Hlavní obsah

„Doufám, že netrpěl.“ Havaj se dozvídá první příběhy obětí smrtícího žáru

Foto: Justin Sullivan, Getty Images

Pracovníci 15. srpna 2023 v Kahului na Havaji přemísťují pytel s lidskými pozůstatky z chladicího náklaďáku do dodávky v policejním forenzním zařízení na Maui. Úřady pracují na identifikaci desítek lidí, zůstává téměř tisíc nezvěstných.

Reklama

Požáry na havajském ostrově Maui si vyžádaly už 111 životů, ale identifikovat se dosud podařilo jen zlomek obětí. Redakce BBC zveřejnila informace o prvních z těch, kterým už forenzní experti dokázali vrátit identitu.

Článek

Devětasedmdesátiletý Buddy Jantoc se celý život věnoval hudbě. Na americké pevnině koncertoval s Carlosem Santanou, bubeníkem Petem Escovedem a kytaristou Georgem Bensonem, jeho rodina a hudba pro něj byly vším.

„Pod přezdívkou Pan Aloha hrál také na basovou kytaru na soutěžích hula,“ popsala pro stanici BBC jeho nejstarší vnučka Keshia Alakaiová. Aloha je pozdravem, v havajštině současně vyjadřuje cit, soucit, lásku a mír. „Jeho byt byl tak plný hudebních nástrojů, že připomínal obchod s hudebninami,“ doplnila.

Když ostrov Maui zasáhly požáry, žil Jantoc v bytovém komplexu pro seniory s nízkými příjmy. Byl slepý a špatně slyšel.

„Měla jsem špatný pocit, když se nám neozval,“ přiznala Alakaiová deníku The New York Times. Zlá předtucha se nakonec vyplnila.

Po Buddym Jantocovi zůstali dva synové, několik vnoučat a pravnoučat. „Doufám, že to prospal,“ přeje si pak jeho snacha Shari Jantocová. „Bože, doufám, že netrpěl,“ doplnila.

Požáry na Havaji

Lesní požáry pustoší Maui. Seznam Zprávy z pohromy zveřejnily fotografie a videa.

Babičky s dobrým srdcem

„Může mě prosím někdo probudit z této noční můry? Stále se nevzdávám naděje.“ Takovou zprávu zveřejnila na facebooku snacha jedné z pohřešovaných žen Janell Benjaminová. Ke vzkazu připojila fotky své tchýně, dvaasedmdesátileté Melvy Benjaminové, na kterých je s vnoučaty.

Nebyla jediná, kdo se pokoušel postarší obyvatelku Lahainy pomocí sociálních sítí znovu nalézt. Melva Benjaminová byla naposledy viděna při evakuaci svého domu: mnoho jejích přátel a členů rodiny tak na internetu sdílelo její fotky a po ženě pátrali.

V úterý ale její vnučka Tufalei Makuová oznámila, že byla informována o babiččině smrti. „Děkuji za všechny vzpomínky, měla jsi dobré srdce,“ napsala na internetu Melvina přítelkyně Bernadette Garces Kaiová.

Podobný příběh si zažila i rodina Virginie Dofové. Dva dny po požáru sdílel její vnuk Jona Arafiles na sociálních sítích příspěvek, ve kterém žádal lidi, aby se ozvali, pokud babičku Virginii uvidí.

Ale nestalo se tak. Policejní oddělení v Maui potvrdilo, že Dofová se stala jednou z víc než stovky obětí lesního požáru.

Hoří i v Evropě

Na Tenerife na Kanárských ostrovech hasiči s pomocí armády bojují s plameny. Zatím se jim nedaří požár dostat pod kontrolu. Jde zřejmě o vůbec nejhorší katastrofu tohoto druhu v historii ostrova.

Otec, který byl inspirací

Jako nezvěstný byl Alfredo Galinato nahlášen 9. srpna, jen den poté, co se požár prohnal historickým centrem města Lahaina. Jeho syn Joshua zveřejnil na internetu fotky, u kterých žádal o informace týkající se otce.

„Stále hledáme svého otce a doufáme v jeho bezpečný návrat,“ napsal s tím, že naposledy tátu viděl v rodinném domě, který posléze vzplanul, stejně jako zaparkované vozidlo.

Ani tento příběh neměl šťastný konec. „Jsme vděční, že jsme se konečně dozvěděli o otcových ostatcích, je nám ale líto, že se k nám v bezpečí nepřipojil,“ řekla rodina na crowdfundingové platformě GoFundMe, která lidem umožňuje získávat peníze například na pohřby.

„Miluji tě a děkuji ti za všechno, co jsi udělal pro rodinu. Jsi pro nás inspirací,“ uvedl pak ve čtvrtek jeho druhý syn John.

Identifikace potrvá týdny

Ačkoli si požáry vyžádaly podle oficiálních dat už na 111 životů a úřady varovaly, že se počty mrtvých mohou v následujících deseti dnech výrazně zvýšit či dokonce zdvojnásobit, identifikovaných obětí je podle amerických médií zatím pouze třináct.

Jak upozorňuje deník Independent, částečně je to způsobeno stavem, ve kterém bylo mnoho těl nalezeno poté, co se městem prohnaly zničující požáry.

Nedala se katastrofa zmírnit?

Úřady ve čtvrtek ohlásily nález čtyř dalších těl, celkový počet obětí ničivého požáru se tak vyšplhal na 110. Havajští představitelé teď hájí své rozhodnutí nezapnout varovné sirény.

„Americké ministerstvo zdravotnictví a sociálních služeb proto vyslalo tým koronerů, patologů a techniků spolu s rentgenovými jednotkami a dalším vybavením k identifikaci obětí a zpracování ostatků,“ uvedl náměstek tajemníka agentury pro reakci Jonathan Greene.

„Bude to velmi, velmi obtížná mise, a trpělivost bude neuvěřitelně důležitá kvůli počtu obětí,“ uzavřel s tím, že ti, kteří postrádají své blízké, mají předložit vyšetřovatelům svoji DNA, která pomůže oběti identifikovat.

Reklama

Doporučované