Hlavní obsah

Polský soudce požádal v Bělorusku o politický azyl

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: Shutterstock.com

Soudce Tomasz Szmydt také oznámil, že rezignuje na svůj post. Ilustrační fotografie.

Soudce varšavského správního soudu Tomasz Szmydt nesouhlasí s politikou polské vlády. Tvrdí, že ve vlasti čelil tlaku, kvůli kterému si podal žádost o azyl v Bělorusku.

Článek

Soudce varšavského správního soudu Tomasz Szmydt v pondělí informoval, že v Bělorusku požádal o politický azyl. Podotkl, že jeho žádost o udělení politického azylu je zatím neoficiální. Svůj postoj obhajoval tím, že „protestuje proti polské vládě, která pod vlivem Spojených států a Británie vede zemi (Polsko) do války“, napsal server belsat.eu.

V Bělorusku si prý chce odpočinout. Polsko patří k zemím, které nejvíce podporují Ukrajinu v její obraně proti ruské agresi. Na tiskové konferenci v Minsku Szmydt podle agentury TASS zároveň oznámil, že na post soudce rezignuje.

Szmydt tvrdí, že k odjezdu do Běloruska byl donucen kvůli tlaku, kterému ve vlasti čelil. Vysvětloval, že se zabýval případy, které se týkaly policie, armády a tajných služeb a prý měl přístup k materiálům různého stupně utajení, včetně těch přísně tajných.

Szmydt v minulosti figuroval v aféře, která se týkala nenávistných útoků na polské soudce, kteří kritizovali změny v justici prosazené někdejší vládou národněkonzervativního Práva a spravedlnosti.

„Upřímně řeknu, že jsem v šoku,“ reagoval na informace o Szmydtovu útěku do Běloruska polský ministr zahraničí Radoslaw Sikorski podle portálu onet.pl. „Měli jsme tu kdysi zrádce a vypadá to, že je to podobný případ,“ dodal. Připomněl tím polského vojáka Emila Czeczka, který v roce 2019 zběhl do Běloruska. Vyšetřovatelé v Minsku v březnu 2022 informovali, že byl nalezený mrtvý ve svém bytě.

Doporučované