Hlavní obsah

Před rokem přišli o všechno, teď Turci protestují proti nečinnosti vlády

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: Shutterstock.com

Po ničivém zemětřesení loni zůstaly miliony Turků a Syřanů bez domova.

Reklama

Rok po ničivém zemětřesení, které zpustošilo rozsáhlé oblasti jižního a středního Turecka, žije mnoho lidí stále v provizorních ubytovacích zařízeních. Jejich nespokojenost se projevila i na pietních výročních akcích.

Článek

Více než 10 000 lidí se v úterý brzy ráno sešlo na pietním shromáždění k prvnímu výročí ničivého zemětřesení, které zasáhlo jihovýchodní Turecko, píše agentura Reuters. Akce měla ale i jasný protestní charakter. Kritika účastníků se snášela zejména na adresu vlády, která podle protestujících rok po tragické události neodstranila ani její následky.

Mezi nejhůře zasažené regiony patřila provincie Hatay. Výroční akce se konaly i tam. Protestující vyzývali vládu a místní úřady k rezignaci. Úředníky, kteří se chtěli zúčastnit piety u památníků zemětřesení, dav vypískal. Obyvatelé tvrdí, že mnoho lidí nezemřelo kvůli zřícení budov, ale spíše kvůli dlouhému čekání uvězněných v sutinách v mrazu.

Otřesy o síle 7,8 stupně Richterovy stupnice, což znamenalo nejničivější katastrofu v novodobé historii Turecka, srovnaly se zemí města na jihovýchodě země a v sousední Sýrii. Podle oficiálních zdrojů v Turecku zahynulo více než 50 000 lidí, v Sýrii asi 5900 a další miliony lidí zůstaly bez domova. Statisíce z nich stále žijí v kontejnerových domech nebo stanech v těžkých podmínkách, uvadí Euronews. Tisíce dalších jsou pak odkázány na přátele nebo příbuzné.

Po zemětřesení se turecký prezident Recep Tayyip Erdogan zavázal, že zničené domy do roka obnoví. A před kritickými volbami v květnu 2023, které následně vyhrál, výstavba rychle pokračovala. Poté se však práce zpomalily a mnoho rodin zůstalo v nejistotě, připomíná list Politico. Pracovní místa jsou vzácná, uspokojování každodenních potřeb, jako je placení jídla, nájemného a dalších nezbytných věcí, je velkým problémem. Země navíc stále bojuje s inflací, takže mnozí se stále více zadlužují.

Problémem je také masivní korupce, která je v tureckém stavebnictví tradiční. V zemi hrají státní úředníci ve stavebních projektech klíčovou roli. Volení starostové a pracovníci ministerstva životního prostředí, urbanizace a změny klimatu jsou odpovědní za vydávání stavebních povolení, kontroly dodržování platných zákonů a schvalování bezpečnosti staveb pro bydlení. Právě mezi hlavní aktéry výstavby si Erdogan dosadil blízké spojence.

Prezident Erdogan v prohlášení na sociální síti X uvedl, že bolest ze ztrát způsobených zemětřesením je nyní stejně čerstvá jako před rokem a jeho vláda bezprostředně po události, kterou nazývá „katastrofou století“, začala reagovat a snažila se pomoct.

Reklama

Doporučované