Hlavní obsah

Počet obětí sesuvu půdy v Číně stoupl na 31. Další lidé se pohřešují

Záběry z místa sesuvu půdy. Do pátrání se zapojila více než tisícovka záchranářů. (Video: AP)Video: AP

 

Reklama

K sesuvu došlo v noci na pondělí v čínské provincii Jün-nan u hranic s Barmou. Práci záchranných a pátracích týmů komplikuje mrazivé počasí i nestabilní terén.

Článek

Nejméně 31 mrtvých si podle aktualizované bilance vyžádal sesuv půdy, který se odehrál v noci na pondělí v odlehlé horské oblasti na jihozápadě Číny. Dalších 13 lidí se pohřešuje. Informovaly o tom dnes světové agentury s odvoláním na čínská média.

Do pátrání se zapojila více než tisícovka záchranářů, kteří na místě bojují se sněhem a mrazivými teplotami, jež podle předpovědí počasí potrvají nejméně další tři dny. Práci záchranných a pátracích týmů komplikuje také nestabilní terén, kvůli němuž nemohou používat ve větší míře těžkou techniku, uvedla agentura Reuters.

Neštěstí se odehrálo v pondělí v 5:51 místního času (v neděli ve 22:51 SEČ) ve vesnici Liang-šuej v provincii Jün-nan, která leží u hranic s Barmou. Provincie je obývaná četnými etnickými menšinami, patří k nejchudším regionům Číny. V oblasti se sesuvy půdy stávají opakovaně, zejména po silných srážkách.

Podle úřadů sesuv způsobila skalní masa, měřící asi 100 metrů na šířku a 60 metrů na výšku, která se utrhla na vrcholku kopce nad vesnicí. Dle prvních informací sesuv zavalil 47 lidí, dnes se ale úřadům tři z pohřešovaných přihlásili a uvedli, že nebyli na místě katastrofy. Dva lidé utrpěli zranění a byli převezeni do nemocnice. Více než 500 obyvatel vesnice a okolí bylo evakuováno.

Čínská televize CCTV dnes odvysílala záběry, na nichž je vidět záchranáře, jak pátrají po možných přeživších mezi kovovými a betonovými troskami domů. Další video zachycuje místní obyvatele shromážděné kolem ohně, jak se zahřívají a jedí instantní nudle.

Reklama

Související témata:

Doporučované