Hlavní obsah

Pentagon zvažuje, že Ukrajině vyrobí rakety, které dostřelí až na Krym

Foto: Anelo, Shutterstock.com

Nové rakety odpalované ze země nabízí Pentagonu společnost Boeing (ilustrační snímek).

Reklama

Americké ministerstvo obrany zvažuje nabídku společnosti Boeing vyrobit pro ukrajinskou armádu nové rakety s dostřelem až 150 kilometrů odpalované ze země, napsala dnes agentura Reuters.

Článek

Jde o jednu z asi šesti koncepcí dodávek zbraní pro Ukrajinu, které Pentagon od firem dostal.

Navrhovaný zbraňový systém Boeingu má zkratku GLSDB (Ground-Launched Small Diameter Bomb). Pokud Pentagon schválí jeho výrobu, na Ukrajině by mohl být už na jaře.

Rakety s takovým doletem by ukrajinským silám umožnily z aktuálních pozic kolem Chersonu zasahovat cíle až na okupovaném poloostrově Krym, který se současnými střelami s nejdelším doletem zasáhnout nemohou.

Spojené státy přitom již před několika měsíci odmítly Ukrajině poskytnout rakety ATACMS s dostřelem téměř 300 kilometrů. Ukrajinské jednotky momentálně disponují americkými systémy HIMARS s dostřelem asi 80 kilometrů. GLSDB by tak jejich dosah téměř zdvojnásobila.

GLSDB je podle agentury inovativní kombinací raketového motoru M26 a výbušné hlavice GBU-39. Obě technologie jsou v amerických zásobách běžné. USA podle Douga Bushe, nákupčího zbraní Pentagonu, také plánují navýšit produkci 155milimetrových dělostřeleckých granátů tím, že je umožní vyrábět soukromým firmám.

Podle zbraňového experta z Centra pro strategická a mezinárodní studia Toma Karakoa se americké zásoby tenčí oproti objemu, který by armáda „ráda měla po ruce“, a objemu potřebnému k udržení rovnováhy a zamezení konfliktu s Čínou. „Jde o to získat jich hodně a za nízkou cenu,“ poznamenal Karako.

Mluvčí Boeingu odmítl žádost Reuters o komentář. Mluvčí Pentagonu Tim Gorman nechtěl mluvit o specifikách zbraňových systémů pro Ukrajinu, USA i jejich partneři ale podle něj „identifikují a zvažují ty nejvhodnější“, které Kyjevu pomohou.

Reklama

Doporučované