Hlavní obsah

Potvrzeno britskými poslanci: Brexit poškodil podnikatele

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: Profimedia.cz

Řidiči kamionů mají povinnost pro cestu do EU doložit správnou dokumentaci a negativní test na covid-19. Snímek je ilustrační.

Reklama

Zpráva poslanců britského parlamentu upozorňuje na komplikace na hranicích země po odchodu z Evropské unie. Situace se může s obnovením turismu po pandemii ještě zhoršit.

Článek

Britské firmy byly po odchodu země z Evropské unie zasaženy „zvýšenými náklady, papírováním a zpožděním na hranicích“, uvádí zpráva Výboru pro veřejné účty (PAC) Dolní sněmovny. Výbor dohlíží mimo jiné na to, jak účinně jsou vynakládané vládní prostředky. Jeho většinu tvoří poslanci vládní Konzervativní strany.

Ve zprávě, která se zabývá především situací na britských hranicích po odchodu z EU, se mimo jiné píše, že „je zřejmé“, že odchod z EU má dopad na britský zahraniční obchod. Zpráva také varuje před zhoršením situace, které může přijít se zavedením nového systému hraničních kontrol.

„Jedním z příslibů brexitu bylo jisté osvobození britských podniků, poskytnutí prostoru pro maximalizaci jejich produktivity a přínosu pro ekonomiku. V této chvíli, kdy je třeba zotavit se z pandemie, je to obzvlášť potřeba,“ řekla BBC labouristická poslankyně Meg Hillierová, předsedkyně výboru.

„Přesto zatím jediným zjistitelným důsledkem jsou zvýšené ceny, papírování a čekání na hranicích,“ dodala.

Zpráva uvádí, že britský obchod poškodila pandemie covidu-19, ale také širší globální tlaky v rámci dodavatelských řetězců, které souvisí s brexitem. Přestože je velmi složité rozlišit, zda je za současnou situaci odpovědný spíše brexit, či problémy spojené s pandemií covidu-19, pro poslance z výboru „je zřejmé, že odchod z EU měl dopad“ na britský zahraniční obchod.

Výbor vyjádřil obavy z toho, jak se bude situace vyvíjet, až se osobní doprava přes hranice Spojeného království vrátí na podobnou úroveň jako před pandemií.

V průběhu roku 2022 tak může dojít k dalšímu narušení systému, jelikož lidé začnou znovu cestovat a počty pasažérů v klíčových přístavech, jakým je například Dover, se budou zvyšovat. Výbor proto vyzval kabinet, aby urychleně zahájil přípravy na zajištění hladkého provozu na hranicích.

Británii tudíž během letošního roku čeká zatěžkávací zkouška v podobě nových pravidel a systému kontrol na hranicích. „Obchodníci se dobře přizpůsobili systému kontrol, který byl spuštěn 1. ledna. Nadále zajišťujeme podnikům veškerou podporu, která je zapotřebí k tomu, aby obchodování s Evropou bylo efektivní,“ sdělila BBC vládní mluvčí.

Výbor od vlády požaduje také vyšší míru transparentnosti v souvislosti s problémy, kterým mohou britské podniky v budoucnu čelit. Vláda by dle výboru měla pomoci zejména menším firmám s přípravou na dodatečnou zátěž, která je čeká a měla by zvážit také jejich další podporu.

„Přišel čas, aby vláda byla ohledně problémů s brexitem upřímná a nešířila plané sliby,“ vyjádřila se Meg Hillierová.

Zpráva výboru byla zveřejněna právě v době, kdy byl ministrem pro příležitosti brexitu jmenován Jacob Rees-Mogg, jeden z čelních zastánců odchodu Spojeného království z Evropské unie.

Reklama

Související témata:

Doporučované