Hlavní obsah

Šéf vagnerovců zveřejnil první video od pokusu o vzpouru. Je zřejmě v Africe

Foto: Telegram/GreyZone

Záběry z videa, které na sociálních sítích zveřejnil šéf vagnerovců.

Reklama

Zahraničním médiím se video nepodařilo ověřit, z Prigožinova komentáře ovšem vyplývá, že se šéf vagnerovců nachází v Africe. Vzkazuje, že jeho muži činí kontinent „ještě svobodnější“. Verbuje také do svých řad nové bojovníky.

Článek

Šéf ruské Vagnerovy skupiny Jevgenij Prigožin v pondělí na sociálních sítích zveřejnil první video od konce června, kdy se spolu se svými žoldnéři pokusil o ozbrojenou vzpouru.

Na záběrech stojí v pouštní krajině v maskáčích a se zbraní v ruce. V povzdálí jsou vidět vozidla s ozbrojenými muži.

Agentury Reuters a AP uvedly, že se jim video nepodařilo ověřit, podle Prigožinova komentáře a příspěvků na proruských kanálech na telegramu se ale zdá, že je šéf vagnerovců na africkém kontinentu.

„Teplota plus 50 (stupňů Celsia), vše jak máme rádi. Vagnerova skupina provádí (průzkumné a pátrací operace). Dělá na všech kontinentech Rusko ještě větší a Afriku ještě svobodnější,“ říká na záznamu Prigožin.

„Spravedlnost a štěstí africkému lidu, ISIS (Islámskému státu), Al-Káidě a dalším zločincům děláme ze života noční můru,“ dodává.

Více o Prigožinovi

Zatímco účast afrických prezidentů na summitu Rusko–Afrika, který se konal koncem července, byla dost omezená, v Petrohradu zřejmě nechyběl vůdce žoldnéřské Vagnerovy skupiny, který nedávno vyvolal v Rusku vzpouru.

Provagnerovské telegramové kanály zveřejnily fotografii Prigožina z údajného jednání se členem delegace Středoafrické republiky na summitu Rusko–Afrika v Petrohradě.

Vagnerovci také podle Prigožina „plní úkoly, které jim byly stanoveny“ a verbují do svých řad nové bojovníky. Video je doplněno o telefonní číslo.

Osud Vagnerovy skupiny a jejího šéfa je podle Reuters nejasný od chvíle, kdy koncem června vedl krátkou vzpouru proti ruskému ministerstvu obrany.

Kreml po bleskové akci, která zahrnovala tažení na Moskvu, prohlásil, že Prigožin a někteří jeho žoldnéři – kteří se účastnili některých z nejzuřivějších bitev války na Ukrajině – odejdou do Běloruska, kde měli podle předpokladů cvičit běloruskou armádu.

Vagnerovci jsou aktivní v Mali a agentura AP dříve s odvoláním na nejmenovaný zdroj uvedla, že o jejich pomoc požádala vojenská junta v Nigeru, která se tam při převratu nedávno chopila moci.

Reklama

Doporučované