Hlavní obsah

Příběh domu s červenou střechou. Záhadně přežil běsnění požáru na Maui

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: Profimedia.cz

V sousedství přežil požár jen dům s červenou střechou.

Reklama

Když Millikinovi slyšeli, že požár sežehl celé sousedství, mysleli si, že přišli o domov. Pak uviděli, jak na leteckých záběrech ze spáleniště svítí červená střecha a rozbrečeli se štěstím. „Stále se cítíme provinile,“ prozradili.

Článek

Zatímco většina okolních domů lehla popelem, bílý dům s červenou střechou zůstal na první pohled neporušený. Jak je možné, že jako jediný z celého sousedství ničivému požáru unikl, zůstává v podstatě záhadou.

Sociální sítě v posledních dnech zaplavily snímky dřevěného domu, který ční ze spálené země plné trosek shořelých domů. Pochází z havajského města Lahaine, které před téměř dvěma týdny zasáhl mohutný požár. Plameny zde poničily přes dva tisíce budov.

Havajský ostrov Maui zažil v srpnu sérii lesních požárů. Do historie se zapsaly coby nejhorší živelná katastrofa, která kdy Havaj postihla, připomíná stanice BBC. Vyžádala si nejméně 114 obětí na životech. Dalších 850 lidí se dál pohřešuje.

„Ztratili jsme sousedy a sousedi přišli o všechno,“ uvedla pro server Los Angeles Times Dora Atwater Millikinová, která spolu s manželem vlastní dům s červenou střechou, který vzbudil zvědavost celého světa.

Manželé Millikinovi koupili stoletý dřevěný dům, ve kterém kdysi sídlil účetní zaměstnanců cukrových plantáží, před dvěma lety. Stavbu, která byla v zoufalém stavu, následně podrobili důkladné renovaci.

Příběhy obětí požáru

Požáry na havajském ostrově Maui si vyžádaly už více než sto životů, ale identifikovat se dosud podařilo jen zlomek obětí. Redakce BBC zveřejnila informace o prvních z těch, kterým už forenzní experti dokázali vrátit identitu.

Domnívají se, že právě nedávná rekonstrukce mohla mít vliv na to, že jejich dům dnes stojí, zatímco jiné shořely na popel.

Millikinovi po koupi domu vyměnili původní asfaltovou střechu za střechu ze silnostěnného kovu, dům obložili říčními kameny a odstranili část zeleně, která jej obepínala.

Zdůrazňují ovšem, že žádný z těchto počinů nebyl speciálně určen k zastavení plamenů. „Je to stoprocentně dřevěný dům, takže to není tak, že bychom z něj udělali ohnivzdornou stavbu,“ vysvětluje Millikinová s tím, že jejich dům možná ochránilo i to, že od těch sousedních stojí poměrně daleko.

„Musíme se postarat jeden o druhého“

Manželé Millikinovi byli v době, kdy požár na Maui propukl, na návštěvě u příbuzných v americkém Massachusetts. Když slyšeli zprávy o tom, že oheň sežehl celé sousedství, mysleli si, že o svůj domov přišli. Pak uviděli letecké záběry, na kterých svítila červená střecha.

„Začali jsme plakat,“ uvedl majitel domu Trip Millikin, pro server Honolulu Civil Beat. „Cítil jsem se provinile. Stále se cítíme provinile,“ dodal.

S manželkou doufají, že se situace v Lahaine brzy uklidní a do svého domu se budou moci opět vrátit. Přístřeší chtějí nabídnout i těm, kteří o svůj domov přišli během požárů.

„Mnoho lidí zemřelo. Tolik lidí přišlo o všechno a my se musíme postarat jeden o druhého a všechno znovu postavit. Každý musí pomoci s přestavbou,“ vysvětluje Millikinová, proč se s manželem rozhodli sousedům otevřít dveře svého domova.

Reklama

Související témata:

Doporučované