Hlavní obsah

Pentagon potvrdil, že bere UFO vážně. Zvláštní skupina zahajuje činnost

Videa známá jako Gimbal a Go Fast ukazují neznámý objekt zachycený stíhačkami Super Hornet.Video: navair.navy.mil

 

Reklama

Americké ozbrojené složky oznámily zahájení činnosti pracovní skupiny, která má prošetřit zprávy o neidentifikovaných létajících objektech, píše BBC.

Článek

Skupina bude posuzovat předměty zájmu a „zmírňovat související hrozby“, uvedl v úterý Pentagon. Na novou pracovní skupinu budou dohlížet nejvyšší představitelé amerických ozbrojených sil i tajných služeb.

Činnost skupiny ukazuje, že americké ozbrojené sily i tajné služby chtějí hlášení neobvyklých pozorování standardizovat a normalizovat.

Obrat ve zkoumání UFO přišel po červencové vyšetřovací zprávě pro Kongres. Zprávu požadovali zákonodárci poté, co americká armáda ohlásila četné případy pozorování neidentifikovaných objektů.

Ve zprávě speciální komise Pentagonu se uvádí, že mezi lety 2004 a 2021 nasbíraly různé ozbrojené složky 144 případů. V dokumentu se zároveň dodává, že se nenašly žádné důkazy o tom, že by spatřené objekty, mezi jejichž svědky za poslední roky patří i několik pilotů, byly mimozemskými kosmickými loděmi. Jak už ovšem dříve informoval například americký list The New York Times (NYT), vyšetřovatelé zároveň fenomény stále nemohou vysvětlit.

Ustanovením skupiny dává armáda najevo, že se chce zkoumání dané problematiky věnovat se vší vážností. Pentagon totiž roky zlehčoval fenomén UFO. Různé záběry, příběhy a další zmínky často smetl ze stolu, nebo je vůbec nekomentoval.

Změnou ve vnímaní podle BBC armáda nepřiznává, že existují mimozemšťané, ale chtějí se více zaměřit na to, jestli Číňané nebo Rusové nemají vyspělou technologií, kterou by je mohli ohrozit.

Reklama

Související témata:

Doporučované