Hlavní obsah

Zelenskyj po Putinově projevu žádá o urychlené přijetí do NATO

Foto: Profimedia.cz

Ruský prezident Vladimir Putin (uprostřed) spolu s proruskými lídry ukrajinských okupovaných regionů skandují „Rusko“ po podepsání dokumentů o připojení oblastí k Rusku.

Reklama

aktualizováno •

Ukrajina podává žádost o urychlené přijetí do NATO. Reaguje tak na ruské stvrzení anexe okupovaných ukrajinských území. Prezident Volodymyr Zelenskyj dal dopředu najevo, že na ukrajinské válečné strategii anexe nic nezmění.

Článek

„Pokračujeme v práci a osvobozujeme ukrajinská území. Ale nevěnujeme pozornost těm, kteří by měli brát prášky. Armáda funguje, Ukrajina je jednotná. Pokračujeme,“ napsal na sociálních sítích v první reakci na Putinův projev šéf ukrajinské prezidentské kanceláře Andrij Jermak.

Prezident Volodymyr Zelenskyj pak oznámil, že Ukrajina podala žádost o urychlené přijetí do NATO. „Už jsme prokázali naši kompatibilitu se standardy Aliance,“ napsal prezident v příspěvku na sociální síti Telegram.

Zelenskyj v reakci na Putinovu výzvu k jednání řekl, že Kyjev je připravený. „Byla to právě naše země, která vždy nabízela Rusku dosažení dohody na kooexistenci na základě rovných, čestných, slušných a férových podmínek. Je ale jasné, že to není možné s tímto ruským prezidentem,“ řekl ukrajinský lídr.

Dodal, že je připravený jednat s jiným ruským prezidentem.

V Kyjevě v souvislosti s ruskou anexí zasedala v pátek ukrajinská bezpečnostní rada. „Naše reakce na uznání výsledků (pseudoreferend na okupovaných územích) ze strany Ruska bude velmi tvrdá,“ prohlásil už ve čtvrtek Zelenskyj.

„Jsou bezcenná a realitu nezmění. Celistvost Ukrajiny bude obnovena,“ dodal prezident o zinscenovaných hlasováních.

Ještě před pátečním jednáním bezpečnostní rady se konala schůzka generálního štábu. Řešila se na ní aktuální situace na frontách a plánoval se další postup proti okupantům a osvobozování území a také distribuce munice.

Putin oznámil anexi okupovaných území

Vladimir Putin pronesl první živý projev od začátku ruské invaze na Ukrajinu. Po oznámení připojení čtyř ukrajinských oblastí k Rusku věnoval značný čas kritice Západu.

Podle zprávy prezidentské kanceláře se probíraly i pravděpodobné akce ruského agresora.

Obecně se předpokládá, že Kreml ještě vyostří rétoriku ohledně možného použití jaderných zbraní, protože teď okupovaná ukrajinská území bude prezentovat jako integrální součást Ruska.

Rusko je dobylo, vytvořilo v nich loutkové vlády, zmanipulovalo referenda a nakonec prezident Putin v pátek odpoledne oznámil jejich anexi.

Reklama

Doporučované