Hlavní obsah

Ozvěny brexitu. Dovozní kontroly v Británii mohou ohrozit budoucí úrodu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: Shutterstock, wertinio

Většina sazenic se do Velké Británie dováží z Evropské unie. Ilustrační fotografie.

Reklama

Podle britských pěstitelů je kvůli novým hraničním kontrolám ohrožena úroda ovoce a dalších plodin. Británie je totiž z velké části závislá na dovozu sazenic. Kontroly jsou součástí nového pohraničního režimu po brexitu.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Největší zemědělská organizace ve Spojeném království Národní unie zemědělců (NFU) uvedla, že pěstitelé ovoce a květin čelí „existenční hrozbě“. Důvodem obav jsou hraniční kontroly po brexitu, které by mohly poškodit podnikání a ovlivnit úrodu v příštím roce, píše The Guardian.

Podle NFU by dubnové změny dovozních pravidel, jež zavádějí kontroly na hranicích pro téměř všechny sazenice dovážené do země, mohly způsobit dlouhá zpoždění a vést k poškození nebo zničení rostlin, píše britský deník.

Britští pěstitelé jsou z velké části závisí na sazenicích z Evropské unie. Ty jsou obvykle vypěstovány ze semena v zemích, jako je Nizozemsko, a teprve poté jsou do Spojeného království dováženy k výsadbě. Většina takzvaného „měkkého ovoce“, včetně jahod a malin, stejně jako velké množství rajčat, ovocných stromů nebo sazenic lesních dřevin pochází z evropských zemí, které disponují velkými skleníky a lepšími podmínkami, vysvětluje The Guardian.

Doposud byly podle deníku dovážené rostliny v kontrolovaných podmínkách skladovány ve školkách a na farmách. Náhodně je poté kontrolovali vládní inspektoři. Podle nových pravidel, která mají vstoupit v platnost 30. dubna, by však vláda kontrolovala 100 procent dodávek překračujících nová hraniční stanoviště.

Britští pěstitelé vyjádřili obavy týkající se schopnosti nových hraničních přechodů odbavovat mnohonásobně větší provoz dostatečně rychle. Tvrdí, že zpoždění, ke kterému by kvůli kontrolám docházelo, by vedlo k poškození nebo zničení dovážených rostlin a mohlo by ohrozit úrodu v příštím roce, uvádí The Guardian.

Reklama

Doporučované