Hlavní obsah

Johnson varuje své kritiky: Budete potřebovat tankovou divizi

Foto: Profimedia.cz

Britského předsedu vlády Borise Johnsona už nevyzývají k rezignaci jen demonstranti v ulicích, ale i jeho spolustraníci.

Reklama

Boris Johnson měl podle zdrojů deníku The Times říct svým spojencům v Konzervativní straně, že je odhodlaný nadále vydržet v premiérském úřadu. Hlasování o vyslovení nedůvěry se podle deníku připravuje na tento týden.

Článek

Český expremiér Andrej Babiš pronesl v roce 2018 větu „nikdy neodstoupím“. Výroku z podobného soudku se údajně dopustil také britský premiér Boris Johnson.

„Dává velmi jasně najevo, že by (premiérovi kritici) museli poslat tankovou divizi, aby ho odtamtud (ze sídla premiéra v Downing Street 10) dostali,“ cituje deník The Times jednoho z Johnsonových poradců.

Zásah armády však nemusí být nutný, stačí, aby se proti Johnsonovi postavilo 54 z 360 konzervativních poslanců a mohou vyvolat hlasování o nedůvěře. A Downing Street se podle deníku obává, že se premiér ocitl v „nebezpečné zóně“ a potřebného počtu mohou kritici brzy dosáhnout.

Johnsonova opozice v jeho vlastní straně se podle listu The Times domnívá, že dopis k vyvolání hlasování o nedůvěře už předsedovi poslaneckého klubu konzervativců, známého jako Výbor 1922, odeslalo nejméně 35 z nich a brzy už jich může být až 45. Podle některých poslanců už však Johnsonovo vedení strany zpochybnilo až padesát z nich.

Někteří členové strany věrní premiérovi se mezitím pustili do kritiky ministra financí Rishiho Sunaka. Toho obvinili ze spiknutí proti premiérovi a požadují jeho odvolání, protože Sunak se v poslední době předsedovi vlády veřejně několikrát vzepřel.

Navzdory Johnsonovu odhodlání setrvat v čele vlády však tři zdroje deníku The Times říkají, že manželka předsedy vlády Carrie Johnsonová už je unavená tlakem, kterému čelí ona sama, její manžel i jejich děti. V soukromí měla podle zdrojů The Times vyjádřit názor, že by možná bylo lepší, kdyby její muž rezignoval.

Tlak navíc ještě zesílil. Tento týden se totiž na veřejnost dostaly úryvky z připravované biografie premiérovy manželky od bývalého místopředsedy Konzervativní strany lorda Michaela Ashcrofta. Kniha mimo jiné údajně popisuje „nepatřičný vliv“ Johnsonové na dění v Downing Street, informuje deník The Independent. Premiérův úřad nicméně veškerá tvrzení v knize popřel.

Ministryně kultury Nadine Dorriesová pak Johnsonovy oponenty obvinila z vedení „toxické války“ proti jeho manželce ve snaze svrhnout ho z premiérského postu.

„Tato kniha je založena na lžích poskytnutých pomstychtivými a lživými muži, kteří byli kdysi zaměstnanci čísla 10, a je vhledem do jejich pokřivených myslí. Pokud to někdy spatří světlo světa, mělo by to být zařazeno do oddělení fikce,“ uvedla Dorriesová. Johnsonovi spojenci také kritizují bývalého premiérova poradce Dominica Cummingse, který má být jedním ze zdrojů Ashcroftovy knihy.

Johnson mezitím oznámil plány na změnu ve svém týmu poté, co minulý týden během 24 hodin odešlo pět jeho spolupracovníků. Šéfem personálního oddělení bude nově Steve Barclay, poslanec a někdejší ministr pro vystoupení Británie z Evropské unie. Šéfem komunikace se stane Guto Harri, bývalý korespondent stanice BBC a Johnsonův poradce z doby, kdy byl starostou Londýna, píše BBC.

„Tento týden jsem slíbil změnu, abychom mohli pokračovat v práci, pro kterou nás britská veřejnost zvolila. Potřebujeme pokračovat v zotavování z pandemie, pomoci stovkám tisíc dalších lidí získat práci a realizovat náš ambiciózní program, který posouvá celou zemi na vyšší úroveň a zlepšuje příležitosti lidí bez ohledu na to, odkud pocházejí,“ uvedl Johnson.

Premiér Johnson je pod velkým tlakem kvůli úřednímu i policejnímu vyšetřování rozsáhlých společenských akcí, které se opakovaně konaly v Downing Street v době, kdy se Britové nesměli scházet kvůli pandemii covidu-19.

Reklama

Související témata:

Doporučované