Hlavní obsah

Přes celou Evropu. Kolona madridských taxíků vyjela na pomoc Ukrajincům

Foto: Profimedia.cz

Celkem šest tisíc kilometrů ujela kolona madridských taxikářů s cílem dopravit do vlasti Ukrajince prchající před válkou.

Reklama

Od madridského letiště až do Polska pomoci uprchlíkům z válkou zmítané Ukrajiny. Ze Španělska vyrazila kolona taxíků, která zpět do Madridu přivezla 135 lidí. A možná brzy vyrazí znovu.

Článek

Šest tisíc kilometrů. Tak dlouhou cestu podnikla kolona španělských taxíků, ​​které minulý pátek opustily španělskou metropoli a vydaly se na pomoc Ukrajincům, kteří prchají před válkou. Každým vozem do Polska odcestovali dva řidiči, kteří se po cestě několikrát vystřídali.

Nápad vzešel z diskuze mezi taxikáři o ruském bombardování Ukrajiny, když čekali na zákazníky na madridském letišti, uvádí stanice FRANCE24. Poté, co jeden z taxikářů oznámil svůj nápad docestovat do Polska pro několik ukrajinských uprchlíků, hned se k němu připojilo několik jeho kolegů, řekl stanici José Miguel Funez z Madridské federace profesionálních taxi, která za celou akcí stojí.

Nakonec se taxikářů přihlásily desítky. „Odezva byla neuvěřitelná. Tohle jsme nečekali,“ popsal záchrannou operaci Funez. Celkem madridští taxikáři přepravili do hlavního města 135 uprchlíků.

„Nemohl jsem doma jen tak sedět během sledování záběrů prchajících žen a dětí,“ popsal motivaci odjet do Polska taxikář Javier Hernandez, který do Španělska přivezl ukrajinský pár a jejich dvanáctiletého syna.

„Když se vydali na cestu, byli uprchlíci zpočátku zaražení, dokonce odmítali vystoupit, když kolona taxíků stavěla na přestávky. Ale po prvním dnu nás objímali a i s námi vtipkovali,“ řekl FRANCE24 47letý taxikář. „Během jediného dne se jejich životy změnily. Ve skutečnosti pro nás o nic nešlo, bylo to jen pár dní jízdy, což běžně děláme v Madridu,“ dodal Hernandez.

Organizátoři akce odhadují, že náklady na celou operaci vyjdou asi 50 tisíc eur (1,2 milionu korun). většina financí padla na benzín a mýtné, uvedla taxikářská federace. Náklady ale podle zúčastněných většinově pokryjí finanční dary od kolegů taxikářů i veřejnosti.

„Naši lidé jsou úžasní,“ řekl stanici Jesus Andrades, který do Madridu přivezl tři mladé Ukrajinky. „Děti některých taxikářů dokonce darovaly peníze ze svých prasátek,“ dodal muž.

„Jsou to naši hrdinové,“ řekla agentuře AFP Krystyna Trachová poté, co dorazila po pětidenní cestě do Madridu. Dvaadvacetiletá žena došla od ukrajinsko-polských hranic do Varšavy, odkud právě díky koloně zamířila do země, kde žije její sestra.

„Teď si tu budu hledat práci, abych vydělala nějaké peníze na pomoc své zemi a své rodině,“ řekla Trachová, která na Ukrajině musela nechat prarodiče. Život ve Španělsku ženě ulehčí znalost jazyka, a to díky tříměsíčnímu pobytu v zemi s rodinou v době, když byla ještě dítě.

„Jsem zde pouze se svým nejmladším (patnáctiletým) synem. Můj manžel je nyní v Kyjevě a můj starší syn je ve městě Vinnycja. Zůstávají tam a bojují,“ řekla po příjezdu do Madridu 46letá Olha Šokarjevová. „Nevíme, jestli ještě máme svůj dům a nevíme, jaká je naše budoucnost,“ dodala žena.

Pro madridské taxikáře nejde o první podobnou pomoc během krize. Například během madridských vlakových bombových útoků v roce 2004, při kterých zemřelo téměř 200 lidí, taxikáři převáželi zraněné do nemocnic. Na jaře 2020 po vypuknutí pandemie covidu-19 pak taxikáři pomáhali s dopravou lékařů k nemocným i pacientů do nemocnic.

S výběrem uprchlíků, které konvoj přivezl do Španělska, pomáhala ukrajinská ambasáda v Madridu. Nemusí to navíc dlouho trvat a kolona může vyrazit znovu. „Sezením doma na gauči nikomu nepomůžete,“ vysvětluje taxikářka Nuria Martinezová, která do své vlasti přivezla matku s dvouměsíčním dítětem.

Reklama

Doporučované