Hlavní obsah

Paulovi McCartneymu se vrátila ztracená baskytara. Po více než 50 letech

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: Shutterstock.com

Baskytaru značky Höfner si Paul McCartney koupil v německém Hamburku v roce 1961.

Reklama

Baskytara ve tvaru houslí zmizela v roce 1972 po rozpadu Beatles. Po globální pátrací akci se ale objevila v hospodě v západním Londýně. Kytaru McCartney koupil za 30 liber, nyní by se její cena mohla vyšplhat na 10 milionů liber.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

„Po loňském zahájení projektu Lost Bass se Paulovi vrátila baskytara Höfner 500/1 z roku 1961, která byla ukradena v roce 1972. Kytara byla ověřena společností Höfner a Paul je všem zúčastněným nesmírně vděčný.“

Strohé oznámení, které se ve čtvrtek objevilo na webových stránkách anglického hudebníka a baskytaristy The Beatles Paula McCartneyho. Pro hudební historii ale znamená hodně.

Po baskytaře ve tvaru houslí, kterou McCartney zakoupil v roce 1961 za 30 liber, bylo v roce 2023 zahájeno celosvětové pátrání – projekt Lost Bass neboli Ztracená basa. S nástrojem McCartney v 60. letech pravidelně vystupoval a odehrál na ní první velké šlágry Beatles jako Love Me Do nebo She Loves You. Dokud nástroj v roce 1972 nezmizel.

Až tento týden mladý student Ruaidhri Guest na sociálních sítích sdílel fotografii dlouho ztraceného nástroje a napsal, že se k němu baskytara dostala v rámci dědictví. A že už ji původnímu majiteli navrátil.

Snahy o nalezení nástroje začaly už v roce 2018, po nějakou dobu ale tým nezískal žádné užitečné stopy. Když projekt Lost Bass loni přitáhl pozornost médií, jeho protagonisté obdrželi více než 600 telefonátů a e-mailů s tipy na možné místo, kde se kytara nachází. „Tak jsme prostě všechny ty e-maily vyfiltrovali a vyslechli všechny telefonáty a našli jsme několik fantastických stop,“ řekl pro BBC Scott Jones, který se do pátrání zapojil až v roce 2023.

V tu dobu se týmu také podařilo zjistit, že baskytara byla ve skutečnosti ukradena v Londýně ze zaparkované dodávky. Přišli také na to, že ke krádeži došlo v noci na 10. října 1972, tedy až po rozpadu The Beatles.

„Rychle jsme si uvědomili, že tato informace přesně koresponduje s příběhem, který jsme obdrželi v e-mailu o krádeži basy. Díky detektivní práci se nám podařilo zjistit, kdo přesně basu ukradl a co s ní udělal. Baskytaru zloděj prodal Ronaldu Guestovi, majiteli hospody v Londýně. Vytušili jsme, že nástroj pravděpodobně zůstal ve stejné rodině po celou dobu,“ řekl Jones.

„Podle týmu, který se na pátrání podílel, je baskytara kompletní a má originální pouzdro. Aby se na ni dalo opět hrát, bude potřebovat několik oprav, které však tým profesionálů dokáže snadno provést,“ stojí na webu projektu Ztracená basa. Podle britských médií by se její cena mohla vyšplhat na 10 milionů liber (více než 280 milionů korun).

Reklama

Související témata:

Doporučované