Hlavní obsah

Ozbrojenci v Nigérii unesli přes 300 dětí. Vrátil se jich jen zlomek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: Oluwafemi Dawodu, Shutterstock.com

Nigérie čelí častým únosům, především na severozápadě země. Ilustrační fotografie.

Reklama

Severozápad Nigérie je častým terčem útoku únosců. Jistou pozitivní zprávou bylo, že počty unesených dětí klesaly, nyní se však ozbrojenci zmocnili více než 300 školáků najednou. Vrátily se jich zhruba dvě desítky.

Článek

Nigerijské úřady oznámily, že v severozápadním městě Kuriga bylo uneseno 312 školáků. Žáci byli podle BBC kolem půl deváté na shromaždišti, když školou projely desítky ozbrojenců na motocyklech, uvedl jeden ze svědků. Studenti ve věku od osmi do 15 let byli uneseni spolu s učitelem.

Gangy se v posledních letech zmocnily stovek lidí, zejména na severozápadě země. Do tohoto týdne měl ale počet únosů dětí alespoň klesavou tendenci.

Incident potvrdil Uba Sani, guvernér státu Kaduna, do kterého patří i Kuriga. Uvedl, že z vládní střední školy se ztratilo 187 studentů a z místní základní školy 125 studentů. Přes 20 se jich od té doby prý vrátilo.

Očitý svědek pro BBC mezitím uvedl, že jeden žák byl ozbrojenci postřelen a je ošetřován v nemocnici v Birnin Gwari. Učitel, kterému se podařilo utéct, sdělil, že se místní obyvatelé pokusili děti zachránit, ale ozbrojenci je odrazili a jednu osobu zabili.

Předpokládá se, že téměř každá rodina má mezi oběťmi únosu nějaké dítě, a ozbrojené síly zahájily operaci na jejich nalezení.

Reklama

Doporučované