Hlavní obsah

Svět, který šokuje hvězda bez makeupu. Skryté příběhy ve fotkách z Oscarů

Foto: Profimedia.cz

Nigerijská hudebnice Tems na Oscarech.

Reklama

Ceny jsou rozdány, děkovné řeči zazněly, skandál typu facka na jevišti se nekonal. Přesto se našlo pár momentů, kdy divák zaváhal, co jimi umělci chtěli říct. Třeba: proč ta obří bílá róba, která zastínila hostům v sále výhled?

Článek

Lady Gaga dvakrát jinak

Vstup cenami ověnčené pěvecké ikony na nedělní ceremoniál byl dechberoucí. Dramatický make-up, černé korzetové šaty s průsvity od Versaceho až na zem, diamanty, diva každým coulem. O desítky minut později přišla na pódium jiná Lady Gaga. Odlíčená, prakticky bez šperků, v ležérním tričku, roztrhaných džínách a converskách zazpívala v emocemi nabitém vystoupení Hold My Hand, svou píseň z filmu Top Gun: Maverick nominovanou na Oscara. (Kterého tentokrát nezískala.) Oduševnělé, akustické ztvárnění jen podtrhlo opravdovost v kontrastu s hollywoodským pozlátkem.

A přesně o to zpěvačce šlo, alespoň podle jednoho z výkonných producentů Oscarů Rickyho Kirshnera. V rozhovoru pro Hollywood Reporter prozradil, že Lady Gaga chtěla předvést nikoli „oscarové vystoupení“, ale samotnou píseň, která je o vrozené zranitelnosti lidského bytí. O tom, že i když je člověk sám, nemusí být osamělý. A že pokud máte někoho po svém boku, snáz se čelí démonům.

„Chtěla, aby to bylo syrové,“ řekl Kirshner, který s umělkyní domluvil, že kamery budou přenášet až extrémně detailní záběry. Lady Gaga obvykle nabízí o dost víc, svou kariéru vybudovala na vzpírání se běžným očekáváním, extravaganci, efektních koncertních show. Jenže takovou by pro Oscary nezvládla připravit. Svou účast na slavnostním večeru původně odmítla kvůli „termínové kolizi“, natáčí pokračování filmu o Jokerovi. „Skutečně natáčí, nebyl v tom žádný trik. Ve čtvrtek ve čtyři hodiny jsme od ní dostali zprávu, že by chtěla něco zkusit. Neměla čas dát dohromady velké vystoupení, ale chtěla, aby to bylo syrové a lidé viděli skutečnou Gagu. Ostatně s takovým hlasem nepotřebujete o moc víc.“

+2

Chvilka ekologie

Je to taková subtilní oscarová tradice, kterou hollywoodský herecký veterán Ed Begley Jr. se svou dcerou Hayden dodržují už léta. Při příchodu na červený koberec (který byl letos v barvě šampaňského) se pravidelně vytasí s kartou na veřejnou dopravu.

Na Oscary jezdí metrem a pak jdou kus pěšky, protože nejbližší stanice bývá v den ceremoniálu uzavřena.

Begley, jehož otec získal v roce 1962 Oscara za nejlepší mužský herecký výkon ve vedlejší roli, je dlouholetým ekologickým aktivistou. A už dávno našel alternativu za náročné limuzíny. Jednou vyrazil na kole - v obleku, s motýlkem, nehledě na to, že pršelo. Před třemi lety dorazil elektromobilem nabíjeným solární energií, připomíná server HuffPost. A když vyvede dceru, jezdí spolu hromadnou dopravou.

+2

Nejlepší děda

„Červený koberec je tradičně místem, na kterém hvězdy dávají velká politická prohlášení. Jako když si Elizabeth Taylorová v 90. letech vzala červenou stužku na podporu boje proti AIDS. Nebo když si Ryan Gosling oblékl tričko s nápisem Dárfúr. Všichni jsme věděli, že se k nim Bill Nighy nějak přidává.“

Takhle popisuje list The Guardian situaci, kdy před novináře na Oscarech předstoupil oblíbený britský herec Bill Nighy, nominovaný za hlavní roli ve snímku Žít (nominaci neproměnil). Před kamerami vytáhl z kapsy figurku malého králíčka, čímsi potřísněného, a s naprosto vážnou tváří s ním pózoval.

„Byl to dokonalý Nighy. Bylo to zdrženlivé. Bylo to vkusné. A bylo to lehce zlověstné. Králík byl pokrytý takovým množstvím neidentifikované omáčky, že se nejeden uživatel twitteru domníval, že byl zavražděn střelnou zbraní,“ píše autor článku Stuart Heritage.

Foto: Profimedia.cz

Herec Bill Nighy představuje novinářům svůj oscarový doprovod.

Heritage považuje za nejlepší, že se vůbec nedalo pochopit, o co herci šlo. Mohl podle něj chtít upozornit na petici za záchranu králíka trpasličího před vyhynutím. Odkazovat se na novou ikonu tchajwanské gay komunity. Anebo šlo o protest proti zavření obchodu se „Sylvánky“ v londýnském Finsbury Parku; obchod končí po třiceti letech provozu.

K tomu je potřeba dodat, že figurka byla identifikována jako holčička od Babblebrookových, což je králičí rodina z původní řady různých zvířátkovských rodin značky Sylvanian Families.

Spekulacím posléze udělal přítrž sám Nighy. Vysvětlení je prosté: vedle toho, že je ceněný herec, je také prostě – děda.

„Program mé vnučky se zintenzivnil. A já jsem byl pověřen hlídáním králíků. Nebyl jsem připraven nechat ji bez dozoru v hotelovém pokoji, v sázce bylo příliš mnoho. Kam jdu já, jde i ona…“ Původ potřísnění králičího kožíšku nevysvětlil. Záhada trvá.

Foto: Profimedia.cz

Bill Nighy měl v noci předávání Oscarů na starosti králíčka své vnučky. Věříme, že škodu na kožíšku nezpůsobil.

„Jsem tady!“

Sedmadvacetiletá nigerijská zpěvačka a skladatelka Tems byla letos poprvé nominována na Oscara. Nominaci ji vynesl song Lift Me Up z filmu Black Panther: Wakanda nechť žije, který spolusložila a otextovala.

A byť cenu nakonec nevyhrála, rozhodně byla – nepřehlédnutelná. Vynesla éterické bílé šaty Lever Couture s obřím závojem, který strukturou připomínal mrak kolem hlavy. Šlo o tak impozantní model, že hosté galavečera, kteří seděli za ní, jednoduše nemohli vidět. Což vzbudilo živé reakce na sociálních sítích.

„Představte si, že celý život čekáte, až se dostanete na Oscary, a skončíte tím, že sedíte za mrakem,“ poznamenal třeba spisovatel a novinář Jarrett Bellini. Zmínil přímo Stratus, což je oblak, který se v podstatě neliší od mlhy.

Jak popisuje HuffPost, její róba diváky rozdělila. Někteří měli za to, že bylo od umělkyně neslušné bránit ostatním divákům ve výhledu. Jiní si mysleli, že se Tems jen snažila zviditelnit. A další ji oslavovali: Líbilo se jim, jak se coby černoška prosadila v „historicky bílé“ instituci.

Sama Tems už dopředu říkala, že si vybrala šaty, které odpovídají tomu, jak v sebe věří.

V rozhovoru, který poskytla časopisu Harpers Bazaar, uvedla: „Ještě před dvěma lety bych takovéhle šaty odmítla. Ale - jsou to moji první Oscaři, tak do toho jdu naplno. Opravdu z toho dne chci vytěžit maximum. Vedle toho jsou šaty mým způsobem, jak oslavit svou práci a lidi kolem mě, oslavit svou zemi a oslavit lidi, kteří mi fandí. Tyhle šaty říkají: ‚Ano, ano, jsem tady!‘“

Mimochodem: Tems se letos stala vůbec první nigerijskou kandidátkou na Oscara v historii.

+1

Objetí po čtyřiceti letech

O zřejmě nejsilnější příběh letošních Oscarů se postaral 51letý americký herec s čínskými a vietnamskými kořeny Ke Huy Quan.

Za film Všechno, všude, najednou byl oceněn soškou v kategorii Nejlepší mužský herecký výkon ve vedlejší roli. Na filmová plátna se přitom Quan vrátil po dvacetileté pauze. České publikum si ho nejspíš vybaví pohledem přes ještě hlubší propast - čtyřicetiletou. Ve svých dvanácti letech si Quan zahrál Mrňouse (v originále Shorty, také Short Round), který doprovázel Harrisona Forda ve filmu Indiana Jones a Chrám zkázy z roku 1984.

A byl to právě Harrison Ford, kdo během slavnostního večera oznámil, že Všechno, všude, najednou se stal i nejlepší snímkem letošního ročníku.

„Když jsem vyběhl na pódium, jen jsem na něj ukázal. A on ukázal zpátky na mě. A já ho objal. Prostě jsem si nemohl pomoct. Chci toho muže zasypat veškerou svou láskou. Dal jsem Harrisonu Fordovi velkou pusu na tvář,“ popsal Quan shledání pro časopis Variety.

+3

Není to ale tak, že by se spolu na Oscarech viděli poprvé od slavného natáčení v 80. letech.

Variety připomněl, že tohle setkání proběhlo loni v září na akci studia Disney, kde Ford propagoval film Indiana Jones 5, zatímco Quan dorazil coby člen hereckého obsazení druhé série seriálu Loki.

Takhle to Quan popsal: „Když jsem přišel blíž, otočil se a ukázal na mě prstem. A měl ten klasický, slavný, nevrlý pohled Harrisona Forda. Říkám si: ‚Panebože, on si nejspíš myslí, že jsem nějaký jeho fanoušek, a řekne mi, abych se k němu nepřibližoval‘. Ale on se na mě podívá, ukáže na mě a řekne: ‚Ty jsi Short Round?‘ Okamžitě jsem se přenesl do roku 1984, kdy jsem byl malý kluk, a odpověděl jsem: ‚Ano, Indy‘. A on řekl: ‚Pojď sem,‘ a pořádně mě objal.“

Ford později podpořil Quanovy oscarové ambice. K jeho nominaci řekl v lednu v rozhovoru pro Entertianment Tonight: „Je to skvělý chlap. A skvělý herec. Byl jím, když byl malý kluk, a je jím pořád. Mám z toho radost. Mám z něj velkou radost.“

Reklama

Doporučované