Hlavní obsah

Při zborcení tunelu na rýžovišti zlata v Mali zahynuly desítky lidí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: Shutterstock.com

Mali je jedním z předních afrických producentů zlata. Ilustrační fotografie

Reklama

Více než 70 lidí zahynulo poté, co se na ně zbortil tunel na rýžovišti zlata na západě Mali. Agentuře AFP zprávu ve středu potvrdili vedoucí skupiny tamních zlatokopů a jeden z místních radních.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

„Začalo to hlukem. Země se začala třást. Na poli bylo přes 200 horníků. Pátrání už skončilo. Našli jsme 73 těl,“ řekl agentuře AFP v pátek Oumar Sidibe, vedoucí skupiny zlatokopů ve městě Kangaba, které leží na řece Niger na jihozápadě země.

Stejný počet obětí potvrdil i jeden z místních radních. Malijské ministerstvo dolů v úterním prohlášení oznámilo „smrt několika horníků“, ale přesné údaje neuvedlo.

Vláda vyjádřila „nejhlubší soustrast truchlícím rodinám a malijskému lidu“. Vyzvala také „komunity žijící v blízkosti těžebních lokalit a těžaře zlata, aby svědomitě dodržovali bezpečnostní požadavky a pracovali pouze v místech, která jsou pro těžbu zlata vyhrazená“.

Mali, které patří mezi nejchudší země světa, je jedním z předních afrických producentů zlata. Doly, kde se těží zlato, jsou v zemi často dějištěm smrtelných sesuvů půdy. Úřady se snaží těžbu tohoto kovu regulovat, může to ale být problematické vzhledem k tomu, že zlato se v Mali často těží neoficiálně, píše AFP. Jak dodává, tragédie takovýchto rozměrů je i tak poměrně vzácná.

Agentura ČTK připomíná, že v únoru 2022 zabily výbuchy zásob dynamitu v lokalitě na ruční těžbu zlata na jihozápadě Burkina Fasa nejméně 59 lidí. Podobná neštěstí jsou pravidelně hlášena také z blízké Guineje či Senegalu.

Reklama

Doporučované