Hlavní obsah

Pašování, pytláctví, ilegální těžba: Brazilský region, kde zavraždili dva muže

Foto: Profimedia.cz

Člen Unie původních obyvatel údolí Javari (UNIVAJA), který se podílel na hledání ostatků dvou nezvěstných mužů. Pořízeno 13. června 2022.

Reklama

Nedávná vražda britského novináře a brazilského aktivisty v západní Amazonii svědčí podle brazilských médií o jediném, region o velkosti Portugalska ovládl organizovaný zločin.

Článek

Region Vale do Javari patří do brazilského státu Amazonas a rozkládá se na osmi a půl milionu hektarech půdy. V bezprostřední blízkosti sousedí s Kolumbií a Peru. Jedná se o domov nejpočetnější komunity domorodých obyvatel světa, kteří žijí v naprosté izolaci – šest tisíc lidí, kteří patří k 26 etnickým skupinám, z nichž 19 žije zcela mimo okolní dění.

Aktuálně se nicméně jedná o jedno z nejnebezpečnějších území v Brazílii, které se potýká s nezákonnou těžbou nerostných surovin i dřeva, ilegálním pytláctvím a rybolovem a všudypřítomným obchodem s drogami. To vše pod taktovkou gangů, které se neštítí vraždit aktivisty i tamní domorodce a za minimální kontroly státu, jenž nad situací v regionu přivírá oči.

Jen vražd v uplynulém roce přibylo v regionu Amazonas v přepočtu na obyvatele o 54 procent, uvádí britský server The Guardian. K tradičnímu pašování kokainu na trase z Kolumbie a Peru do Brazílie v posledních let přibylo i samotné pěstování a zpracování koky. Jižním směrem bují nelegální těžba dřeva a místní povodí využívají pro svůj prospěch nelegální rybáři. Zatímco domorodé organizace volají po větším zásahu a ochraně ze strany státu, ten nadále mlčí.

Právě průzkum tohoto regionu se stal dvojici mužů, britskému novináři Domovi Phillipsovi a brazilskému odborníkovi na domorodé národy Brunu Pereirovi, osudným. Tématu jsme se již dříve věnovali v článku níže.

Vyšetřovatelé sice již znají pachatele, který se k vraždě přiznal, stále ale pátrají, čí zájmy za vraždou dvou mužů stojí. V neděli tamní úřady oznámily obvinění dalších pěti lidí, kteří se podíleli na ukrytí těl.

Stejný den se vojákům a hasičům podařilo najít loď, kterou dvojice do Vale do Javari připlula. Plavidlo bylo podle brazilské mutace CNN pravděpodobně potopeno, kvůli zakrytí možných stop.

Brazilští ochránci přírody z tragédie, která pro amazonský region není ojedinělá, viní i brazilského prezidenta Jaira Bolsonara. Ten od začátku svého mandátu častěji prosazuje zájmy těžařů a velkých zemědělců než zájmy spojené s ochranou přírody, klimatem a domorodými obyvateli.

„V posledních třech letech se Brazílie čím dál více stává zemí, kde je jediným platným zákonem ten, že ‚je možné cokoliv‘… (Brazílie) je zemí invaze a zabírání půdy… Kde stojí za to zabíjet, aby se zajistilo, že žádné z těchto kriminálních aktivit nebude zabráněno. To vše je podporováno činy a opomenutími brazilské vlády,“ uvedla podle serveru France24 pobočka Greenpeace.

Bolsonaro pak uplynulou středu smrt britského novináře okomentoval slovy, že byl britský novinář za vykonávání své práce v regionu „neoblíbený“, a měl tak být opatrnější.

Reklama

Doporučované