Hlavní obsah

Přestaňte s šikanou po telefonu, stěžuje si Japonsko na Čínu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: Profimedia.cz

Záběry z fukušimské elektrárny.

Reklama

Japonsko minulý týden odstartovalo proces vypouštění vody z fukušimské elektrárny. Peking tento krok opakovaně kritizuje coby „sobecký a nezodpovědný“. Japonským podnikům z Číny přichází řada telefonátů plných výhružek a nadávek.

Článek

Tokio si stěžovalo čínské vládě na množství výhružných telefonátů, které v posledních dnech zahltily japonské podniky a instituce v souvislosti s vypouštěním kontaminované vody z fukušimské elektrárny.

Japonsko začalo vodu použitou k ochlazení poškozených reaktorů jaderné elektrárny Fukušima vypouštět do oceánu minulý týden. Tamní restaurace, úřady, školy či dokonce akvária krátce na to začaly dostávat řadu nevybíravých telefonátů.

Podle japonských úřadů hovory přicházejí z čísel s čínskými předvolbami. Volající, kteří mluví čínsky, japonsky nebo anglicky, v nich vyjadřují svůj nesouhlas s vypouštěním kontaminované vody do oceánu a často se uchylují k nadávkám.

Jeden z restauračních řetězců ve Fukušimě už takových telefonátů od minulého týdne dostal více než tisíc, upozorňuje stanice BBC.

Zprávy o vlně telefonických stížností, která se snesla na japonské podniky, přichází krátce po tom, co japonské ministerstvo životního prostředí uvedlo, že testy mořské vody u Fukušimy neukázaly žádné detekovatelné zvýšení radioaktivity.

Podívejte se

Japonský plán na vypouštění ošetřené radioaktivní vody z poškozené jaderné elektrárny Fukušima dopředu schválili experti z Mezinárodní agentury pro atomovou energii. Sousední státy se ho přesto obávají.

Čína je dlouhodobě proti

Peking patří mezi jednoho z nejhlasitějších odpůrců japonského plánu na vypouštění vody z fukušimské elektrárny. V minulosti ho opakovaně kritizoval s tím, že se jedná o „extrémně sobecký a nezodpovědný čin“, který může mít negativní dopad na okolní země.

Ve čtvrtek Čína zakázala dovoz mořských plodů z Japonska. Už dřív přitom bránila dovozu z Fukušimy a okolních prefektur.

Proti vypouštění kontaminované vody se ohradili také v Jižní Koreji. V hlavním městě Soulu ve čtvrtek demonstrovalo několik desítek lidí. Jihokorejské úřady později oznámily, že k Fukušimě vyslaly vlastní jaderné experty, kteří budou proces vypouštění sledovat.

Japonsko tvrdí, že voda z Fukušimy je bezpečná. Její vypouštění posvětila i Mezinárodní organizace pro atomovou energii (MAAE). Podle ní je plán v souladu s mezinárodními standardy a v jeho rámci nedojde k ničemu závažnějšímu, než co se děje v okolí jiných jaderných elektráren po celém světě.

Voda je před vypuštěním čištěna pomocí filtračního systému, který odstraňuje většinu nebezpečného materiálu vyjma tritia – izotopu vodíku, jenž se těžko separuje. Tritium je podle vědců pro lidský organismus škodlivé jen při vysoké koncentraci, což ale podle řady expertů ve Fukušimě nehrozí. Radioaktivní voda je totiž následně ředěna mořskou vodou, shrnuje ČTK.

Tokio se zavázalo každý týden po dobu nejméně tří měsíců provádět testy mořské vody v blízkosti Fukušimy. Doufá, že se mu tak podaří rozptýlit obavy sousedních států a rybářských organizací.

Postupné uvolňování více než 1,3 milionu tun radioaktivní vody z areálu elektrárny Fukušima bude probíhat po dobu asi 30 let.

Reklama

Související témata:

Doporučované