Hlavní obsah

Polsko žádá USA o rozmístění jaderných zbraní na svém území

Foto: GAS-photo, Shutterstock.com

Ilustrační snímek

Reklama

Polský premiér Morawiecki prohlásil, že jeho země by se ráda připojila k programu výměny jaderných zbraní mezi členskými státy NATO. Obává se ruských střel v sousedním Bělorusku. Podle Spojených států to ale není potřeba.

Článek

Polsko požádalo o zařazení do programu Severoatlantické aliance umožňujícího sdílení jaderných zbraní, píše Ukrajinská pravda. Polský premiér Mateusz Morawiecki tak reaguje na rostoucí hrozbou, kterou se stává sousední Bělorusko poté, co na jeho území byly rozmístěny ruské jaderné střely.

Podle mluvčího Bílého domu pro záležitosti národní bezpečnosti Johna Kirbyho to ale není potřeba a odmítl polskou žádost hlouběji komentovat, informuje agentura TASS.

„Nemám co říci na téma žádných jednání tohoto druhu. Prostě nehovoříme o rozmístění našich jaderných zbraní a teď s tím určitě nezačneme,“ uvedl podle ČTK Kirby na tiskové konferenci, kterou reagoval na Morawieckého páteční projev v Bruselu. „Jedinou věc, kterou mohu říci, je to, že jsme nezměnili naše postoje ohledně strategického odstrašování,“ dodal.

Morawiecki ve svém projevu apeloval na celé NATO. „Vzhledem k tomu, že Rusko hodlá v Bělorusku umístit taktické jaderné zbraně, o to více se ptáme celé NATO na účast v programu sdílení jaderných zbraní,“ řekl Morawiecki a dodal, že „nechceme sedět se zkříženýma rukama, zatímco Vladimir Putin stupňuje jiný typ hrozby“.

Kirby však smetl Morawieckého požadavek ze stolu s tím, že neexistují žádné náznaky, že by se Rusko chystalo použít jaderné zbraně ve válce proti Ukrajině, natož pak v jakékoliv jiné zemi.

Program Nuclear Sharing je součástí politiky jaderného odstrašování NATO, která umožňuje členským zemím bez jaderných zbraní podílet se na plánování jejich použití ze strany NATO. Tyto zbraně jsou sice umístěny na území Belgie, Německa, Nizozemska, Itálie a Turecka, arzenál ale zůstává pod kontrolou Spojených států, připomněla ČTK.

Nejedná se o první pokus Varšavy se do programu zařadit. Již minulý rok v září na Spojené státy apeloval polský prezident Andrzej Duda. Tehdy uvedl, že možnost sdílení amerických zbraní je stále otevřená.

Reklama

Doporučované