Hlavní obsah

Paříž přechází do úsporného režimu. Dotkne se Eiffelovky i bazénů

Foto: Profimedia.cz

Eiffelova věž se bude pravidelně ponořovat do tmy o hodinu dříve, rozhodla metropole Paříž.

Reklama

Ikonická stavba v Paříži se zahalí do tmy o hodinu dříve. Francouzská metropole se tak snaží bojovat proti rostoucím výdajům za energie.

Článek

Osvětlená Eiffelova věž, která se navíc každou hodinu rozzáří díky 20 tisícům blikajících žárovek, se bude pravidelně zhasínat o hodinu dříve, uvedla v úterý starostka metropole Anne Hidalgová.

Místo jedné ráno se tak zlatavé a zdobné osvětlení věže vypne již ve 23:45 hodin. Starostka si od kroku slibuje snížení spotřeby energie o 4 procenta.

Ve 22:00 hodin se také zahalí do tmy veřejné budovy po celé Paříži. Hidalgová nicméně zdůrazňuje, že nové nařízení nebude platit pro pouliční osvětlení, což by mohlo ohrozit bezpečnost ve městě, uvádí německý server Deutsche Welle.

Dopad zvyšujících se cen za energii ve Francii?

Aquapolis v Limoges, Océabul v Saint-Jean-de-Monts nebo stadion Némausa v Nîmes. Třicítka veřejných bazénů a plováren ve Francii nečekaně zavřela. Provozovatelé totiž nemají prostředky na jejich vytápění.

Rozhodnutí kolem Eiffelovky je tak součástí plánu, který radnice nazvala „Energetická střízlivost“. Ten má pomoci bojovat proti rostoucím cenám za energie. V platnost vejde 23. září.

Plán dále zahrnuje opatření v podobě snižování teploty bazénů o jeden stupeň z běžných 26 stupňů Celsia na 25 stupňů a teploty ve veřejných budovách na 18 stupňů Celsia.

Spotřeba energie by díky „Energetické střízlivosti“ mohla v Paříži klesnout o 10 procent a podobně i odhadované náklady (až o 245 milionů korun).

Reklama

Doporučované