Hlavní obsah

Přednosta, který měl spoluzavinit srážku vlaků v Řecku, je ve vazbě

Foto: Profimedia.cz

Pohled na místo tragédie nedaleko města Larisa.

Reklama

Tragédie v Řecku vyvolala vlnu pobouření a protesty. V neděli byly hlášeny střety mezi policií a demonstranty v Athénách.

Článek

Přednosta železniční stanice řeckého města Larisa, který čelí obvinění ze selhání, jež vedlo k úternímu tragickému vlakovému neštěstí ve středním Řecku, byl vzat do vazby. V případě odsouzení muži podle agentury AFP hrozí deset let vězení až doživotí.

Devětapadesátiletý muž, který čelí obvinění ze zabití z nedbalosti, v neděli před soudem přiznal odpovědnost za čelní srážku osobního a nákladního vlaku, při níž zahynulo 57 lidí a mnoho dalších bylo zraněno.

V osobním vlaku jedoucím z Athén do Soluně cestovalo více než 350 osob, mnoho studentů, kteří se vraceli z prodlouženého víkendu. Řecká média uvedla, že přednosta na svou pozici nastoupil po půlročním školení, které skončilo letos v lednu. Předtím byl úředníkem na ministerstvu školství, u železnice pracoval už před rokem 2011. Zadržen byl podle agentury Reuters již 1. března, tedy krátce po srážce.

Web eKathimerini píše, že muž, který nezabránil tomu, že na stejnou kolej vyjel nákladní vlak jedoucí na jih a osobní vlak mířící na sever, což vedlo k nejsmrtelnějšímu vlakovému neštěstí v Řecku, čelí obvinění z ohrožení bezpečnosti v dopravě a několikanásobného usmrcení z nedbalosti a ublížení na zdraví. Právě v prvním bodě mu podle portálu hrozí až doživotní vězení.

Jeho právník novinářům sdělil, že vzetí jeho klienta do vazby bylo vzhledem k závažnosti případu očekávané. Dodal, že dotyčný je zdrcený a že soudci řekl pravdu. Ve čtvrtek advokát uvedl, že jeho klient převzal odpovědnost „úměrnou jeho osobě“, ale že ve hře byly i další faktory, aniž by je blíže specifikoval.

Řečtí odboráři, kteří v zemi vyvolali sérii stávek, poukazují na to, že problém je systémový, a upozorňovali, že zabezpečení na železnici je nedostatečné, železniční síť zchátralá a že je obvyklý nedostatek personálu.

Tragédie v Řecku vyvolala vlnu pobouření a protesty. V neděli byly hlášeny střety mezi policií a demonstranty v Athénách, kde podle odhadů policie vyšlo do ulic na dvanáct tisíc lidí. Někteří demonstranti zapalovali odpadkové koše a házeli zápalné lahve. Policie použila slzný plyn a zábleskové granáty. Demonstranti také na památku obětí neštěstí vypouštěli černé balonky, někteří drželi nápisy, na nichž stálo „Pryč s vládou zabijáků“, píše web BBC. Řecký premiér Kyriakos Mitsotakis požádal rodiny obětí vlakového neštěstí o odpuštění a uznal, že podíl na tragédii nese stát.

Reklama

Doporučované