Hlavní obsah

„Prorazili jsme u Verbove.“ Ukrajinský generál hlásí úspěch jižního útoku

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: Generální štáb ukrajinské armády/Facebook

Ilustrační snímek.

Reklama

Přestože jsou pomalejší, ukrajinští vojáci na jižní frontě v rámci ofenzivy čekají úspěchy, řekl pro americkou CNN vysoce postavený generál.

Článek

Ukrajinským vojákům se podařilo prorazit na jižní frontové linii u vesnice Verbove, tvrdí generál Oleksandr Tarnavskij, velitel ukrajinské jižní protiofenzivy. Předpovídá, že v budoucnu by mohlo dojít k většímu průlomu.

„Na levém křídle (u Verbove) jsme prorazili a pokračujeme v dalším postupu,“ řekl generál v pátečním rozhovoru s reportérem CNN.

Ukrajinský postup v okolí Verbove ve své páteční zprávě o dění na bojišti potvrdil respektovaný Institut pro studium války (ISW). Záběry z místa podle něj ukázaly, že ukrajinská obrněná vozidla se dostala za ruské protitankové zábrany i tzv. dračí zuby. Je to vůbec první důkaz o jejich pohybu za všemi třemi vrstvami ruské obrany.

ISW ale zároveň podotkl, že se nedá předvídat, jestli Ukrajinci své pozice udrží.

Tarnavskij přiznal, že je postup Ukrajinců pomalejší, než Kyjev předpokládal. „Ne tak rychle, jak se čekalo, ne tak jako ve filmech o druhé světové válce… Hlavní je neztratit iniciativu, co máme,“ prohlásil.

Podle CNN jsou ale generálova slova dalším z řady náznaků ze strany ukrajinských představitelů, že se jim v poslední době na jižní frontě začíná dařit. Nedávno Kyjev potvrdil, že překonal první linii ruské obrany v Záporožské oblasti.

Kdy přijde průlom?

Na začátku září ukrajinské síly ohlásily dobytí vesnice Robotyne a další postup na východ k obci Novoprokopivka. Vojáci uvedli, že očekávají boje o kontrolu vyvýšených míst jižně a východně od vesnice, jak se budou blížit k další vrstvě ruské obrany. Verbove se nachází několik kilometrů východně od Robotyne.

Podle generála Tarnavského bude nicméně průlomem protiofenzivy na jižní frontě dobytí města Tokmak, strategického uzlu pro ruské vojáky, který by se měl stát prvotním cílem. O jeho významu jsme podrobněji psali v tomto článku.

„Věřím, že ano (dojde k velkému průlomu)… Myslím, že k němu dojde po Tokmaku. V tuto chvíli tam (Rusové) spoléhají na hloubku své obranné linie.“

Podle CNN se nicméně ukrajinské jednotky podle zpráv ze začátku tohoto týdne nacházely asi 20 kilometrů od Tokmaku a navíc za několika obrannými vrstvami ruských vojáků.

Největšími překážkami pro překonání území jsou „křižovatky, řady stromů a minová pole mezi liniemi stromů“. „(Existuje) kombinace malých záškodnických nepřátelských obranných skupin, které jsou v současné době velmi přesně a kvalifikovaně rozmístěny… Ale akce našich bojovníků je nutí, aby se pomalu stahovali,“ řekl dále ukrajinský vojenský představitel.

Na frontu navíc přichází podzim. Intenzivní deště mohou na Ukrajině rozmočit půdu a ztížit pohyb těžké techniky, například tanků. Podle Tarnavského to ale není neřešitelný problém, ukrajinské jednotky se totiž pohybují v malých skupinách a většinou pěšky.

Vliv ukrajinských oligarchů

Před válkou měli oligarchové na Ukrajině vliv jak na ekonomiku, tak i na politiku. Kvůli eskalaci napětí mezi Ukrajinci a Poláky kvůli obilí se začalo spekulovat, nakolik se na tom mohli podepsat.

„Počasí může být vážnou překážkou při postupu, ale vzhledem k tomu, jak postupujeme vpřed, většinou bez vozidel, si nemyslím, že (počasí) bude mít na protiofenzivu velký vliv,“ prohlásil generál pro CNN.

„Ani nepřítel, ani my nyní nepoužíváme velké formace, roty, prapory nebo brigády. Používáme útočné oddíly, skupiny o 10 až 15 mužích,“ popsal Tarnavskij dále.

Jako možnou překážku vnímá schopnost ruských vojáků poučit se z předchozích ukrajinských útoků. „Rusové se učí poměrně rychle, protože jim nic jiného nezbývá. Pokud se nepoučí, budou poraženi dříve.“

Tarnavskij poukázal také na to, že na frontě jsou stále nasazení vagnerovci. „Jejich odznaky se tu a tam objevují,“ prohlásil ukrajinský generál. Stále podle něj platí, že jde o jednotky, které bojují „více nestandardním způsobem“.

Žoldnéři ze skupiny založené Jevgenijem Prigožinem se v posledních měsících měli plně integrovat do ruské armády, případně se odzbrojit nebo přesunout do Běloruska.

Reklama

Doporučované