Hlavní obsah

Lidé před plameny prchali do oceánu, na Havaji zemřelo už 53 lidí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: Profimedia.cz

Požáry na Havaji.

Reklama

aktualizováno •

Druhý největší havajský ostrov Maui se ocitl v plamenech. Práci hasičů komplikuje silný vítr. Zčásti za něj může hurikán Dora, který ostrov míjí z jižní strany v bezpečné vzdálenosti asi 800 kilometrů.

Článek

Americký prezident Joe Biden nařídil mobilizaci všech dostupných federálních prostředků na pomoc Havajským ostrovům, které sužují lesní požáry.

Podle čtvrteční bilance si na ostrově Maui plameny vyžádaly nejméně 53 mrtvých a dvě desítky zraněných, informuje americká CNN. Tisíce lidí se musely evakuovat, někteří před ohněm utekli i do oceánu. Oheň pohltil velkou část historického města Lahaina a poškodil nebo zničil na 1700 budov.

Podle úřadů je požár, který zasáhl město Lahaina, nyní pod kontrolou z 80 %, uvedla CNN. Hasiči bojují s dalšími dvěma velkými požáry ve východnější části ostrova, přičemž bližší z nich v Kihei je pod kontrolou z 70 %.

Pohled na hořící město Lahaina z letadla:

Biden v noci na dnešek uvedl, že kromě federální pomoci se do záchranných prací na Havajských ostrovech zapojí i pobřežní stráž a námořnictvo, zatímco námořní pěchota poskytla pro boj s požáry vrtulníky Black Hawk.

„Prezident Biden potvrdil, že podepsal deklaraci o velké katastrofě pro Havaj, která poskytne další federální zdroje a podporu nad rámec akcí, které již probíhají,“ píše se ve čtvrtečním prohlášení. Americký prezident také tvrdil, že každý, kdo potřebuje a má nárok na pomoc, dostane pomoc „okamžitě“, uvádí CNN.

Oheň přiměl k evakuaci stovky lidí, z nichž někteří před živlem prchali do oceánu. Plameny poničily část historické Lahainy na západě, hoří ale také v hornatém středu ostrova a na sousedním „Velkém ostrově“ Havaj. Média informují o lidech s popáleninami a „apokalyptických“ scénách.

Problémy s požáry se na Havajských ostrovech zdramatizovaly v úterý, kdy viceguvernérka Sylvia Lukeová vyhlásila stav nouze a mobilizovala národní gardu. Na Maui od té doby zůstává v nouzovém ubytování podle havajského guvernéra Joshe Greena více než 2000 lidí a bez proudu stále je asi 11,000 odběratelů.

Práci hasičů ztěžuje silný vítr s nárazy o rychlosti až okolo 100 kilometrů v hodině, kvůli kterému nemohou vzlétnout hasicí vrtulníky. Vítr ale také poráží stromy a elektrické vedení, přes které se hasiči obtížně dostávají na místa požáru i po zemi, informovala agentura AP.

Nejdramatičtější záběry ve středu přicházely z letoviska Lahaina, kde zřejmě plameny zničily 80 % města. Videa v amerických médiích ukazovala kouř a oheň i v zastavěných oblastech, přesný rozsah škod a evakuací ve třináctitisícovém městě však nebyl ihned jasný. Záchranáři nedaleko města vytáhli z oceánu 12 lidí, kteří byli v úprku před plameny a kouřem nuceni vlézt do vody.

„Nejezděte do města Lahaina,“ vyhlásilo vedení zdejšího okresu těsně před tím, než v oblasti uzavřelo silnice pro všechny kromě krizových pracovníků. S plameny mezitím hasiči bojovali také v centrální části ostrova. Na největším letišti na ostrově podle úřadů uvázlo asi 1800 cestujících.

Nemocnice na Maui se mezitím plnily lidmi s popáleninami a otravou kouřem, lékaři je však musejí nechat letecky převážet na jiné ostrovy, jelikož na Maui nedisponují vybavením k léčbě vážných popálenin. „Potýkáme se také s problémy ohledně přepravy. Nefungují telefony, mobily ani tísňová volání. Z okresu Maui se nejde dovolat do západní Lahainy,“ popsala televizi CNN Lukeová. Satelitní telefony jsou podle ní nyní jediným spolehlivým způsobem komunikace.

Katastrofické požáry na Maui zničily domy, kostely, podniky a klíčová kulturní místa. A tím vykolejily ekonomiku ostrova. Úplné posouzení ekonomického dopadu může trvat měsíce. Cestovní ruch je však mízou ekonomiky Maui, z níž asi 80 % tvoří návštěvníci, kteří na ostrově utrácejí své peníze. To znamená, že 4 dolary z každých 5 dolarů, které ostrov vygeneruje, pocházejí přímo nebo nepřímo z cestovního ruchu, uvádí  Maui Economic Development Board .

Na sousedním ostrově Havaj mezitím federální úřady vyhlásily stav přírodní katastrofy, který umožní uvolnit prostředky pro ohroženou vesnici s asi 200 domy a 500 lidmi. Oheň se tam v tu chvíli šířil nekontrolovaně a spálil nejméně 243 hektarů vegetace, píše AP.

Za silný vítr podle Národní meteorologické služby (NWS) zčásti může hurikán Dora, který ostrov míjí z jižní strany v bezpečné vzdálenosti asi 800 kilometrů. U Havaje se nyní nachází tlaková níže spojená s Dorou z jihu a tlaková výše ze severu. „Suché počasí a nárazy větru společně vytvářejí podmínky, ve kterých se již existující požáry snadno šíří,“ popsal meteorolog z Honolulu Jeff Powell.

Vítr by měl na souostroví podle předpovědí slábnout, déšť, který by pomohl hasičům, se však neočekává. Guvernér Josh Green, který se vrací ze soukromé cesty, v prohlášení uvedl: „Utrpěli jsme strašlivou katastrofu… Lahaina na Maui byla zničena a stovky místních rodin byly vyhnány z domovů,“ citovala jej CNN.

Požáry na Havaji se liší od těch, které se každoročně objevují na západě Spojených států. Vznikají spíše na rozlehlých travnatých plochách v sušších částech ostrova a jsou obyčejně méně rozsáhlé než ty pevninské. Požáry byly nicméně na Havaji i dalších tropických ostrovech vzácné před příchodem lidí a tamní přírodní ekosystémy se vyvíjely bez nich. Když se nyní požáry objeví, znamenají proto potenciálně větší škodu pro životní prostředí. Plameny například spalují vegetaci a s větrem odnášejí suchou půdu. Pokud po požáru následuje silný déšť, vyplavený materiál může s vodou spadnout do oceánu a dusit korálové útesy, píše AP.

+7

Reklama

Související témata:

Doporučované