Hlavní obsah

Pět týdnů po výbuchu mají internet. Trauma ale na Tonze přetrvává

Foto: Profimedia.cz

Pohled na hlavní tonžský ostrov Tongatapu.

Reklama

Nahrazení 92 kilometrů dlouhého úseku optického kabelu trvalo od začátku oprav 20 dní. Přesto ho ještě všechny ostrovy nemají. „Nemáme dost kabelu,“ říká ředitel jedné z internetových společností.

Článek

Většina obyvatel tichomořského ostrovního království Tonga má od úterý opět připojení k internetu. Místní úřady podle agentury Reuters oznámily, že se podařilo opravit optický kabel, který 15. ledna poškodila erupce podmořské sopky.

„První příspěvek na facebooku od 15. ledna! Jsem vděčný za tu možnost! Díky Tonga Cable a díky tonžské vládě!“ napsal na svůj profil na sociální síti Penisimani Akauola Tonga, který byl jedním z těch, jež sopka o spojení se světem na pět týdnů připravila. Ne všichni byli zcela bez internetu; někteří ostrované využívali provizorní satelitní připojení, které ale nefungovalo spolehlivě.

Nahrazení 92 kilometrů dlouhého úseku optického kabelu trvalo od začátku oprav 20 dní, informovala agentura Reuters. „Lidé na hlavním ostrově získali přístup téměř okamžitě (po opravě),“ řekl ředitel společnosti Tonga Cable James Panuve agentuře Reuters. Obnovené optické připojení mají kromě hlavního ostrova Tongatapu i na menším 'Eua.

Tonga je spojená optickým kabelem dlouhým 827 kilometrů s Fidži a odtud se zbytkem světa. James Panuve nicméně oznámil, že zatímco hlavní ostrov a ostrov 'Eua jsou již propojeny, obyvatelé zbylých ostrovů budou na optické připojení čekat dalších šest až devět měsíců. „Nemáme dost kabelu,“ dodal.

Ředitel Digicelu, jednoho ze dvou hlavních poskytovatelů internetové služby na Tonze, v prohlášení napsal, že společnost „zváží zvýšení investic a optimalizaci sítě tak, aby byla (v budoucnu) lépe připravená na katastrofické události“.

Katastrofou zasažené souostroví ale ještě zdaleka nemá vyhráno. Tonžský premiér Hu'akavemeiliku Siaosi Sovaleni minulý týden v rozhovoru pro britskou BBC uvedl, že se místní potýkají s traumatem, které výbuch vulkánu a následné tsunami způsobily.

„Přestože s přestavbou nových domů bychom mohli začít zhruba příští měsíc, zpracovat to mentálně bude trvat o něco déle,“ řekl. Podle jeho vlády jedna z nejhorších erupcí za posledních několik dekád zasáhla 85 procent lidí z více než stotisícové populace.

V zemi se navíc šíří covid-19. Ten pravděpodobně zavlekly záchranné týmy ze zahraničí, když vozily humanitární pomoc. Tamní úřady dosud evidují přes 250 nakažených a žádné úmrtí, informuje server Al-Džazíra. Kompletní očkování má za sebou 90 procent populace nad 12 let.

Souostroví Tonga zasáhl 15. ledna výbuch podmořské sopky Hunga Tonga-Hunga Ha'apai, po němž následovala přívalová vlna, která usmrtila tři lidi. Z povrchu byly smeteny vesnice a sopečný popel, který ostrovy přikryl, znečistil zdroje pitné vody.

Reklama

Doporučované