Hlavní obsah

Prigožin není u nás, ale v Rusku, přiznal Lukašenko

Foto: Repro: vk.com/concordgroup_official

Jevgenij Prigožin.

Reklama

Běloruský prezident Alexandr Lukašenko tvrdí, že šéf žoldnéřské skupiny je v Petrohradě a možná se přesune do Moskvy. Záležitosti ohledně Vagnerovy skupiny hodlá běloruský vůdce probrat s Vladimirem Putinem.

Článek

Šéf žoldnéřské Vagnerovy skupiny Jevgenij Prigožin, který minulý měsíc vedl krátkou ozbrojenou vzpouru v Rusku, je podle dlouholetého běloruského vůdce Alexandra Lukašenka v Rusku.

Podle řady západních médií to oznámil na tiskové konferenci v Minsku, hlavním městě Běloruska.

„Pokud jde o Jevgenije Prigožina, ten je v Petrohradě. Nebo možná dnes ráno odcestuje do Moskvy nebo jinam. Ale na území Běloruska se nyní nenachází,“ řekl Lukašenko s tím, že záležitosti ohledně vagnerovců hodlá osobně probrat s Putinem. Dodal, že „místo pobytu vagnerovců pro něj není důležitou otázkou, protože jde o ruskou skupinu“.

Kde se Prigožin skutečně nachází, není možné ověřit. To, kde je, bylo záhadou od chvíle, kdy byl během vzpoury na konci června spatřen na jihu Ruska.

Šéf Vagnerovy skupiny Jevgenij Prigožin 23. června obvinil ruské ministerstvo obrany, které dlouhodobě kritizoval za neschopnost při vedení války proti Ukrajině, z útoku na své síly.

Prigožinova vzpoura v otázkách a odpovědích

Přečtěte si nejdůležitější fakta spojená s ozbrojeným vystoupením v čele se zakladatelem Vagnerovy skupiny:

Prigožinovy jednotky následující den ovládly Rostov na Donu a vyrazily na Moskvu. Pak ale vůdce vagnerovců akci odvolal. Putin nejprve obvinil Prigožina a jeho muže ze zrady, později ale přistoupil na dohodu zprostředkovanou Lukašenkem, která umožnila Prigožinův odchod do běloruského exilu.

Vagnerovci dostali na výběr, aby buď pokračovali ve službě v ruské armádě, anebo odešli do Běloruska či do civilu. Teď ale najednou Lukašenko tvrdí, že Prigožin v Bělorusku není.

Ve středu zpravodajský web Fontanka.ru informoval, že zakladateli a šéfovi žoldnéřské skupiny vrátili deset miliard rublů, stovky milionů dolarů a zlaté odlitky, které policie našla v Petrohradu během prohlídek poté, co Prigožin zavelel ke vzpouře. Podle nejmenovaného zdroje Fontanky byl zabavený majetek vrácen už v neděli večer.

Už před víkendem řešily některé ruské zpravodajské kanály spekulaci, že se Prigožin objevil v Petrohradu. Zveřejněné fotografie zachytily muže ve zdravotnické masce, který mu byl podobný a byl doprovázený stejným osobním strážcem, který se dříve pohyboval kolem šéfa vagnerovců.

Více o dění na Ukrajině:

„Útok na Záporožskou jadernou elektrárnu by měl nesmírný ekologický a zdravotní dopad a pocítil by ho celý svět,“ řekl šéf vojenského výboru NATO. Rusko a Ukrajina se mezitím navzájem obviňují z příprav bezprostředního úderu.

Podle spekulací některých médií, jako je The Guardian, Prigožinovo letadlo v posledních dnech několikrát letělo z Běloruska do Moskvy a Petrohradu a zpět.

Prigožin se v pondělí veřejně vyjádřil teprve podruhé od doby, kdy se „pokusil o vzpouru“. V aplikaci Telegram poděkoval příznivcům uvnitř Ruska. „Dnes potřebujeme vaši podporu více než kdy jindy,“ řekl a slíbil, že v blízké budoucnosti lze na frontě čekat nová vítězství.

Reklama

Doporučované