Hlavní obsah

Papež František v září navštíví čtyři asijské země

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: Michal Šula, Seznam Zprávy

Papež František během mše ve slovenském Šaštíně

Reklama

Papež František se v první polovině letošního září vydá na 43. zahraniční apoštolskou cestu. Navštíví během ní například Indonésii nebo Singapur.

Článek

Papež František se v první polovině září vydá na apoštolskou cestu do Indonésie, Papuy-Nové Guineje, Východního Timoru a Singapuru. V pátek to oznámila tisková kancelář Svatého stolce, píše server Vatican News.

Papež přijal pozvání hlav států a místních církevních představitelů, aby vykonal svou 43. zahraniční apoštolskou cestu. Jeho odlet je naplánovaný na 2. září, z cesty se pak vrátí 13. září. Přesný program bude zveřejněný později, informovala tisková kancelář.

Papež František poprvé zmínil možnost cesty do regionu v prosinci 2023. V rozhovoru pro mexickou televizní stanici N+ uvedl, že doufá, že v srpnu odcestuje do „Polynésie“ a později v tomto roce do své rodné Argentiny.

V lednu 2024 pak papež v rozhovoru pro italské noviny La Stampa uvedl, že navštíví Východní Timor, Papuu-Novou Guineu a Indonésii.

Indonésie je největší muslimskou zemí na světě. Katolíků je zde přes osm milionů, což představuje 3,1 procenta obyvatelstva. Na Papui-Nové Guineji tvoří katolíci asi 32 procent obyvatelstva, tedy zhruba dva miliony. Východní Timor je z drtivé většiny katolický, tvoří asi 96 procent obyvatelstva a čítá přes milion lidí. V Singapuru žije přibližně 395 tisíc katolíků, což představuje asi tři procenta obyvatelstva.

Úsporný papež

Papež se rozhodl ve Vatikánu zavést řadu nových úsporných opatření. Jejich výsledkem je například to, že kardinálové už nyní nebudou moci v Římě ani Vatikánu bydlet bez nájemného.

Reklama

Doporučované