Hlavní obsah

Fotka naznačuje, že Prigožin je zase blízko Putinovi

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: Facebook/Dimitri Sytyi

Jevgenij Prigožin se na okraj summitu Rusko-Afrika údajně setkal se členem středoafrické delegace. Tento snímek sdílejí provagnerovské telegramové kanály.

Reklama

aktualizováno •

Zatímco účast afrických prezidentů na summitu Rusko-Afrika je dost omezená, v Petrohradu zřejmě nechybí vůdce žoldnéřské Vagnerovy skupiny, který nedávno vyvolal v Rusku vzpouru.

Článek

Vůdce žoldnéřské Vagnerovy skupiny Jevgenij Prigožin ve středu zřejmě je nebo byl ve stejném městě jako ruský prezident Vladimir Putin. Provagnerovské telegramové kanály zveřejnily fotografii Prigožina z údajného jednání se členem delegace Středoafrické republiky na summitu Rusko-Afrika v Petrohradě.

Podle petrohradského zpravodajského webu Fontanka.ru snímek s Prigožinem nepochází z kongresového centra Expoforum, kde se koná africký summit, ale z hotelu Trezini, který patří Prigožinově rodině. Svědčí o tom interiér v pozadí fotky.

Pokud je snímek autentický - a už se na něj odkazovali zpravodajové předních světových médií, jako jsou americká stanice CNN nebo britský list Financial Times - opět to naznačuje, že vztah šéfa Kremlu k vůdci vagnerovců zcela neochladl ani po červnové vzpouře žoldnéřů namířené proti velení ruské armády a ministerstva obrany.

Zmatečný dojem vyvolalo už to, když Kreml v první polovině července potvrdil, že se Putin po vzpouře osobně s Prigožinem a dalšími vagnerovci setkal (psali jsme zde).

Ruský prezident sice zpočátku Prigožina odsuzoval, byť ho nejmenoval, ale postupně prosakovaly zprávy naznačující, že vůdce žoldnéřů zdaleka není v izolaci.

Jevgenij Prigožin

Běloruský prezident Alexandr Lukašenko tvrdí, že šéf žoldnéřské skupiny je v Petrohradě a možná se přesune do Moskvy. Záležitosti ohledně Vagnerovy skupiny hodlá běloruský vůdce probrat s Vladimirem Putinem.

Vagnerova skupina je už roky důležitá při prosazování ruských zájmů v Africe. Nejistá budoucnost Prigožina a jeho žoldnéřů po vzpouře v Rusku vyvolala u některých tamních vůdců nervozitu (více zde).

Na vagnerovcích jsou závislé například vlády ve Středoafrické republice nebo Mali a skupina má naopak podle analytiků zase vliv na jejich rozhodování.

Petrohradský summit naznačuje, že na pozadí války na Ukrajině a ruského vypovězení dohody o zajištění vývozu ukrajinského obilí vliv Moskvy v Africe oslabuje. Kreml ve středu oznámil, že setkání se zúčastní jen sedmnáct hlav afrických států, což je výrazně méně než v minulosti. Další země jsou zastoupené na nižší úrovni.

Ruské vedení ale chabou účast svedlo na Západ. „Jde o naprosto nehorázné, bezostyšné vměšování Spojených států, Francie a dalších zemí, prostřednictvím jejich diplomatických misí, do (záležitostí) afrických zemí a o jejich pokus vyvinout tlak na lídry těchto zemí s cílem zabránit jejich aktivní participaci na fóru,“ prohlásil mluvčí ruského prezidenta Dmitrij Peskov.

Reklama

Doporučované