Hlavní obsah

Při střelbě v americkém městě Lewiston přišlo o život nejméně 15 lidí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: Shutterstock.com

Ilustrační snímek.

Policie vyzvala obyvatele, aby nevycházeli ven, a po střelci intenzivně pátrají stovky policistů.

Článek

Při střelbě v americkém městě Lewiston ve státě Maine přišlo o život podle různých zdrojů 15 až 22 lidí a desítky dalších utrpěly zranění. Podezřelým je 40letý muž, po němž pátrají stovky policistů. O situaci je průběžně informován prezident Joe Biden.

Střelba byla ve středu večer místního času (v noci na dnešek SELČ) hlášena z herny bowlingu a restaurace v tomto městě se zhruba 36 tisíci obyvateli na severovýchodě Spojených států.

Policie vyzvala místní obyvatele, aby se zamkli ve svých domovech a nevycházeli ven. Na facebooku také zveřejnila fotografii podezřelého, na níž je vidět muž v modrých kalhotách a hnědé mikině se zřejmě automatickou či poloautomatickou zbraní.

Server zpravodajské televize NBC News původně s odvoláním na policii města Lewiston informoval o 22 mrtvých, později bilanci snížil na 15 až 20 obětí. Zraněných je podle NBC 50, přičemž ne všichni byli postřeleni. Někteří zřejmě utrpěli zranění v tlačenici. Televize CNN píše stále o nejméně 22 mrtvých, podle agentury AP zahynulo v Lewistonu nejméně 16 osob a počet obětí zřejmě dál poroste.

Policie uvedla, že pátrá po Robertu Cardovi, a varovala, že by měl být považován za ozbrojeného a nebezpečného. Agentura AP napsala, že Card je armádou vyškolený instruktor v zacházení se zbraněmi, který měl v poslední době psychické problémy. Dva týdny letos v létě strávil v psychiatrickém zařízení. Slyšel prý hlasy a vyhrožoval, že zaútočí na vojenské výcvikové středisko ve městě Saco v Maine.

Policie rovněž oznámila, že našla bílý vůz SUV, kterým podle ní Card odjel z Lewistonu do 11 kilometrů vzdáleného města Lisbon. Také v Lisbonu byli lidé vyzváni, aby nevycházeli z domovů, v obou městech ve čtvrtek zůstanou zavřené úřady a školy.

Svědci ve městě Lewiston popsali, jak viděli vybíhat lidi z bowlingové herny. Nichoel Wymanová Arelová uvedla, že když se se svou dcerou vracela ve středu večer autem domů, spatřila před bowlingovou hernou v Lewistonu množství policejních aut a sanitek. Všimla si také člověka, který byl celý od krve, ale nepoznala, zda byl sám zraněný. Podle ní byly na místě i rodiny s dětmi. „To bylo na tom asi to nejhorší – vidět, jak odtud vycházejí rodiny, které si chtěly jen udělat hezký večer,“ řekla Arelová.

Útoky střelnou zbraní jsou v USA velmi časté. Od začátku letošního roku bylo v zemi zaznamenáno 564 případů masové střelby, uvádí nezisková organizace Gun Violence Archive. Ta do statistiky zahrnuje případy, kdy při střelbě utrpí zranění nebo přijdou o život nejméně čtyři lidé, nepočítaje v to střelce.

Agentura Reuters uvedla, že mrtvých je téměř stejný počet, který je v 1,4milionovém Maine běžně zavražděn za celý rok. Od roku 2012 se podle místní policie roční počet vražd ve státě pohybuje mezi 16 a 29.

Související témata:

Doporučované