Hlavní obsah

Pomoc Ukrajině nesmí být bianco šek, zní v USA od republikánů

Foto: Mike Mareen, Shutterstock.com

USA poskytují Ukrajině výraznou vojenskou a finanční pomoc. (Na snímku americký raketomet M142 HIMARS.)

Reklama

Výrok sněmovního lídra republikánů Kevina McCarthyho vyvolal v USA otázku, jak velká bude po nadcházejících sněmovních volbách pomoc Ukrajině. McCarthy a další republikáni žádají větší dohled nad peněžními toky.

Článek

Lídr republikánské strany ve Sněmovně reprezentantů Kevin McCarthy v úterý prohlásil, že získají-li republikáni v nadcházejících volbách většinu, budou chtít větší dohled nad americkou pomocí Ukrajině.

V jeho prohlášení se odráží rostoucí skepticismus vůči finanční pomoci, kterou USA poskytují Ukrajině; republikáni mají za to, že peníze jsou potřeba na řešení vlastních interních problémů.

„Lidé budou žít v recesi a nebudou Ukrajině poskytovat ‚bianco šek‘,“ řekl McCarthy v rozhovoru pro Punchbowl News.

V CNBC zase prohlásil: „Myslím si, že Ukrajina je velice důležitá. Musíme zabezpečit, že nad Ruskem zvítězí. Neměl by tu být ‚bianco šek‘ úplně na vše. Máme dluh 31 bilionů dolarů.“

McCarthy by se měl stát – v případě republikánského vítězství ve volbách – předsedou Sněmovny reprezentantů.

Jeho komentáře tudíž vyvolaly pochyby o ochotě Spojených států dál masivně podporovat Ukrajinu. Zvlášť proto, že hlasitá část členů partaje, podporující bývalého prezidenta Donalda Trumpa, chce dál prosazovat jeho politiku „America First“ (Amerika na prvním místě). A nelíbí se jí, že v čase rekordní domácí inflace se tolik federálních peněz uvolňuje do zahraničí.

Přijetí do NATO požaduje i Ukrajina

Ukrajina podává žádost o urychlené přijetí do NATO. Reaguje tak na ruské stvrzení anexe okupovaných ukrajinských území. Prezident Volodymyr Zelenskyj dal dopředu najevo, že na ukrajinské válečné strategii anexe nic nezmění.

Ukrajinské představitele McCarthyho výrok zaskočil. „Upřímně, byli jsme šokováni, když jsme jeho výrok slyšeli,“ řekl webu Financial Times šéf Zelenského parlamentní strany Davyd Arachamija. Doplnil, že sám byl při poslední návštěvě Washingtonu McCarthym ubezpečen, že podpora Ukrajiny bude pokračovat.

Mluvčí ukrajinského ministerstva zahraničí Oleg Nikolenko uvedl, že Kyjev počítá s podporou obou hlavních amerických politických stran.

Spojené státy dosud Ukrajině slíbily či již poskytly vojenskou pomoc ve výši 16,9 miliard dolarů, v přepočtu tedy zhruba 428 miliard korun. Šlo především o vojenský materiál, zbraně a další vybavení. K tomu uvolnila administrativa prezidenta Joea Bidena další desítky miliard dolarů na humanitární a rozvojovou pomoc.

Mluvčí Bílého domu Karine Jean-Pierre na nejnovější McCarthyho výroky na úterní tiskové konferenci reagovala jen nepřímo. V odpovědi vyhýbavě poděkovala všem stranickým lídrům v Kongresu za jejich snahu situaci řešit: „Budeme pokračovat ve spolupráci s Kongresem a podporovat Ukrajinu tak dlouho, jak bude potřeba.“

A dodala: „Dodržíme slib, který jsme dali statečným Ukrajincům, kteří bojují za svou svobodu a demokracii každý den,“ dodala.

Demokraté společně s republikány, kteří pomoc Ukrajině podporují a nechtějí v ní polevit, doufají, že bude možnost přijmout ještě jeden balíček pomoci na konci letošního roku. Tedy před tím, než eventuálně získají většinu v Kongresu republikáni.

Ukrajina vrací úder

„Ukrajinské síly ostřelovaly elektrickou rozvodnu ve městě Šebekino na hranicích s ukrajinskou Charkovskou oblastí,“ uvedl gubernátor ruské Bělgorodské oblasti Vjačeslav Gladko.

Uvnitř Republikánské strany sílí rozkol

Finanční podpora napadenému státu získala v USA od začátku ruské invaze silnou podporu napříč politickým spektrem.

Nejhlasitějšími zastánci z řad republikánů byli senátní lídr Mitch McConnell a Richard Shelby, předseda senátní dotační komise.

Ve vlastní straně se ovšem potýkali se skupinou, která to viděla jinak. Už krátce po napadení Ukrajiny se vyslovilo téměř 60 kongresmanů a 11 senátorů proti další pomoci s tím, že je nutná větší kontrola, kam pomoc směřuje a jak je využívána.

Stejný argument podpořil McCarthy ve svém úterním prohlášení.

„Myslím si, že je velká shoda na pomoci Ukrajině. Zároveň si ale myslím, že si americký daňový poplatník zaslouží větší dohled a odpovědnost nad tím, kam peníze míří,“ souhlasil též republikánský šéf komise pro zahraničí záležitosti Michael McCaul, kterého citoval web Bloomberg Business.

Podle něj a několika dalších republikánských politiků je navíc nezbytné, aby se pomoc Ukrajině rozdělila mezi spojenecké země Severoatlantické aliance. „Chceme zajistit, aby naši spojenci v NATO přispívali na pomoc více,“ řekl McCaul.

Republikánský senátor Josh Hawley chce také větší dohled nad pomocí. „Spojené státy pomáhají Ukrajině více než všechny evropské země dohromady. Bez rozumného dohledu je to hloupé a neudržitelné,“ prohlásil Hawley.

Evropa doufá, že americká pomoc přetrvá

Výroky republikánů už okomentovali i někteří evropští politici.

Estonský velvyslanec v USA Kristjan Prikk prohlásil, že získal ubezpečení od několika členů Kongresu, že v otázce Ukrajiny je silná shoda – nehledě na to, kdo vyhraje volby.

„Obě strany mají členy, kteří pomoc zpochybňují. Tito členové však nevytvářejí většinu nebo jádro stran,“ řekl velvyslanec Prikk v úterý. „Nečekám v tomto ohledu změnu,“ dodal.

Estonský ministr obrany Hanno Pevkur pro Financial Times dodal, že během své návštěvy Washingtonu minulý týden mluvil s republikány o tom, že pomoc Ukrajině znamená zachování světového řádu. „Hlavní sdělením je, že to není ukrajinsko-ruská válka, ale válka demokratického, svobodného světa proti agresorovi,“ dodal.

Bývalý americký velvyslanec Eric Edelman předpokládá, že podpora bude pokračovat, i přes rostoucí nejednotnost republikánů. „Neřekl bych, že Spojené státy přestanou Ukrajinu v budoucnu podporovat. Část republikánů bude pomoc stále podporovat, ale bude to čím dál tím těžší, protože jádro republikánů se bude přiklánět více k izolacionismu,“ prohlásil Edelman.

Válka na Ukrajině

Rusko 24. února napadlo Ukrajinu pod záminkou „speciální vojenské operace“, jak celou invazi nazval prezident Putin. Vojenské boje stále trvají. Rusko jde vstříc svým cílům a Ukrajina se odmítá vzdát. Aktuální informace o situaci na Ukrajině sledujte zde.

Reklama

Související témata:

Doporučované