Hlavní obsah

Pomstěte svého šéfa. Ruský dobrovolnický sbor láká vagnerovce

Foto: ČTK

Bojovník Ruského dobrovolnického sboru. Ilustrační foto.

Reklama

Vašeho velitele cynicky popravili, píše na Telegram Denis Kapustin, velitel Ruského dobrovolnického sboru. V příspěvku apeluje na vagnerovce, aby se k němu přidali a Jevgenije Prigožina pomstili.

Článek

Letecká nehoda, při které pravděpodobně zahynul zakladatel a velitel vagnerovců Jevgenij Prigožin, otřásla světem a nutně zanechala řadu otazníků i v hlavách žoldáků soukromé armády. Toho se snaží využít Ruský dobrovolnický sbor (RDK), ozbrojené formace bojující na straně Ukrajiny ve válce s Ruskem, píše server Meduza.

Krajině pravicový aktivista a velitel RDK Denis Kapustin, známý také jako Denis Nikitin, vyzval vagnerovce, aby se připojili k jeho bojové skupině. Ta se sice označuje za součást ozbrojených sil Ukrajiny, Kyjev to však nikdy nepotvrdil.

Co všechno víme o letecké nehodě:

„Pokud jste se nedopustili válečných zločinů, zveme vás do našich řad,“ řekl Kapustin ve videu mířeném na žoldáky Vagnerovy soukromé armády.

„Zdá se, že váš otec zakladatel a velitelé byli včera cynicky popraveni. A vy dobře víte, kdo za tím stojí. Nyní stojíte před vážnou volbou: buď vejdete do stájí ministerstva obrany jako spoutaní psi ve službách katů vašich velitelů, nebo je pomstíte. A abyste je pomstili, musíte změnit stranu a sloužit Ukrajině.“

Kapustin, který má údajně úzké vazby s neonacisty a otevřeně se hlásí k monoetnickému ruskému státu, ve videu slíbil, že sbor plánuje další pochod na Moskvu. Tvrdí, že zajde dál než Prigožinovy jednotky během jejich červnového ozbrojeného povstání.

Jeho skupina se zviditelnila v březnu 2023, kdy se zúčastnila přeshraničního zásahu v ruském Brjansku, do kterého se podle Kapustina zapojilo 45 osob. Podle jeho slov se snažili pohnout Rusy ke vzpouře proti vládě Vladimira Putina. V květnu pak skupina vyvolala paniku v Bělgorodské oblasti, když se překvapivě střetla s ruskými jednotkami. Ty ji pak po dvou dnech bojů zatlačily zpět na ukrajinské území, píše BBC.

Co se přesně stalo v Bělgorodské oblasti:

„Ukončíme tuhle krvavou řežbu,“ řekl o ruské invazi, „a pak se otočíme a budeme pochodovat na Moskvu. Tentokrát se nezastavíme 200 kilometrů jižně od moskevského okruhu. Půjdeme až na konec.“

Videopříspěvek, který koluje po sociální síti Telegram, dále potenciální rekruty z řad vagnerovců ujišťuje, že RDK bude garantovat jejich bezpečnost, pokud se rozhodnou přidat na stranu Ukrajiny. Kyjev tuto informaci nepotvrdil.

Reklama

Doporučované