Hlavní obsah

USA uvalily sankce na čtyři izraelské osadníky za násilí na Palestincích

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: Flickr.com/White House, Seznam Zprávy

Americký prezident Joe Biden.

Reklama

Prezident Spojených států Joe Biden dlouhodobě vyzývá Izrael, aby zakročil proti židovským osadníkům, kteří páchají násilí na Palestincích na Západním břehu. USA proto dnes uvalily sankce na čtyři takové osadníky.

Článek

Spojené státy dnes uvalily sankce na čtyři izraelské osadníky obviněné z páchání násilí na Palestincích na okupovaném Západním břehu Jordánu. Příslušný prezidentský dekret dnes podepsal Joe Biden, informují zahraniční tiskové agentury. Postižení dalších lidí nebo subjektů USA zvažují.

Sankce znemožňují dotyčným využívat americký finanční systém a americkým občanům brání v uzavírání jakýchkoliv transakcí s nimi.

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu v reakci na krok Spojených států prohlásil, že většina izraelských osadníků na Západním břehu podle něj dodržuje zákony, a proto není třeba v tomto směru přijímat žádná zvláštní opatření.

Pokračující válka mezi Izraelem a palestinským hnutím Hamás vedla i k nárůstu míry násilí na Západním břehu, jednom z okupovaných palestinských území, která by měla na základě tzv. dvoustátního řešení tvořit budoucí samostatnou Palestinu. Palestinci chtějí do svého budoucího státu zahrnout rovněž Pásmo Gazy a východní Jeruzalém.

„Násilí (izraelských osadníků) ohrožuje mír, bezpečí a stabilitu na Západním břehu, v Izraeli a celkově regionu Blízkého východu. Ohrožuje rovněž národní bezpečnost a zahraniční zájmy Spojených států,“ uvedl v prohlášení Bidenův poradce pro národní bezpečnost Jake Sullivan.

Už v prosinci loňského roku Spojené státy přestaly Izraelcům, kteří se podle nich podílejí na násilnostech na Západním břehu, vydávat víza. Biden i ostatní vrcholní představitelé USA také opakovaně vyzývají Izrael, aby zakročil proti židovským osadníkům, kteří páchají násilí na Palestincích na Západním břehu. K těmto útokům docházelo už dříve ruku v ruce s rozšiřováním židovských osad, které většina zemí světa považuje na okupovaných palestinských územích za nelegální. Po teroristických útocích Hamásu na Izrael ze 7. října prudce přibylo i těchto násilných činů.

Na Západním břehu a ve východním Jeruzalémě, tedy na územích, kterých se Izrael zmocnil za války v roce 1967, nyní žije přes 700 tisíc Izraelců a osady územně tříští oblast, kde chtějí mít Palestinci svůj budoucí stát. V současné izraelské vládě zasedají náboženští a ultranacionalističtí politici s úzkými vazbami na osadnické hnutí, kteří argumentují tím, že Izrael osidluje území, k němuž jeho národ vážou biblické, historické a politické vazby.

Reklama

Doporučované