Hlavní obsah

Papež František navštívil Benátky. Řím opustil po sedmi měsících

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: Salma Bashir Motiwala, Shutterstock.com

Papež František (na fotografii) má v následující měsících navštívit ještě tři italská města.

Reklama

Papež František navštívil v neděli pavilon Svatého stolce na Benátském bienále, který je umístěný v ženské věznici. Také vedl mši na náměstí svatého Marka.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Papež František v neděli přiletěl vrtulníkem do Benátek. Nejdříve navštívil ženskou věznici na ostrově Giudecca, kde Vatikán uspořádal výstavu, která je součástí Benátského bienále, prestižní mezinárodní umělecké přehlídky. Na místě promluvil k vězňům, zaměstnancům a dobrovolníkům. Zprávu přinesla agentura Reuters.

„Vězení je krutá realita a problémy, jako je přeplněnost, nedostatek zařízení a zdrojů a násilí, vedou k velkému utrpení. Může se ale stát také místem morálního a materiálního znovuzrození,“ prohlásil.

Následně se přesunul na náměstí svatého Marka, kde uspořádal mši. Během ní uznal náročnost svojí práce. „Prosím, modlete se za mě, protože tato práce není snadná,“ řekl tisícům věřícím.

Poté před bazilikou Santa Maria della Salute oslovil také skupinu mladých Benátčanů a vyzval je, aby netrávili svůj život přilepení ke svým chytrým telefonům, ale pomáhali ostatním. „Pokud se vždy soustředíme na sebe, své potřeby a to, co nám chybí, vždy se ocitneme zpět na výchozím bodě a budeme nad sebou plakat s dlouhou tváří,“ řekl.

Papež plánuje v příštích třech měsících další tři cesty po Itálii. V květnu by měl navštívit Veronu a v červenci Terst. Také se očekává, že se zúčastní červnového summitu lídrů Skupiny sedmi (G7) v Bari.

V září se podle Reuters chystá vyrazit na nejdelší zahraniční cestu, a to do Indonésie, Papuy Nové Guineje, Východního Timoru a Singapuru od 2. do 13. září.

Reklama

Související témata:

Doporučované