Jordánsko, které leží mezi oběma státy, připravilo protivzdušnou obranu k zachycení všech dronů nebo raket, které by narušily jeho území, uvedly dva regionální bezpečnostní zdroje podle agentury Reuters.

    „Některé střepiny během této doby dopadly na více míst, aniž by způsobily významné škody nebo zranění občanů,“ dodává prohlášení jordánského kabinetu.

  • Hamás: Írán má právo bránit se „sionistickým útokům“

    Hamás uvedl, že útok na Izrael byl „důstojnou odpovědí“ na útok na komplex íránského velvyslanectví v Sýrii, píše ve své online reportáži americký list The New York Times. „Země mají ‚přirozené právo‘ bránit se proti ‚sionistickým útokům‘,“ uvedl Hamás, který je podporován Íránem.

  • Za mě by se to nestalo, vzkazuje Bidenovi Trump

    Vyzyvatel Joe Bidena v boji o Bílý dům, republikán Donald Trump, se o útoku Íránu na Izrael zmínil na svém předvolebním mítinku s voliči. Bývalý americký prezident momentálně objíždí své voliče v Pensylvánii, která je považována za jeden z tzv. swing states, tedy států, kde volební klání tradičně bývá vyrovnané a které tak zřejmě rozhodnou o budoucí hlavě státu.

    „Pod mým dohledem by k útoku nikdy nedošlo,“ prohlásil Trump. „Právě teď na ně útočí,“ dodal. „To je proto, že projevujeme velkou slabost. Tohle by se nestalo - slabost, kterou jsme ukázali, je neuvěřitelná - a nestalo by se to, kdybychom byli v úřadu,“ vzkázal Trump svým podporovatelům v Pensylvánii. Současný prezident Biden se do tohoto státu na severovýchodě USA chystá v příštím týdnu.

  • Prezident Herzog vyjádřil vděčnost armádě a spojencům

    Prezident Jicchak Herzog vyjádřil vděčnost armádě a spojencům Izraele poté, co Írán vyslal na Izrael velkou vlnu asi 300 útočných bezpilotních letounů a raket, které byly téměř zcela odraženy.

    „Požehnej vám, drazí vojáci a velitelé IDF a IAF. Žehnejte koalici národů v čele s USA a Joem Bidenem,“ napsal Herzog na X s označením hlavy americké exekutivy.

    „Žehnejte mým sestrám a bratrům, lidu Izraele, za jejich výjimečný projev odolnosti,“ dodal Herzog s tím, že společné síly dobra zvítězí nad silami zla.

  • Češi pomoc nevyhledávali, uvádí velvyslankyně

    Žádní Češi za uplynulou noc, kdy Izrael čelil bezprecedentnímu dronovému a raketovému útoku ze strany Íránu, nevyhledali pomoc českého velvyslanectví. ČTK to sdělila česká velvyslankyně v Izraeli Veronika Kuchyňová Šmigolová. Nyní se podle ní čeští občané na zastupitelský úřad obracejí s dotazy, zda již funguje letiště nebo zda poletí jejich spoj. V zemi podle velvyslankyně aktuálně panuje klid.

  • První vyjádření Netanjahua: Zvítězíme

    Izraelský premiér Benjamin Netanjahu ve své první veřejné reakci po nočních útocích prohlásil, že jeho země zvítězí.

    „Zachytili jsme. Zablokovali jsme je. Společně zvítězíme,“ napsal premiér židovského státu hebrejsky v krátkém příspěvku na X, dříve známém jako Twitter.

  • Čína je eskalací „hluboce znepokojena“

    Mluvčí čínského ministerstva zahraničí v neděli uvedl, že země je „hluboce znepokojena“ eskalací napětí na Blízkém východě.

    „Čína vyzývá příslušné strany, aby zachovaly klid a zdrženlivost a vyhnuly se další eskalaci napětí,“ uvedl nejmenovaný mluvčí podle agentury Reuters a dodal: „Vyzýváme mezinárodní společenství, zejména vlivné země, aby hrály konstruktivní roli při udržování míru a stability v regionu.“

    Reuters upozorňuje na skutečnost, že Čína má v regionu silné ekonomické zájmy a roste podíl energií dovážených z Blízkého východu. Země se zároveň i z tohoto důvodu snaží v nestabilním regionu hrát roli mediátora.

  • Izrael znovu otevřel vzdušný prostor

    Izrael od 7:30 místního času (06:30 SEČ) znovu otevřel svůj vzdušný prostor, uvedl tamní deník Times of Israel s odkazem na letištní úřad země. Vzdušný prostor nad židovským státem byl v reakci na íránský útok uzavřený sedm hodin.

    Podle úřadu se očekává, že budou ovlivněny letové řády z Tel Avivu. Cestující by si měli zkontrolovat časy letů.

  • Světoví lídři odsuzují útok

    Íránský útok na Izrael již stihla odsoudit značná část světových lídrů. Velká část z nich především ukazuje na to, že Írán svým činem pomáhá eskalovat situaci v regionu.

    „Co nejdůrazněji odsuzuji bezohledný útok íránského režimu na Izrael. Tyto údery představují riziko rozdmýchání napětí a destabilizace regionu. Írán opět prokázal, že má v úmyslu zasít chaos na svém vlastním dvorku,“ napsal na platformu X např. britský ministerský předseda Rishi Sunak.

    „Spojené království se bude i nadále zasazovat o bezpečnost Izraele a všech našich regionálních partnerů, včetně Jordánska a Iráku. Spolu s našimi spojenci se naléhavě snažíme stabilizovat situaci a zabránit její další eskalaci. Nikdo si nepřeje další krveprolití,“ dodal.

    Útok na sociální síti odsoudila i předsedkyně Evropské komise Ursula von der Leyenová a napsala: „Všichni aktéři se nyní musí zdržet další eskalace a usilovat o obnovení stability v regionu.“

    Reagoval i německý kancléř Olaf Scholz. „Útok na izraelské území, který Írán podnikl dnes v noci, je neospravedlnitelný a velmi nezodpovědný. Írán riskuje další eskalaci v regionu,“ napsal na platformu X.

    Kanadský premiér Justin Trudeau na X uvedl: „Kanada jednoznačně odsuzuje letecké útoky Íránu proti Izraeli. Stojíme na straně Izraele. Poté, co íránský režim podpořil brutální útok Hamásu ze 7. října, jeho nejnovější akce dále destabilizují region a ztěžují dosažení trvalého míru.“ Dodal, že jeho kabinet podporuje právo Izraele bránit sebe a svůj lid před těmito útoky.

Související témata:

Hlavní zprávy