Hlavní obsah

Osm let stavěl Eiffelovku ze sirek. Guinness jeho pokus nejdřív odmítl

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: Pixabay.org

Eiffelova věž má nyní dvojnici ze sirek.

Reklama

Jako „emocionální horskou dráhu“ popsal uplynulý týden stavitel rekordní Eiffelovy věže ze sirek. Stavěl ji osm let a chtěl se zapsat do Guinnessovy knihy rekordů. Ta ho nejdříve odmítla, jen aby jej o den později přijala.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Guinnessova kniha rekordů ve čtvrtek oznámila Francouzi Richardu Plaudovi, že jeho 7,2 metru vysoká Eiffelova věž ze sirek je rekordní. O den dříve ji však zamítla kvůli použití nesprávných sirek.

Plaud podle americké CNN uvedl, že tento týden prožil „emocionální horskou dráhu“. Stavbou modelu strávil 4200 hodin po dobu osmi let a použil více než 706 000 zápalek a 23 kilogramů lepidla.

„Osm let jsem si vždycky myslel, že stavím nejvyšší stavbu ze sirek,“ řekl agentuře Reuters. Guinnessova kniha rekordů mu však původně sdělila, že se do výběru nedostal, protože nepoužil zápalky, které by byly „komerčně dostupné“.

Plaud totiž začal s běžnými zápalkami z obchodu, z nichž každé uřízl hlavičku. Když ho tento zdlouhavý proces přestal bavit, požádal výrobce, zda by si mohl koupit jen dřevěné tyčinky bez hlavičky. Guinness byl původně v posuzování přísný a rekord odmítl.

„Jsme rádi, že můžeme přiznat, že jsme byli trochu příliš přísní na typ zápalek potřebných k tomuto pokusu. Richardův pokus je skutečně úžasný,“ řekl Mark McKinley, ředitel centrální správy rekordů v Guinnessově knize.

Reklama

Doporučované