Hlavní obsah

Polský ministr zahraničí uvedl, že vojáci NATO už jsou na Ukrajině

Foto: Alexandros Michailidis, Shutterstock.com

Polský ministr zahraničí Radoslaw Sikorski.

Reklama

Rusko už dříve zmínilo, že přítomnost západních vojsk na Ukrajině by přivedla svět na pokraj jaderné války. Polský ministr zahraničí Radoslaw Sikorski nicméně v pátek prohlásil, že vojáci zemí NATO jsou na Ukrajině.

Článek

Polský ministr zahraničí Radoslaw Sikorski uvedl, že vojáci zemí NATO již působí na Ukrajině. Kterých států se to týká, ale neupřesnil. O jeho vyjádření informoval server Onet.pl.

„Vojáci zemí NATO jsou již na Ukrajině a já bych chtěl upřímně poděkovat velvyslancům těchto zemí, kteří na sebe vzali takové riziko. Oni sami nejlépe vědí, kteří to jsou,“ uvedl podle serveru Onet.pl Sikorski na páteční konferenci v polském Sejmu k 25. výročí vstupu Polska do NATO.

Podle serveru měl šéf polské diplomacie na mysli vojenské instruktory, kteří na místě cvičí Ukrajince kromě jiného v zacházení s dodávanou technikou.

Mluvčí ruského ministerstva zahraničí Marija Zacharovová v neděli podle agentury TASS na Sikorského slova reagovala s tím, že nasazení vojáků NATO na Ukrajině „nemá smysl dále popírat“.

Debata o možnosti působení vojsk NATO na Ukrajině se rozhořela poté, co francouzský prezident Emmanuel Macron na konci února v odpovědi na dotaz ohledně případného vyslání francouzských vojáků na Ukrajinu řekl, že nic nelze vyloučit. V podobném smyslu jako Macron se dříve vyjádřil i Sikorski nebo zástupci Litvy a Estonska. Naopak Německo, Itálie, Británie, USA nebo také Česká republika ji odmítly – stejně jako polský premiér Donald Tusk tuto myšlenku odmítl.

Moskva v reakci na Macronovo sdělení dříve uvedla, že vyslání západních vojáků na Ukrajinu by přivedlo svět na pokraj jaderné války. Začátkem března zveřejnilo Rusko interní rozhovor vysoce postavených představitelů německého letectva, z nějž mimo jiné údajně vyplývá, že Britové mají na Ukrajině několik příslušníků ozbrojených sil, kteří ukrajinské armádě pomáhají s programováním Londýnem dodaných střel Storm Shadow.

Reklama

Doporučované