Hlavní obsah

Poslední dějství brexitu se blíží. Šéfka EU měla jednat s králem

Foto: I T S, Shutterstock.com

Britský premiér Rishi Sunak může vyřešit problém, který přispěl k pádu jeho předchůdců. Další dny ukáží, zda uspěl.

Reklama

Britové odhlasovali vystoupení z EU v roce 2016 a teprve k 31. lednu 2020 k brexitu došlo. Zůstal však problém Severního Irska, které měl řešit speciální režim. Na jeho definitivní podobě se však EU s Londýnem ještě neshodly.

Článek

Evropská unie a Británie se blíží uzavření dohody, která by upravila pravidla ohledně Severního Irska stanovená ve smlouvě o brexitu. Řekl to irský premiér Leo Varadkar.

Podle zpravodajského serveru BBC lze na pozitivní vyústění komplikovaných jednání usuzovat i z toho, že se měl král Karel III. v sobotu v Londýně setkat se šéfkou Evropské komise Ursulou von der Leyenovou. Schůzka však byla nakonec z provozních důvodů zrušena.

„Domnívám se, že se jednání o reformě protokolu blíží k závěru… Je tady možnost, že dohoda bude uzavřena v následujících dnech, ale ještě to není jisté,“ řekl novinářům irský premiér.

Protokolem Varadkar mínil část dohody o vystoupení Británie z EU, o které se mluví jako o severoirském protokolu, protože upravuje celní a obchodní pravidla v Severním Irsku. V rámci jednání o brexitu bylo ustanoveno, že kvůli zachování otevřené hranice mezi Severním Irskem a Irskou republikou, které leží na jednom ostrově, vznikne celní hranice mezi Severním Irskem a zbytkem Spojeného království.

Toto uspořádání však dlouhodobě odmítají severoirští unionisté, kteří v posledních měsících bojkotují vznik regionální vlády.

Ačkoli Brusel a Londýn dlouho nedokázaly najít shodu na možném řešení sporu o protokol, nynější vláda Rishiho Sunaka podle všeho ke kompromisu dospěla. Podle BBC plánovaná návštěva von der Leyenové v Londýně může naznačovat, že politici se chystají dohodu oficiálně oznámit.

Dalším možným náznakem, že obě strany hodlají novou podobu dohody veřejně prezentovat, je podle BBC fakt, že ministr zahraničí James Cleverly zrušil cestu na Blízký východ plánovanou na začátek příštího týdne. Poslanci vládní Konzervativní strany dostali pokyn, aby se v pondělí dostavili do parlamentu, což podle agentury Reuters rovněž naznačuje, že dohoda je na spadnutí.

Reklama

Doporučované