Hlavní obsah

Podobně jako Floyd. V USA vyšetřují policisty za zbití zatýkaného muže

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační obrázek.

Reklama

Tři policisté z amerického státu Arkansas byli postavení mimo službu poté, co se na internetu objevilo video, na kterém klečí na podezřelém muži a opakovaně ho bijí.

Článek

Jeden ze strážníků muže několikrát udeří do hlavy a dokonce mu rozbije hlavu o chodník. Další mu opakovaně zaklekává na záda. Oba na sobě mají uniformy úřadu šerifa arkansaského okresu Crawford. Další policista ho mezitím spoutává.

Muž se během bití snaží krýt si hlavu a schoulit se do klubíčka, aby se ochránil, píše stanice BBC.

„Nebijte ho! Potřebuje léky!“ křičí na videu žena, která stojí mimo záběr. Jeden z policistů jí odpoví vulgární nadávkou, zatímco druhý jí nařídí, aby nastoupila do auta.

Video, které incident zachycuje, obletělo internet a na sociálních sítích vzbudilo pobouření. Někteří uživatelé na Twitteru upozorňují, že incident se nápadně podobá nechvalně známému případu George Floyda, muže, který zemřel po zákroku policisty a jeho smrt vyvolala masové protesty.

Agentura Reuters píše, že na rozdíl od Floyda je ale tento muž pravděpodobně běloch.

Policie identifikovala zatčeného muže jako sedmadvacetiletého Randalla Worcestera. Obvinili ho z vyhrožování, kterého se měl dopustit v neděli ráno v obchodě.

Podle policie muž poté, co ho konfrontovali, jednoho ze strážníků strčil na zem a udeřil zezadu do hlavy. Právě tyto činy měly přitom vést k zatčení, které lze vidět na videu.

Podezřelého později odvezli do nemocnice. Nyní čelí obvinění z teroristického vyhrožování, kladení odporu při zatýkání a dalších útoků, uvedla policie.

„Všichni mí zaměstnanci jsou odpovědní za své činy, v této věci přijmu příslušná opatření,“ uvedl v neděli večer šerif okresu Crawford Jimmy Damante s tím, že dva jeho lidé budou suspendováni. Arkansaská státní policie a můj úřad mezitím vyšetří, co se stalo, dodal.

V prohlášení vydaném v neděli večer šéfka policie v Mulberry v okrese Crawford Shannon Gregoryová uvedla, že policista, který se incidentu účastnil, zůstane až do výsledku vyšetřování na dovolené.

„Město Mulberry a policejní oddělení Mulberry berou tato vyšetřování velmi vážně,“ uvedla Gregoryová.

Reklama

Související témata:

Doporučované