Hlavní obsah

Naprostá lež, tvrdí Kreml o zapojení v havárie letu Jevgenije Prigožina

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: Telegram J. Prigožina/Repro foto, Seznam Zprávy

Jevgenij Prigožin na snímku z videa, které bylo zveřejněno během červnové vzpoury vagnerovců.

Reklama

Ruští vyšetřovatelé na místě havárie letadla, při níž pravděpodobně zahynul šéf vágnerovců Jevgenij Prigožin, nalezli 10 těl a letecké záznamy. Seznam Zprávy tak připravily přehled informací, které o nehodě víme.

Článek

Nedaleko ruského města Kuženkino se ve středu večer zřítilo za nejasných okolností soukromé letadlo, na jehož palubě se podle ruských úřadů nacházel i šéf Vagnerovy skupiny Jevgenij Prigožin. Stalo se to přesně dva měsíce po neúspěšném pochodu žoldnéřů na Moskvu.

Zatímco se v ruských médiích i na telegramovém kanálu spřízněném s vagnerovci začaly objevovat zprávy potvrzující úmrtí Prigožina, mezi západními experty přetrvává zdrženlivost.

Okolnosti pádu letadla i samotného oznámení o smrti lídra žoldnéřské skupiny, která přesně před dvěma měsíci pochodovala na Moskvu, tak vzbuzují i řadu podezření a spekulací. Seznam Zprávy připravily souhrn otázek a odpovědí o tom, co zatím o středečním incidentu víme.

Jak na havárie reagoval Putin?

V době, kdy se zpráva o nehodě v ruských médiích objevila, hovořil Vladimir Putin na akci v Kursku u příležitosti 80. výročí sovětského válečného vítězství nad nacistickým Německem. Podle posledních zpráv z ruské státní agentury TASS ale ruský prezident pozůstalým po pádu Prigožinova letadla kondoloval. Uvedl, že vůdce vagnerovců byl talentovaný byznysmen a potrvá, než se pád letadla vyšetří.

S dalšími informacemi přichází CNN, která píše, že Putin vzpomínal, že se s Prigožinem znal od počátku devadesátých let. „Měl těžký osud a za život udělal řadu velkých chyb,“ dodal ruský prezident.

Je Prigožin skutečně mrtvý?

Telegramový kanál Grey Zone blízký vagnerovcům ve středu večer uvedl, že Prigožin je mrtev a že jeho smrt je následkem „činnosti zrádců Ruska“. Ruské úřady oznámily, že Prigožin byl na seznamu pasažérů, oficiální prohlášení o jeho smrti dosud chybí.

Řada médií i expertů tak varuje před přijímáním předčasných závěrů. „Oznámili, že na palubě letadla byl cestující jménem Jevgenij Prigožin. Ví se ale, že více osob si v poslední době změnilo jméno na Jevgenij Prigožin, což je součástí jeho snahy zamlžit informace o svých cestách,“ řekl BBC Keir Giles z londýnského think tanku Chatham House.

Podezření vzbuzuje také rychlost, se kterou oznámení ruských úřadů přišlo. Ve velmi krátkém sledu tak potvrdily, že letadlo patřilo Prigožinovi, že všech 10 osob zahynulo, i to, že se na palubě letadla měl šéf žoldnéřů nacházet.

V médiích se rovněž objevily spekulace, že Prigožin mohl být na palubě jiného letadla, jak píše portál Readovka.news na telegramu. Šéf žoldnéřské skupiny totiž často z bezpečnostních důvodů uváděl, že letí jedním ze svých strojů, ale ve skutečnosti nastoupil do jiného.

Co se o havárii letadla ví?

Ruské úřady potvrdily, že letadlo Embraer Legacy letělo z moskevského letiště  Šeremeťjevo do Petrohradu, když se ve středu večer zřítilo v Tverské oblasti severně od hlavního města.

Letoun, registrovaný na jednu z Prigožinových společností, začal hořet až při dopadu na zem. Ve vzduchu byl přitom méně než půl hodiny.

Okolnosti havárie letadla jsou nyní předmětem vyšetřování. Ruští vyšetřovatelé tvrdí, že prověřují veškeré scénáře, včetně chyby pilota, technických problémů a vnějších vlivů, což BBC označila za standardní postup.

Podle ruské agentury Interfax už byla na místě havárie nalezena těla všech deseti lidí, kteří byli na palubě.

Co mohlo havárii způsobit?

Záběry zachycující pád letadla naznačují, že k havárii vedl výbuch, jak vyplývá z analýzy ruského exilového serveru Meduza. Zatím ale zůstává otázkou, zda šlo o bombu uvnitř letadla, nebo o raketový útok zvenčí.

Letouny Embraer Legacy mají přitom podle analýzy BBC velmi dobré výsledky v oblasti bezpečnosti a podle internetových stránek International Aviation HQ měly za více než 20 let provozu pouze jednu nehodu.

Zastánci verze o sestřelení letadla se odvolávají hlavně na způsob, jakým letadlo padalo k zemi, a známky poškození na jeho troskách. Stanice BBC ale podotkla, že protiletadlové střely zanechávají malé otvory po úlomcích střely, na videích zveřejněných na sociálních sítích lze ale takové detaily jen těžko rozeznat.

Na základě záběrů padajícího letounu se také zdá, že letadlo před dopadem na zem nehořelo - stroje zasažené protiletadlovou střelou přitom často zachvátí plameny.

Tomu nasvědčují i výpovědi očitých svědků. Obyvatelé vesnice poblíž místa havárie v Tverské oblasti totiž tvrdí, že slyšeli hlasitou ránu, než spatřili letadlo padající z oblohy.

Server Meduza taktéž upozorňuje, že podle nástroje pro sledování letů Flightradar24 dosáhlo letadlo před pádem výšky 8,5 kilometru, a mnoho systémů protivzdušné obrany není schopno letadla v takové výšce zasáhnout. Muselo by tak jít o pokročilejší systém, jehož střely mají větší dosah. V takovém případě by ale trosky letadla nesly mnohem výraznější stopy po poškození.

Co k havárii vedlo, bude mít podle Meduzy zásadní politický význam. Pokud by za ní stálo sestřelení letadla, nebude pochyb o tom, že odpovědnost nese ruská armáda. Naproti tomu za výbuchem uvnitř letadla může stát prakticky kdokoliv, upozornil server.

Kdo další měl být na palubě letadla?

Na palubě havarovaného letadla bylo podle ruských úřadů sedm pasažérů a tři členové posádky.

Během pátečního konferenčního hovoru s novináři mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov řekl BBC, že kolem identit„tragicky zemřelých“ koluje „spousta spekulací“.

„Na Západě samozřejmě tyto spekulace vycházejí z určitého úhlu pohledu. Je to všechno naprostá lež,“ pokračoval Peskov. „V tuto chvíli nemáme mnoho faktů, fakta je třeba objasnit během oficiálního vyšetřování, které nyní probíhá,“ dodal.

Peskov se také odmítl vyjádřit k tomu, zda má Kreml potvrzené, že Prigožin byl určitě na palubě sestřeleného letadla. Jeho jméno je však napsáno v seznamu pasažérů, který zveřejnila Ruská federální agentura pro leteckou dopravu Rosaviacija, spolu s dalším předním velitelem žoldnéřské skupiny Dmitrijem Utkinem.

Tento někdejší pracovník ruské vojenské rozvědky GRU se často objevoval po Prigožinově boku a média ho tak začala označovat za jeho pravou ruku. Právě Utkinova přezdívka „Vagner“ měla dát také název celé žoldnéřské skupině.

Profil Jevgenije Prigožina

Podle informací ruských úřadů zemřel „Putinův kuchař“. Muž, který začal svou kariéru stejně jako prezident Putin v ruském Petrohradě a jako jeden z mála příslušníků ruské elity se otevřeně postavil Kremlu.

Na palubě byli podle seznamu i další prominentní členové Vagnerovy skupiny. Ruské úřady tak informovaly například o přítomnosti Valerije Čekalova, který patřil k nejbližším přátelům Prigožina, spolupracovali už od roku 2000, napsala BBC. Tvořil také logistickou kostru celé žoldnéřské skupiny, v posledních letech obstarával dodávky zbraní, kvůli čemuž se také dostal na sankční listinu Spojených států.

Další cestující pak byli dlouholetí členové skupiny, kteří se podíleli na působení vagnerovců mimo jiné v Sýrii, Africe i na Ukrajině.

Co by Prigožinovou smrtí získal Putin?

Když Prigožin v červnu zorganizoval vzpouru, zdůrazňoval, že vystupuje pouze proti velení ruské armády, vůči prezidentu Vladimiru Putinovi zůstával alespoň naoko loajální. Vzpoura přesto Putina viditelně rozčílila a prezident sliboval potrestání zrádců. K tomu nakonec k údivu i mnoha ruských komentátorů nedošlo.

Ruský prezident je ale známý tím, že zradu neodpouští, a tak o jeho zodpovědnosti za smrt Prigožina moc nepochybují ani zahraniční státníci. „V Rusku se neděje moc věcí, za kterými není Putin. Ale nevím toho dost na to, abych znal odpověď,“ reagoval americký prezident Joe Biden na otázku ohledně havárie.

„Rychlost, s jakou ruské úřady potvrdily, že Jevgenij Prigožin byl na palubě letadla, které havarovalo cestou z Moskvy do Petrohradu, by nám měla říct všechno, co potřebujeme. Zprávy, že ruská protivzdušná obrana letadlo sestřelila, naznačují, že Putin vysílá velmi hlasitý vzkaz,“ nepochybuje šéfka zahraničního výboru britské Dolní sněmovny Alicia Kearnsová.

Podle zdrojů BBC z britských bezpečnostních kruhů je nejpravděpodobnější variantou zapojení ruské FSB. Poradce ukrajinského prezidenta Mychajlo Podoljak se domnívá, že Putin vysílá vzkaz před volbami v příštím roce: „Dávejte si pozor. Neloajalita rovná se smrti.“

S tím souhlasí i ruská novinářka a někdejší prezidentská kandidátka Ksenia Sobčaková. Jejího otce Putin jednou popsal jako svého mentora. „Naprosto jasný signál celé elitě. Všem, kteří měli jakékoli myšlenky na vzpouru,“ napsala na telegramu.

Kreml pochopitelně tvrzení o příkazu zabít Prigožina odmítá. „Je to naprostá lež“, řekl již dříve mluvčí ruského prezidenta Vladimira Putina pro BBC.

Co dělal Prigožin v posledních týdnech?

K havárii letadla došlo přesně dva měsíce poté, co Vagnerova skupina zahájila pochod na Moskvu. Po 36hodinové vzpouře, kdy žoldnéři poměrně lehce postupovali, se ovšem Prigožin po domluvě s běloruským diktátorem Alexandrem Lukašenkem stáhl. V posledních týdnech se pak předpokládalo, že se nachází právě v Bělorusku.

Některá média později zveřejnila záběry, které měly zachycovat Prigožina zpět v Rusku, konkrétně v Petrohradu. On sám se z ústraní přihlásil až v pondělí, kdy zveřejnil první video od červnové vzpoury. Na záběrech stál v pouštní krajině v maskáčích se zbraní v ruce a v povzdálí byla vidět vozidla s ozbrojenými muži. Podle médií záběry vznikly na africkém kontinentu.

Ať měla havárie jakoukoliv příčinu, Prigožinovo úmrtí by znamenalo, že se ruský prezident Vladimir Putin zbavil i člověka, který představoval nejvážnější výzvu autoritě ruského vůdce od jeho nástupu k moci v roce 1999, poznamenala agentura Reuters.

Reklama

Doporučované