Hlavní obsah

Potraty v prvních 12 týdnech těhotenství by mohly být v Německu legální

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: Shutterstock.com

Ilustrační snímek.

Reklama

Německo by mělo legalizovat potraty v prvních 12 týdnech těhotenství, doporučila komise jmenovaná vládou. Potraty jsou v Německu sice prováděné, ale fakticky nelegální s výjimkou určitých okolností, jako je znásilnění.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Přestože jsou potraty zřídkakdy trestány, zůstávají v Německu nezákonné, s výjimkou specifických okolností, jako je ohrožení života ženy nebo případy, kdy je žena obětí znásilnění. Podmínkou pro jakékoli přerušení těhotenství je konzultace se státem uznaným orgánem. V povolených případech musí být zákrok proveden do 12 týdnů. To by se ale mohlo změnit. Vládní komise ale doporučuje novelu reprodukčního zákona, podle které je současný stav zastaralý a poškozuje ženy, píše list The Guardian.

Odbornou komisi pro reprodukční sebeurčení a reprodukční medicínu složenou výhradně z žen ustavila koaliční vláda kancléře Olafa Scholze poté, co přání změnit 153 let starý zákon zakotvila do svého programu. Podle ní je „nelegálnost potratů v raných fázích těhotenství neudržitelná“.

Opoziční zákonodárci, zejména z konzervativní Křesťanskodemokratické unie / Křesťansko-sociální unie a krajně pravicové Alternativy pro Německo (AfD), však tvrdí, že stávající zákon se v současné podobě těší širokému uznání a poskytuje nenarozeným dětem potřebnou ochranu. Argumentují tím, že přestože jsou interrupce nezákonné, jsou dostupné a jen velmi zřídka vedou k trestnímu stíhání. Pokud se bude vláda doporučením řídit, obrátí se prý na ústavní soud.

Jaká je konverzace o potratech v Česku?

„Zásadní legalizace potratů by byla v rozporu s právem dítěte na život a v rozporu s judikaturou ústavního soudu,“ uvedla Andrea Lindholzová, místopředsedkyně bavorské Křesťansko-sociální unie.

AfD sama prosazuje zpřísnění stávajícího zákona a tvrdí, že v současnosti dochází k příliš mnoha potratům. Jedním z jejích argumentů je, že Německo by potřebovalo méně migrantů, kdyby byla vyšší porodnost. Podle odborníků by jim navíc současná zastaralá legislativa mohla v případě vítězství umožnit kriminalizaci potratů.

Poukazují na vývoj v jiných zemích, jako jsou USA a zejména sousední Polsko, kde se právo na potrat stalo velmi rozdělujícím tématem, zejména po rozhodnutí amerického nejvyššího soudu v roce 2022 o zrušení celostátního práva na potrat.

Příznivci změn v Německu uvítali iniciativu francouzského prezidenta Emmanuela Macrona, aby EU ve své listině základních práv zaručila právo ženy na potrat a aby Francie zakotvila potrat jako ústavní právo. Podnětem k této iniciativě bylo podle zákonodárců právě rozhodnutí amerického nejvyššího soudu o zrušení rozsudku Roe vs. Wade, připomíná Reuters.

Zákaz potratů je i téma ruské propagandy:

Německo se zatím posunuje směrem k legalizaci potratů. V roce 2022 byl například zrušen zákon z doby nacismu, který zakazoval lékařům inzerovat potratové služby, a to po pokusech protipotratových aktivistů prosadit trestní stíhání některých gynekologů. Spolkový sněm také schválil takzvaný zákon o obtěžování na chodníku, který zakazuje zastrašování personálu a pacientů potratových klinik.

Reklama

Související témata:

Doporučované