Hlavní obsah

Video: Začalo vypouštění radioaktivní vody z Fukušimy do oceánu

Bez komentáře: Japonská jaderná elektrárna Fukušima začala vypouštět radioaktivní vodu do Tichého oceánu. Ta bude z komplexu odváděna kilometrovým tunelem. Video: EFE, AP

 

Reklama

Japonský plán na vypouštění ošetřené radioaktivní vody z poškozené jaderné elektrárny Fukušima dopředu schválili experti z Mezinárodní agentury pro atomovou energii. Sousední státy se ho přesto obávají.

Článek

Vypouštění vody použité k ochlazení poškozených reaktorů japonské jaderné elektrárny Fukušima začalo. První fáze vypouštění kontaminované vody podle AFP potrvá asi 17 dní. Během nich bude z elektrárny uvolněno asi 7800 tun vody obsahující radioaktivní látku tritium.

Premiér Jižní Koreje Han Duk-so podle agentury Reuters Japonsko vyzval, aby o vypouštění vody transparentně informovalo, a před japonskou ambasádou v Soulu proti aktivitám ve Fukušimě demonstrovalo několik desítek lidí. Jihokorejská policie uvedla, že zadržela nejméně 16 protestujících, kteří pronikli do budovy, informovala AFP.

Japonské rozhodnutí znovu odsoudila Čína. Ve čtvrtek zakázala veškerý import japonských ryb, už dřív bránila dovozu z Fukušimy a okolních prefektur. Firma TEPCO, která elektrárnu provozuje, oznámila, že vývozce mořských plodů odškodní.

Postupné uvolňování více než 1,3 milionu tun radioaktivní vody z areálu elektrárny, má pod dohledem Mezinárodní organizace pro atomovou energii (MAAE) probíhat desítky let. Japonsko i MAAE opakovaně uvedly, že plán je v souladu s mezinárodními standardy a v jeho rámci nedojde k ničemu závažnějšímu, než co se děje v okolí jiných jaderných elektráren po celém světě.

Voda je před vypuštěním čištěna pomocí filtračního systému, který odstraňuje většinu nebezpečného materiálu vyjma tritia – izotopu vodíku, jenž se těžko separuje. Tritium je podle vědců pro lidský organismus škodlivé jen při vysoké koncentraci, což ale podle řady expertů ve Fukušimě nehrozí. Radioaktivní voda je totiž následně ředěna mořskou vodou, shrnuje ČTK.

Jak to vypadá ve Fukušimě

I japonští rybáři se obávají dopadů vypuštění radioaktivní vody z Fukušimy na svůj byznys.

K věci se v rozhovoru pro Seznam Zprávy u příležitosti desátého výročí od fukušimské havárie v podobném duchu vyjádřila i ředitelka českého Státního úřadu pro jadernou bezpečnost Dana Drábová.

Ochlazování elektrárny podle ní už probíhá prakticky v uzavřeném okruhu, a problém tak znamenají především dešťová a spodní voda přitékající do areálu, jež se stejně jako veškerá voda v komplexu elektrárny čistí a není třeba se jich bát. „Z hlediska racionálního a pragmatického to (*obavy) není opodstatněné, ale na druhou stranu, jakmile řeknete slovo záření, tak rozum ustupuje,“ řekla Drábová.

Jiní vědci ale vyjadřují obavy z dlouhodobých dopadů nízkých dávek radioaktivity, jež ve vodě zůstává.

„Experti MAAE jsou na místě, aby zajistili, že vypouštění bude probíhat podle plánu a v souladu s bezpečnostními standardy agentury,“ uvedl v prohlášení šéf MAAE Rafael Grossi. Podle něj agentura rovněž zřídí webovou stránku, na níž budou k dispozici průběžně aktualizovaná data o procesu.

Čínské ministerstvo zahraničí v prohlášení uvedlo, že japonský plán zbavit se kontaminované vody z elektrárny je zásadním bezpečnostním problémem s dopady na další země a že Japonsko by nemělo být jediné, kdo o něm bude rozhodovat.

S vypouštěním vody z Fukušimy dávali také již dříve najevo nesouhlas mnozí obyvatelé Japonska a rybáři, kteří se bojí, že zákazníci přestanou kupovat ryby ulovené v oblasti. Čtvrteční demonstrace před elektrárnou se nicméně podle novinářů AFP na místě zúčastnilo pouhých devět osob, což podle agentury svědčí o určité rezignaci obyvatelstva.

Reklama

Doporučované