Hlavní obsah

Z nemocnice v Pásmu Gazy je mrtvá zóna, hlásí WHO. U vchodu je masový hrob

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: Profimedia.cz

Zraněná dívka se zotavuje po operaci v nemocnici Al-Šífa. Snímek z 6. listopadu.

Reklama

V nemocnici Al-Šífa v Pásmu Gazy přežívají ve velmi omezených podmínkách i přes okupaci izraelskou armádou desítky pacientů. Někteří jsou v ohrožení života.

Článek

Nemocnici Al-Šífa v Pásmu Gazy, aktuálně okupovanou izraelskými vojáky, v sobotu navštívil tým složený ze zástupců WHO a několika dalších organizací.

„Vysoce riziková mise“ trvala kolem jedné hodiny, uvedla WHO na sociální síti X.

Tým popsal nemocnici jako „mrtvou zónu“ a situaci v ní označil za „zoufalou“.

Ve zdravotnickém zařízení, které se před začátkem konfliktu řadilo mezi jedno z největších a nejvyspělejších v oblasti, zaznamenal tým stopy po ostřelování. U vchodu do nemocnice pak viděl masový hrob, kde by se údajně měly nacházet ostatky asi 80 lidí.

V samotném zařízení nadále zůstávají desítky pacientů v kritickém stavu. „V (nemocnici) Al-Šífa zůstává 25 zdravotnických pracovníků a 291 pacientů, přičemž v uplynulých dvou až třech dnech došlo k několika úmrtím pacientů v důsledku zastavení lékařských služeb…Mezi pacienty je 32 dětí v extrémně kritickém stavu, dvě osoby na jednotce intenzivní péče bez ventilace a 22 pacientů na dialýze, jejichž přístup k životně důležité léčbě byl vážně ohrožen,“ popisuje dále WHO.

Foto: Profimedia.cz

Pacienti jsou hospitalizovaní všude, kde se dá. Snímek z 6. listopadu.

„Převážná většina pacientů jsou oběti válečných zranění, včetně mnoha pacientů se složitými zlomeninami a amputacemi, poraněními hlavy, popáleninami, poraněním hrudníku a břicha a 29 pacientů s vážnými poraněními páteře, kteří nejsou schopni pohybu bez lékařské pomoci,“ píše se dále v prohlášení.

Chodby a areál nemocnice jsou navíc plné zdravotnického a pevného odpadu, což zvyšuje riziko infekce. Podle WHO pacienti a zdravotnický personál, se kterými hovořili, byli vyděšení, bojí se o své zdraví, bezpečnost a prosili o evakuaci.

Mohlo by vás zajímat

Ministerstvo zahraničí ve čtvrtek evidovalo sedm českých občanů a jejich tři rodinné příslušníky, kteří měli zájem o evakuaci z Gazy. Nyní se tento seznam zkrátil.

Pokud se organizaci dostane bezpečnostních záruk stran konfliktu, měla by se evakuace uskutečnit během příštích 24 až 72 hodin, napsala dále WHO na X.

Už to není jen nemocnice

Izraelské jednotky informovaly o „precizním a cíleném“ zásahu proti hnutí Hamás v nemocničním areálu ve středu. Operace se podle nich týká jisté části nemocnice Šífa a zakládá se na nespecifikovaných informacích zpravodajců a „operační nutnosti“.

Podle izraelské a americké vlády je pod nemocnicí skrytá infrastruktura Hamásu, kterou se Izrael snaží zničit. Hamás i palestinští zdravotníci to ale popírají.

Foto: Profimedia.cz

Izraelský voják ukazuje dron, který údajně našel v podzemí pod nemocnicí Al-Šífa.

Objevují se také zprávy o tom, že izraelské jednotky měly zdravotníky, pacienty a vnitřně vysídlené uprchlíky, kteří se v nemocnici schovávali, nutit k tomu, aby z nemocnice odešli. Některé údajně se zbraní v ruce. Informaci přinesl zpravodajský server Al-Džazíra.

„Nemocnice Al-Šífa se změnila ve vazební tábor, výslechové centrum, kasárny a masový hrob najednou,“ uvedl generální ředitel vládní mediální kanceláře (pod správou hnutí Hamás) v Gaze Ismail al-Thawabta.

Izraelská armáda ale tuto skutečnost popírá. „IDF v žádném okamžiku nenařídily evakuaci pacientů nebo lékařských týmů a ve skutečnosti navrhly, že jakákoli žádost o lékařskou evakuaci bude IDF usnadněna,“ uvedla v prohlášení.

Reklama

Doporučované